INRIX haalt $37 miljoen op in overtekende financieringsronde onder leiding van Kleiner Perkins & August Capital

Persbericht van PR Newswire

KIRKLAND, Washington, July 26, 2011 /PRNewswire/ --

De kapitaalinjectie is bestemd voor internationale expansie, acquisities en een breder aanbod van mobiele applicaties

INRIX(R), internationaal marktleider op het gebied van verkeersinformatie en services voor de automobilist, maakt bekend $37 miljoen te hebben opgehaald in een series-D financieringsronde onder leiding van Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB) Green Growth Fund en August Capital. De kapitaalinjectie zal worden bestemd voor acquisities, verdere internationale expansie en nieuwe R&D-initiatieven ter verbreding van het aanbod van in-car services en mobiele applicaties. Op dit moment maken al ruim 100 miljoen mensen in meer dan 22 landen gebruik van verkeersservices op basis van informatie die door INRIX wordt geleverd.

"Met meer dan 150 industrieleidende afnemers in 8 verschillende distributiekanalen, gezonde winstcijfers en een totale groei in jaarinkomsten van 85 procent over de afgelopen drie jaar, was het voor INRIX geen absolute noodzaak om nieuw kapitaal op te halen," aldus Bryan Mistele, president en CEO van INRIX. "Maar gezien de nieuwe mogelijkheden die zich momenteel in de markt aftekenen, de snelle acceptatie van onze hoogwaardige verkeersservices, de groeiende vraag in de automobielindustrie naar mondiale oplossingen en de explosieve toename van het gebruik van navigatiesystemen op mobiele apparatuur, zetten wij in versneld tempo een aantal investeringen door die erop gericht zijn onze positie van ons wereldwijde marktleiderschap verder te verstevigen."

Alleen al het afgelopen jaar opende INRIX 40 accounts voor nieuwe klanten en industriepartners en verwierf het bedrijf zeven nieuwe patenten. Verdrievoudigde de omvang van het crowd-sourced Smart Driver Network en het internationale bereik werd uitgebreid met zes nieuwe landen. Met 150 toonaangevende bedrijven en ruim 100 miljoen klanten, bevordert INRIX wereldwijd mobiliteit en milieu door automobilisten in staat te stellen tijd te besparen, minder brandstof te verbruiken en de negatieve effecten van het verkeer op onze leefomgeving te beperken.

"Files kosten de Amerikaanse economie meer dan 155 miljard dollar per jaar. Alleen al vorig jaar verspilden, de Amerikaanse automobilisten 3,9 miljard liter brandstof, en de VS is een klein onderdeel van een veel groter en groeiende mondiale verkeersprobleem ", aldus Michael Linse, partner bij Kleiner,Perkins, Caufield & Byers. "Wij geloven dat INRIX een unieke positie heeft om de efficiëntie van onze auto's te verbeteren door het brandstofverbruik te verminderen en de duurzaamheid voor iedereen te verbeteren."

Markten waarin INRIX nu al een toonaangevende positie bekleedt:

- Automobielindustrie: Twee grote automerken kozen in de eerste helft van 2011 voor INRIX als leverancier van real-time verkeersinformatie en situatiegestuurde routebegeleiding voor hun navigatiesystemen. Audi stapt volledig over op INRIX Traffic services met de Europese introductie van de nieuwe Audi A6 en Toyota brengt later dit jaar in de Verenigde Staten de Prius V en Camry op de markt met Toyota Entune-navigatie op basis van INRIX verkeersinformatie. INRIX levert nu al de informatie waar de Ford SYNC-navigatiesystemen hun routebegeleiding op baseren.

- Mobiele telefonie: De INRIX Traffic app, met onmiddellijke ingang nu ook beschikbaar voor BlackBerry en Windows Phone, wordt door meer dan anderhalf miljoen bezitters van een iPhone of Android-toestel gebruikt om tijd, geld en benzine te besparen in het dagelijkse woon-werkverkeer. Naast deze app, door comScore opgenomen in de Top 5 van meest gebruikte navigatieapplicaties levert INRIX op maat gemaakte private label apps voor Ford (SYNC Destinations) en NAVIGON (traffic4all). In samenwerking met Pioneer zet het bedrijf bovendien INRIX Traffic in de markt als een van de eerste apps voor de nieuwe, revolutionaire AppRadio van de Japanse audiogigant.

- Publieke sector: INRIX heeft het afgelopen jaar ruim 20 nieuwe contracten afgesloten met regionale transportorganisaties in Europa en de Verenigde Staten voor gebruik van INRIX verkeersinformatie bij het beheer van hun wegnetwerken, openbare verkeersinformatievoorziening en verbetering van de systemen voor lange-termijn planning en prestatiemeting. In een tijd van voortdurende bezuinigingen en steeds krapper wordende budgetten helpt INRIX vervoersondernemingen in 47 Amerikaanse staten en diverse Europese landen bij de overgang naar doeltreffende en efficiënte transportoplossingen voor een fractie van de kosten die verbonden zijn aan uitbreiding, bedrijf en onderhoud van geldverslindende wegen sensor netwerken.

