Waterschap Brabantse Delta


Update: calamiteit leidingbreuk Bath

Publicatiedatum : 26 juli 2011

De calamiteit naar aanleiding van de breuk in de persleiding op de zuivering van waterschap Brabantse Delta eind mei is een stabiele situatie terecht gekomen. Het risico op een tweede breuk in de oorspronkelijk leiding is weggenomen dankzij twee noodleidingen en de situaties rondom de overstorten zijn in nauwe samenwerking met de gemeenten en onder controle. Daarom heeft waterschap Brabantse Delta de calamiteit afgeschaald van fase 3 naar fase 1. De aandacht voor de calamiteit blijft onverminderd groot: de situatie wordt nog altijd nauwlettend in de gaten gehouden. Een korte terug- en vooruitblik.

Leidingbreuk

Door een breuk in de persleiding op het terrein van de zuivering, moest vrijdag 27 mei de zuivering volledig worden stilgelegd. Hierdoor stroomde sinds vrijdagmiddag 14.00 uur ongeveer 3 miljoen liter rioolwater per uur ongezuiverd de Westerschelde in. Voorkomen was helaas onmogelijk: 3 miljoen liter rioolwater per uur is te veel om door middel van tijdelijke maatregelen op te vangen.

Overstorten

Twee dagen later kon door een noodreparatie het rioolwater weer naar Bath, maar veel minder dan normaal. Daardoor ontstonden in de daaropvolgende weken in West-Brabant bij regenval lokale overstorten. Een dagelijkse regenbui van 3 à 4 mm kon het rioolstelsel aan, maar bij grotere en/of frequentere buien werd overtollig rioolwater, een combinatie van afval- en neerslagwater, via overstortputten in waterlopen geloosd. Dankzij twee tijdelijke noodleidingen is de aanvoercapaciteit van rioolwater richting Bath inmiddels verhoogd naar 12.000 m rioolwater per uur. Daarmee kan de zuivering Bath vrijwel al het rioolwater verwerken, vinden overstorten In West-Brabant aanzienlijk minder snel en minder vaak plaats (bij hevige buien vanaf 10 mm of langdurige regenval) en is het rioolwater dat nog wordt overgestort meer verdund met regenwater. Het waterschap staat in samenwerking met de betrokken gemeenten paraat om overlast bij overstorten zo veel mogelijk tegen te gaan.

De wateroverlast in stedelijk gebied bij dit soort hevige regenval staat los van de verminderde toevoercapaciteit van de zuivering Bath. In stedelijk gebied kan water niet de grond infiltreren en moet vrijwel al het hemelwater via het riool worden verwerkt. Bij hevige regenval moet er teveel water in één keer door de rioolputten en dat gaat niet. Denk bijvoorbeeld aan het in één keer leeggooien van een emmer water in een gootsteen: door de hoeveelheid kan niet al het water meteen door het putje en stroomt een deel over.

Nieuwe leiding

Alle energie en aandacht is nu gevestigd op de langetermijnoplossing: een nieuwe persleiding van 250 meter lang. De nieuwe leiding is zelfs groter (een doorsnede van 2 meter in plaats van de huidige 1,8 meter). Daarmee wordt ook de toevoercapaciteit groter dan voorheen. Het plaatsen van de nieuwe leiding is een tijdrovende en technisch complexe operatie, maar alles is erop gericht om de leiding dit najaar in gebruik te nemen.

Oorzaak

De leidingbreuk is ontstaat door zogenaamde betonrot. Dit verschijnsel kan optreden in afvalwaterleidingen die niet geheel gevuld zijn met water en waar het aangerotte afvalwater in contact komt met zuurstof. Het feit dat de leiding niet geheel gevuld was, werd veroorzaakt door een nu geconstateerde lichte verzakking van de afvalwaterleiding. In het te vervangen leidingdeel op de zuivering worden materialen gebruikt die bestand zijn tegen betonrot en worden inspectievoorzieningen aangebracht.

Rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath

Op de zuivering in Bath in Zeeland zuivert waterschap Brabantse Delta het afvalwater van een groot gedeelte van West-Brabant: de gemeenten Moerdijk, Roosendaal, Bergen op Zoom, Halderberge, Steenbergen (gedeeltelijk), Woensdrecht, Rucphen en Etten-Leur (gedeeltelijk). De aanvoer van het afvalwater vindt plaats via de belangrijkste en langste transportleiding voor afvalwater van West-Brabant: de zestig kilometer lange afvalwaterpersleiding (AWP) van Moerdijk naar de rioolwaterzuivering in Bath.

-