Openbaar Ministerie

OM eist in hoger beroep tot 9 jaar cel voor gewapende overvallen

26 juli 2011 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep gevangenisstraffen tot 9 jaar geëist tegen 3 mannen die ervan verdacht worden in februari 2009 verschillende gewapende overvallen te hebben gepleegd in winkels, een benzinestation en een restaurant in Den Haag, Naaldwijk en Pijnacker.

Een 22-jarige man uit Naaldwijk hoorde 8 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen voor het plegen van drie overvallen en het voorbereiden van drie overvallen. Tegen een 22-jarige man uit Naaldwijk werd 9 jaar gevangenisstraf geëist voor het plegen van drie overvallen, het voorbereiden van drie overvallen, een woninginbraak en een poging diefstal. De verdachte uit Den Haag was ten tijde van het feit minderjarig en hoorde 18 maanden jeugddetentie en Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen (PIJ = jeugd TBS) tegen zich eisen voor o.a. vier overvallen en het voorbereiden van een overval.

De zaak tegen de vierde verdachte is vandaag aangehouden en wordt op 20 september verder behandeld.

De rechtbank Den Haag veroordeelde de mannen in februari 2010 tot gevangenisstraffen van respectievelijk 8 jaar, 9 jaar en 358 dagen jeugddetentie met een PIJ. De verdachten stelden tegen deze uitspraken hoger beroep in.

Overvallen
Overvallen hebben een enorme impact op slachtoffers en hun omgeving en zorgen voor een ernstig gevoel van onveiligheid. Overvallers kunnen dan ook rekenen op zware straffen. Openbaar ministerie, politie, justitie en bedrijfsleven werken nauw samen om het aantal overvallen terug te dringen. Het OM eist daarbij hoge straffen, meestal een gevangenisstraf. De rechter volgt doorgaans de forse eis van het OM. Door de buit van overvallers af te nemen zorgt het OM ervoor dat een overval niet loont.

Uitspraak (naar verwachting) 9 augustus a.s.