Verstilde beelden van het Urk van 1935


Kunstwerken Arie van der Boon in museum Het Oude Raadhuis

Urk, 20110726 -- In het kader van de wisseltentoonstelling ‘Bekende kunstenaars en het afgelegen Urk’ presenteert museum Het Oude Raadhuis op Urk van 18 juli tot 29 oktober kunstwerken van Arie van der Boon. In zijn warme en kleurrijke tekeningen geeft hij de pittoreske Urker bebouwing weer.

Arie van der Boon (1886-1961) was een bekende tekenaar en schilder van stadsgezichten. Zijn liefde voor de schilderkunst had niet de instemming van zijn ouders en al op 15-jarige leeftijd liep hij weg van huis om zijn droom te volgen. Hij vestigde zich in de buurt van Rotterdam en ging in de leer bij verschillende decoratieschilders.

Aansluitend schreef hij zich in 1903 in bij de Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Al na twee jaar verliet hij de opleiding en nam privélessen bij Louis Willem van Soest. Van Soest was in zijn tijd een vooraanstaand figuur in de Haagse kunstwereld. Hij gaf onder andere les aan prinses Wilhelmina. Van Soest had ook een grote voorliefde voor Zuiderzeehavens en schilderde onder meer in Volendam.

Na zijn academietijd trok Van der Boon een tijdje berooid door België en kwam daarna in Berg en Dal bij Nijmegen terecht. Daar schilderde hij landschappen onder leiding van Dirk Wiggers (1866-1933). Deze had Drenthe al eens bezocht en raadde Van der Boon aan om daarheen te gaan. Zo  vestigde hij zich, na een paar jaar zwerven door Gelderland, in 1915 in het Drentse Rolde en zou daar de rest van zijn leven blijven. Hij trad hier in de voetsporen van Haagse School schilders als Willem Roelofs. Het landschappelijke aspect van de omgeving trok hem bijzonder aan en vanuit Drenthe maakte hij met zijn vrouw verschillende reizen richting Frankrijk, Spanje en Italië. Ook in Nederland trok hij langs vele plaatsen om zijn schildershand te toetsen. Zo bezocht hij onder andere Elburg, Groningen, Harderwijk en Urk. Hij specialiseerde zich in het werken met waskrijt en wist als kunstenaar een goede boterham te verdienen.

Bezoek aan Urk

De werken van zijn leermeester Van Soest moeten Van der Boon geïnspireerd hebben toen hij  in 1935 een week lang het eiland Urk bezocht. Hoewel hij vlak voor de aankomst op Urk al zee, lucht en contouren van het eiland schetste, had hij op het eiland zelf vooral oog voor de pittoreske en vaak bouwvallige woningen en voor details van schepen en tuigage. De Urker bevolking zelf trok zijn aandacht niet en ook op zijn overige werk treffen we zelden afbeeldingen van mensen aan. De Urker tekeningen kenmerken zich door hun nauwkeurigheid en warm kleurgebruik en geven een verstilde weergave van het levendige dorp. Ook in dit Urker werk manifesteert  Van der Boon zich als schilder van stadsgezichten pur sang. Hij zet daarbij een sfeer neer die destijds in de pers omschreven werd als: “Stil, bedeesd, dichterlijk….”.

De kunstwerken over Urk zijn nu bijeen gebracht uit privécollecties en uit musea. Na de schilderijen van Hans von Bartels, is Van der Boon de tweede in de serie 'Bekende kunstenaars en het afgelegen Urk’. De tentoonstelling is tijdens openingstijden te bezichtigen in museum Het Oude Raadhuis, www.museum.opurk.nl.  Voor verdere inlichting kunt u bellen met 0527 683262





Museum Het Oude Raadhuis