Het verschil dat INRIX heet

INRIX is op een unieke wijze gepositioneerd om optimaal te profiteren van het samenspel van initiatieven in de automobielindustrie, de wereld van mobiele telefonie en de publieke sector om op basis van de nieuwste intelligente apparatuur, gegevensanalysesystemen en connectiviteitstechnologie verbetering aan te brengen in de manier waarop een miljard automobilisten over de hele wereld zich van punt A naar B begeven. In 2006 introduceerde het bedrijf het concept van grootschalige "crowd-sourcing" van verkeersinformatie, een methode waarbij gegevens worden verzameld afkomstig van commerciële voertuigen - taxi's, servicebusjes en vrachtwagens -die zich op dat moment op de weg bevinden en door rapportages per minuut een voortdurende stroom van real-time snelheids- en locatiegegevens leveren. Vandaag heeft INRIX het grootste verkeersinformatienetwerk ter wereld in bedrijf, waarin crowd-sourced data van commerciële vervoersvloten worden gecombineerd met gegevens van personenauto's en mobiele apparatuur, media-informatie over verkeersongevallen en gegevens van traditionele wegsensoren. Dat alles wordt op een unieke manier gekoppeld aan factoren die op lokaal niveau van invloed kunnen zijn op de verkeerssituatie - schooluren, concerten en sportevenementen bijvoorbeeld - om zo te komen tot hoogst accurate, historische en voorspellende informatie voor de weggebruiker.

Over INRIX

INRIX(R) is een vooraanstaand leverancier van real-time verkeersinformatie en services voor weggebruikers en verkeersdeelnemers, in de auto, online en op mobiele apparatuur. Het bedrijf bedient ruim 150 klanten en partners, waaronder Audi AG, ADAC, ALK, ANWB, Coyote, de Ford Motor Company, I-95 Coalition, MapQuest, Microsoft, NAVIGON, Tele Atlas, Telmap, TeleNav, het Texas Transportation Institute en Toyota. De real-time verkeersinformatie en situatieprognoses van INRIX helpen duizenden automobilisten elke dag opnieuw tijd te besparen. De INRIX Traffic Services maken gebruik van geavanceerde statistische analysemethoden, oorspronkelijk ontwikkeld door Microsoft Research, voor bundeling en verwerking van verkeersgerelateerde informatie uit honderden openbare en private bronnen, onder meer door middel van traditionele wegsensortechnieken en via het eigen unieke netwerk van meer dan 10 miljoen GPS-uitgeruste voertuigen en mobiele apparaten. INRIX levert in hoge mate accurate real-time en historische verkeersinformatie in 22 landen in Europa en de Verenigde Staten. Voor een kennismaking met de revolutionaire verkeerstechnologie die totaal nieuwe vormen van navigatie- en locatiegebaseerde servicetoepassingen mogelijk maakt, gaat u naar http://www.inrix.com.

Over Kleiner Perkins Caufield & Byers

Sinds de oprichting van het bedrijf in 1972 heeft Kleiner Perkins Caufield & Byers steun verleend aan tal van ondernemingen via meer dan 500 kapitaalinjecties in onder meer AOL, Amazon, Citrix, Compaq, Electronic Arts, Genentech, Google, Intuit, Juniper Networks, Netscape, Sun, Symantec, Verisign en Zynga. De ondernemingen uit de portefeuille van KPCB bieden samen werk aan meer dan 250.000 mensen. Meer dan de helft van de bedrijven in de portefeuille is inmiddels beursgenoteerd, terwijl vele anderen succes hebben geboekt via fusies en overnames. .

Over August Capital

August Capital is in 1995 opgericht als investeringsmaatschappij voor ondernemingen die zich onderscheiden door technische innovatie en uitstekend ondernemerschap. Momenteel beheert August Capital een portefeuille met een totale waarde van $2,0 miljard. De partners van August Capital beschikken over een collectieve ervaring van ruim een eeuw in venture capital en hebben samen geïnvesteerd in meer dan 80 ondernemingen uit het complete spectrum van de industriële technologie. In totaal vertegenwoordigen deze bedrijven een marktwaarde van ruim $250 miljard, terwijl ze goed zijn voor een gezamenlijke jaaromzet van meer dan $75 miljard. De in August Capital samenwerkende partners waren investeerders van het eerste uur in een aantal baanbrekende technologieleveranciers, waaronder Microsoft, Intuit, Seagate, Silicon Image, Sun Microsystems, Skype, Compaq, Symantec, Sybase, Atheros, Postini, Cobalt, shopping.com, PayCycle, Grand Junction en vele andere. August Capital is gevestigd in Menlo Park, California. Meer informatie vindt u op http://www.augustcap.com.

INRIX

CONTACT: Klaas Klunder, Hotwire PR,
+31(0)6-34735563,klaas.klunder@hotwirerpr.com