Projectorganisatie Maasvlakte 2


Voorbereiding aansluiting harde zeewering gestart

26-07-2011 - Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Aan de aansluiting van de harde zeewering van Maasvlakte 2 met de bestaande zeewering van de huidige Maasvlakte gaat een stevige voorbereiding vooraf. Cutterzuiger Edax is daarvoor als eerste aan zet en startte deze week met het baggeren van een sleuf die het profiel moet bieden voor de onderste laag stenen.

Op het punt waar beide zeeweringen samen komen, moet zand wijken om de benodigde lagen steen op de juiste hoogte te kunnen positioneren. De komende drie weken zuigt de Edax daarom 350 duizend kubieke meter zand op en brengt dit via een persleiding elders in het werk aan. De werkzaamheden van de cutterzuiger vinden plaats op zee, aan de buitenzijde van de zeewering. Goede weersomstandigheden zijn dan ook onontbeerlijk. Verslechtert het weer, dan staakt PUMA het werk vanwege de veiligheid.

De aanleg van de harde zeewering van Maasvlakte 2 is in volle gang. Steenstorter HAM 602 brengt onder het wateroppervlak meerdere lagen steen in verschillende gradaties aan, bovenop het geprepareerde zandprofiel.

Als de werkbaan van de Blockbuster voldoende is uitgebouwd en de onderste steenlagen op hun plek liggen, dan plaatst de Blockbuster de enorme 40-tons blokken op hun plek in de nieuwe blokkendam. Inmiddels ligt de eerste 600 meter blokkendam op z'n plek. Uiteindelijk krijgt de blokkendam, die de eerste kracht van de branding breekt, een lengte van 3,5 kilometer.