Artsen zonder Grenzen

Dadaab, Kenia: UNHCR zet vluchtelingen in gebrekkig kamp

26-07-2011

Gisteren is er onder toezicht van de UNHCRin het Keniase Dadaab kamp begonnen met het overbrengen van Somalische vluchtelingen naar een extra kamp, Ifo 3. Dit kamp heeft echter nauwelijks voorzieningen, terwijl een ander nieuw kamp, Ifo 2, compleet gereed is en leeg staat. Er was geen communicatie vooraf of overleg met de vluchtelingen en andere organisaties die er actief zijn, inclusief Artsen zonder Grenzen. Artsen zonder Grenzen is ernstig bezorgd over het lot van de vluchtelingen en roept de Keniase regering en de UNHCR op mensen met spoed over te brengen naar het Ifo 2-kamp, in lijn met een eerdere aankondiging van de Keniase regering.

Volledig geoutilleerd kamp staat leeg

Water stroomt uit een waterput in het Ifo 2 kamp van het Dadaab vluchtelingenkamp in Kenia. Het kamp staat echter leeg ondanks de aankondiging van de Keniase overheid dat vluchtelingen naar dit kamp zouden worden overgebracht. 26 juli 2011. © Michael Goldfarb/MSF Per dag worden 200 Somalische gezinnen door de Keniase regering, onder toezicht van de UNHCR, overgebracht naar het Ifo 3 kamp. Pas afgelopen vrijdag werden hulporganisaties hiervan op de hoogte gebracht. Daarop zijn organisaties direct begonnen met het distribueren van water via watertrucks in het kamp en het graven van latrines, maar het kamp voldoet hiermee nog niet aan de minimale humanitaire normen voor een opvangkamp. En dat terwijl een paar kilometer verder het Ifo 2 kamp, dat oorspronkelijk vorig jaar november zou worden geopend, leeg staat. Dit kamp is reeds voorzien van waterputten, latrines, waspunten, elektriciteit, onderkomens en scholen.

Overvol en geen ziekenhuis

Bovendien zal ook het Ifo 3 kamp, waar de vluchtelingen nu naar worden overgebracht, overvol raken. Naar verwachting zullen er 60.000 vluchtelingen gehuisvest worden, 20.000 meer dan waar het kamp oorspronkelijk op berekend is. Toegang tot medische zorg voor de vluchtelingen is er problematisch, er is geen medische voorziening aanwezig. Dit betekent dat Artsen zonder Grenzen mensen die voor verpleging opgenomen moeten worden, waaronder zeer ernstige ondervoede kinderen, naar ziekenhuizen in de andere kampen van Dadaab moeten worden gebracht. Deze ziekenhuizen opereren al sterk boven hun capaciteit.

Bijna 390.000 vluchtelingen in Dadaab

Vanuit Somalië stromen er nog voortdurend mensen binnen die de droogte en het conflict in hun land ontvluchten. Vorige week alleen al kwamen er 5.117 nieuwe vluchtelingen binnen in het Dadaab kamp. Dat brengt het totaal sinds januari 2011 op 81.463 nieuwe vluchtelingen; in totaal herbergen de kampen van Dadaab nu 387.893 vluchtelingen. Vele nieuwkomers verblijven aan de buitenranden van het kamp en krijgen nog steeds niet genoeg hulp, vanwege vertragingen wat registratie, onderkomens, voedsel- en waterrantsoenen betreft.

Artsen zonder Grenzen in Dadaab, Kenia

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 2009 in het Dagahaley kamp, een van de kampen binnen Dadaab. Onze hulpverleners werken in een ziekenhuis waar zij chirurgie en moeder-en-kindzorg bieden. Daarnaast werken zij in 6 gezondheidsposten in en rond Dadaab, ze bieden vaccinaties, zwangerschapsbegeleiding en psychosociale zorg. Sinds begin 2011 werken onze teams ook aan de buitenranden van het kamp om algemene medische zorg en voedingshulp te bieden aan de nieuwkomers. Artsen zonder Grenzen heeft op dit moment ruim 2.500 kinderen onder behandeling voor ernstige ondervoeding: 138 kinderen verkeren in kritieke toestand en krijgen 24-uurs intensieve verpleging, 2.400 kinderen krijgen een thuisbehandeling voor ondervoeding. Nog eens 5.047 kinderen zijn matig ondervoed en krijgen aanvullend voedsel van Artsen zonder Grenzen.