Ingezonden persbericht


Den Haag, 27 juli 2011 Vragen van het lid Van Dekken (PvdA) over de handel in jonge spelers (3)

aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1.
Kent u het bericht "De Nederlandse topclubs sluiten contracten met kinderen"(1)?


2.
Is het waar dat clubs voorcontracten sluiten met voetballers jonger dan 16 jaar? Is het sluiten van deze voorcontracten juridisch toelaatbaar als het gaat om spelers die 13, 14 of 15 jaar oud zijn? Zo ja, bent u van mening dat dergelijke constructies jonge spelers voldoende beschermen? Zo nee, wat gaat u hieraan doen?


3.
Hoe beoordeelt u de stelling van spelersvakbonden dat het contractueel vastleggen van jonge spelers onder de 16 jaar niet alleen bij Ajax gebeurt maar dat het inmiddels ook bij andere clubs "schering en inslag" is? Om hoeveel kindercontracten gaat het jaarlijks?


4.
Klopt het bericht dat de vakbonden al vorig jaar aan de voetbalbond rapporteerden over het "op slinkse wijze vastleggen van kinderen"? Welke gevolgen heeft dit rapporteren gehad? Bent u van mening dat er adequaat opgetreden is naar aanleiding van deze melding? Zo nee, welke rol ziet u voor zichzelf?


5.
Wat gebeurt er met jonge spelers die op jonge leeftijd een profcontract tekenen en bij wie de professionele voetballoopbaan niet van de grond komt? Hebben de clubs een verantwoordelijkheid naar de jonge speler toe als blijkt dat een carrière als profvoetballer niet in het verschiet ligt? Zo ja, waar blijkt deze verantwoordelijkheid uit?


6.
Bent u met ons van mening dat de handel in jonge spelers niet alleen in Nederland maar ook in Europees verband een probleem is? Bent u met ons van mening dat de KNVB én de EUFA aangesproken moeten worden op hun verantwoordelijkheid? Zo ja, bent u bereid om aan te dringen op strengere regels en strengere sancties? Zo nee, waarom niet?


7.
Deelt u de mening dat de overheid een belangrijke verantwoordelijkheid heeft bij het tegengaan van kinderhandel en dat strengere nationale én strengere Europese regelgeving hard nodig zijn? Zo nee, waarom niet? Zo ja, aan welke regelgeving denkt u?