Openbaar Ministerie

OM eist tot 48 maanden voor overval juwelier Schoonhoven

26 juli 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den haag heeft vandaag gevangenisstraffen van 48 maanden onvoorwaardelijk geëist tegen drie mannen. De mannen, twee van 19 jaar en één van 21 jaar afkomstig uit Utrecht en Alphen aan den Rijn worden ervan verdacht op 3 februari 2011 een juwelier in Schoonhoven te hebben overvallen. Een vierde verdachte, een 18-jarige man uit Utrecht, hoorde 18 maanden jeugddetentie waarvan 6 maanden voorwaardelijk en begeleiding door de jeugdreclassering tegen zich eisen. Hij was ten tijde van de overval nog minderjarig. Het OM wil ook dat alle verdachten een schadevergoeding betalen.

Overval
Op 3 februari kwamen de twee 19-jarigen en de 18-jarige verdachten met bivakmutsen op de juwelier aan de Haven in Schoonhoven binnen. Het personeel en de aanwezige klanten werden bedreigd met een vuurwapen en een stroomstootwapen. Eén van de personeelsleden werd gevraagd geld uit de kassa te halen. Eén van de aanwezig klanten kreeg het vuurwapen tegen zijn/haar hoofd gericht en moest op de grond gaan liggen. Met hamers werden de vitrines kapot geslagen en werden sieraden meegenomen. Hierna vluchten de daders samen op één scooter richting de dijk. Daar zijn ze volgens het OM overgestapt in een auto die bestuurd werd door de 21-jarige Utrechtenaar. Die auto werd even later zonder personen aangetroffen. Wel werden in die auto bivakmutsen, gestolen goederen en een paspoort van één van de verdachten aangetroffen. De verdachten zijn vervolgens verder gevlucht in een andere auto. De verdachten werden later aangehouden in Benschop.

De buit, die bestond uit sieraden ter waarde van ruim 30.000 euro en het geld, is in zijn geheel teruggevonden.

Voorbereiding
Uit het onderzoek is gebleken dat de vier verdachten de overval zorgvuldig hadden voorbereid. Enkele dagen van te voren hebben ze de omgeving van de juwelier verkend. Dit bleek onder andere uit zendmastgegevens van hun telefoons en uit getuigenverklaringen.

Overvallenaanpak
De aanpak van overvallen is één van de prioriteiten van het Openbaar Ministerie. Het OM en de politie werken nauw samen in de aanpak van overvallen. Daarnaast heeft het OM per 1 december 2010 de landelijke strafeisen verhoogd.

De officier van justitie rekende het de vier verdachten zwaar aan dat de slachtoffers ernstig zijn bedreigd. De ervaring leert dat roofovervallen een grote indruk maken op slachtoffers en zij de negatieve gevolgen vaak nog jarenlang ondervinden.

De rechter doet over twee weken uitspraak.