Ingezonden persbericht


Persbericht

Apeldoorn, 26 juli 2011

Wonderlijke neusapen te zien in Apenheul!

Nieuwe apensoort uniek buiten Azië

Met spanning is uitgekeken naar de komst van de wonderlijke, nieuwe bewoners van Apenheul. De drie mannelijke neusapen Julau (9), Bena (10) en Bagik (9), hebben hun reis van Singapore naar het frissere Holland goed doorstaan. Rustig, zoals het een echte blad-etende aap betaamd, ontdekken ze hun nieuwe onderkomen. Na een korte wenperiode zijn ze vanaf dinsdag 26 juli zichtbaar voor bezoekers.

De afgelopen tijd is het binnenverblijf voor de harige heren in orde gebracht. Aan het eiland wordt de laatste hand gelegd. Als de neusapen zo rustig blijven en het zonnetje meewerkt, kunnen ze spoedig ook hun eiland verkennen.

Neusapen komen alleen voor op Borneo en zijn slechts in enkele Aziatische dierentuinen te zien. Het is dan ook bijzonder dat deze dieren naar Apenheul komen. Voor bezoekers is het een unieke gelegenheid deze spectaculaire soort van dichtbij te bekijken. Het opvallende uiterlijk van deze aap spreekt zeker tot de verbeelding. Julau, Bena en Bagik zijn drie volwassen mannen, met de karakteristieke grote neuzen en grote buiken.

Hollands menu

Met de komst van de neusaap is Apenheul voor een uitdaging gesteld. Het is een gevoelige aap om te verzorgen. Neusapen vereisen een specifiek menu, met heel veel vers blad. Voor de wintermaanden zijn al honderden kilo's blad ingevroren. Daarvoor was een hele grote extra vriezer nodig. Bovendien zijn het echte fijnproevers, ze eten alleen het lekkerste. Een flinke klus waarvoor vele medewerkers van Apenheul vrijwillig de handen uit de mouwen hebben gestoken. Nu is de grote vraag of al die noeste arbeid door de mannen ook wordt gewaardeerd. De komende tijd zullen ze moeten wennen aan de Hollandse maaltijd.

Fokprogramma

De situatie van neusapen, die in het wild alleen op Borneo voorkomen, is verre van goed te noemen. De populatie in het wild is de laatste 40 jaar met ruim 50% afgenomen. Dat komt voornamelijk door verlies van leefgebied. Er is nog geen fokprogramma voor deze dieren in dierentuinen. Apenheul zal het voortouw nemen in het opzetten van zo'n programma voor deze soort. Alleen dan kan er op termijn ook een fokgroepje naar Europa komen. Apenheul steunt al jaren een natuurbehoudproject in Kinabatangan, een gebied waar ook neusapen voorkomen. Daarnaast zal Apenheul participeren in een project waar Wildlife Reserves Singapore al actief is.


- - - einde bericht - - -



Ingezonden persbericht