Raad van State


dinsdag 26 juli 2011
Zitting over de vaststelling door de ministers van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en van Infrastructuur en Milieu van het rijksinpassingsplan 'Gasopslag Bergermeer'. Taqa Energy B.V. wil een ondergrondse gasopslag aanleggen op ongeveer twee kilometer diepte op de Bergermeerlocatie ten westen van Alkmaar. Na beëindiging van de gaswinning op deze locatie wil Taqa daar in de toekomst gas gaan opslaan om in de winterperiode tijdig voldoende gas te kunnen blijven leveren. Hiermee zou worden bijgedragen aan de gasleveringszekerheid in Nederland. Het rijksinpassingsplan maakt de bouw mogelijk van een nieuwe gasbehandelings- en compressie-installatie op het industrieterrein Boekelermeer Zuid 2. Ook kunnen nieuwe aardgasputten worden geboord en maakt het plan de aanleg mogelijk van gasleidingen tussen de compressielocatie, de opslaglocatie en het aardgasnet. In het opslagplan dat onderdeel uitmaakt van dit rijksinpassingsplan is bepaald dat de maximale druk in het gasreservoir op den duur 133 bar mag bedragen. Tegen het plan zijn 16 beroepschriften ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Onder de bezwaarmakers zijn onder meer de Stichting Beheerschap Boekelermeer en de Wijkvereniging Westvleugel samen met de Stichting Ondergrondse Opslag Bergermeer, de gemeente Bergen en een aantal inwoners uit Bergen. Zij hebben de Raad van State gevraagd om, in afwachting van een definitieve uitspraak op hun bezwaren, het plan voorlopig te schorsen. De Stichting Beheerschap Boekelermeer is opgericht om de belangen te behartigen van de bedrijven op het bedrijventerrein 'Boekelermeer Zuid
2'. De stichting is het er niet mee eens dat de gasbehandelings- en compressie-installatie op dat bedrijventerrein is gepland. Zij vrezen voor nadelige gevolgen voor hun bedrijfsvoering. De andere verzoekers uit Bergen zijn het niet eens met de ondergrondse gasopslag. Zij vrezen aardbevingen als de gasdruk onder het Bergermeer wordt opgevoerd. Daarnaast zijn zij bang voor hun veiligheid en zou het boren van de gasputten leiden tot langdurige geluidsoverlast. (zaaknummer 201105967/2)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Vlagtwedde van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2008'. De zitting gaat ook over de vaststelling door de gemeenteraden van Zuidhorn, Grootegast, Leek en Marum van de bestemmingsplannen 'Buitengebied' voor hun gemeenten. Tegen de plannen komen meerdere inwoners en organisaties in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gedurende de ochtend zullen de bezwaren tegen de bestemmingsplannen van Zuidhorn, Grootegast, Leek en Marum aan de orde komen. Tegen het bestemmingsplan van Zuidhorn komen een maatschap en de Stichting Natuur en Milieufederatie samen met de Stichting Behoud Rietdal Noorhorn in beroep. De maatschap wil een woonbestemming op zijn gronden aan de Ruigewaard. De milieuorganisaties vinden dat niet alle waardevolle, karakteristieke wegen en sloten in het gebied Midden-Humsterland goed worden beschermd in het plan. Verder hebben zij bezwaar tegen de mogelijkheid om teeltondersteunde kassen in het buitengebied te bouwen. Tegen het bestemmingsplan van de gemeente Grootegast komt een manegebedrijf in beroep. Het bedrijf wil een bedrijfswoning bouwen, maar het plan staat dat niet toe. Een echtpaar uit Oldekerk is het niet eens met de bestemming voor hun paardenhouderij. Zij willen een volwaardige agrarische bestemming, maar volgens de gemeenteraad houdt het echtpaar alleen hobbymatig een aantal paarden. Tegen het Leekse bestemmingsplan komt een inwoner uit Tolbert in beroep. De man wil een agrarische bestemming voor zijn gronden in plaats van een bestemming voor een paardenhouderij. Ten slotte komen de Milieufederatie Groningen en de Stichting Milieubeheer Zuidelijk Westerkwartier in beroep tegen het bestemmingsplan van Marum. De organisaties vinden dat de zogenoemde pingoruïnes beter beschermd moeten worden. Het gaat om heuvels in het landschap die in de ijstijd zijn ontstaan. In de middag zal de Raad van State de bezwaren behandelen die tegen het bestemmingsplan van Vlagtwedde zijn ingediend. Tegen dat bestemmingsplan komt onder meer de Vereniging van Eigenaren 'De Barkhoorn' in beroep. Zij willen dat de recreatiewoningen in het gebied permanent bewoond mogen worden. Een echtpaar uit Ter Apelkanaal is het niet eens met de horecamogelijkheden bij de forellenvijver dichtbij hun woning. Zij vrezen overlast daarvan. De behandeling van deze zaken zal mogelijk op woensdag 27 juli om 10.30 uur worden voortgezet. Dat is afhankelijk van de voortgang van de behandeling op dinsdag. Zie ook de zaken met zaaknummers 201006649/1, 201007784/1, 201005289/1, 201004535/1 en 200909916/1 die de Raad van State op maandag 25 juli heeft behandeld. Die zaken gaan over de zogenoemde reactieve aanwijzingen die het provinciebestuur van Groningen heeft gegeven voor deze bestemmingsplannen. (zaaknummers 201006132/1, 201007942/1, 20105135/1, 201005384/1 en 200909647/1)

11.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van twee wijzigingen van het bestemmingsplan 'Westelijke Grachtengordel 2000'. Beide wijzigingsplannen maken de bouw van een hotel 'creative industry' mogelijk in de panden van de voormalige openbare bibliotheek aan de Prinsengracht/Keizergracht. Hiervoor waren twee wijzigingsplannen nodig. Eén wijzigingsplan maakt het mogelijk om de bestemming van het perceel te wijzigen naar 'gemengde doeleinden'. De tweede wijziging was nodig om op het perceel een hotel te kunnen exploiteren. Twee omwonenden zijn het niet eens met de plannen en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het provinciebestuur de plannen niet had mogen goedkeuren omdat niet aan de wijzigingsvoorwaarden is voldaan die in het bestemmingsplan 'Westelijke Grachtengordel 2000' zijn opgenomen. Verder vrezen zij een aantasting van hun woon- en leefklimaat door de komst van een hotel. (zaaknummers 201002099/1 en 201003107/1)