Erasmus Universiteit Rotterdam

EUR-afgestudeerde ontvangt Mozaïekbeurs

Onderzoek naar groepsimago Marokkanen in Nederland en België

Abdessamad Bouabid, in 2010 als afgestudeerd in Criminologie aan de Erasmus School of Law (ESL), heeft een prestigieuze Mozaïekbeurs toegekend gekregen door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De beurs van 200.000 euro stelt jonge allochtone afgestudeerden in staat om vier jaar lang promotieonderzoek te doen.

Bouabid (1983) krijgt de promotiebeurs toegewezen voor zijn onderzoeksvoorstel `Devils and saints. Coping strategies of Moroccan male adolescents in the Netherlands and Belgium with their media representation'. Hoewel Marokkaanse Nederlanders en Belgen steeds vaker succesvol zijn op domeinen als onderwijs, arbeidsmarkt en huisvesting, hebben zij als groep last van een negatief imago. Dat is gebaseerd op een kleine groep die uitblinkt in sociale problemen en criminaliteit. Het promotieonderzoek van Bouabid bestudeert dit groepsimago en het effect op verschillende groepen Marokkaanse jongeren in Nederland en België.

Het promotieonderzoek past goed in het onderzoeksprogramma van de sectie Criminologie van de ESL, dat zich onder meer richt op de grootstedelijke multiculturele samenleving. Bouabid wordt in zijn promotieonderzoek begeleid door prof. dr. René van Swaaningen (promotor) en prof. dr. Richard Staring.

Over de Mozaïekbeurs

De winnaars van een NWO Mozaïeksubsidie zijn ambitieuze jonge wetenschappers uit minderheidsgroepen. Bouabid is geboren in Nederland, zijn ouders zijn afkomstig uit Marokko. Met Mozaïek wil NWO meer afgestudeerden uit deze groepen laten instromen in de wetenschap. In totaal reageerden 156 studenten en afgestudeerden op een oproep voor onderzoeksideeën. De beste kandidaten mochten bij NWO hun idee verder uitwerken en presenteren voor een beoordelingscommissie. Uiteindelijk werden er slechts 19 gehonoreerd met een subsidie. Op 17 oktober ontvangen de 19 laureaten een oorkonde van de voorzitter van NWO, prof. dr. Jos Engelen.