Gemeente Almere

Almere poort krijgt Shiv Mandir

27-07-2011

Luchtfoto Homeruskwartier. Foto: RoVorm Vorige week heeft de Stichting Brahm Rishi Kaylaash Dhaam een koopovereenkomst getekend voor een kavel in Homeruskwartier Centrum in Almere Poort. De stichting wil op deze plek een Hindoestaans Cultureel Centrum (Shiv Mandir) realiseren. Dit bijzondere initiatief zal een belangrijke bijdrage leveren aan een levendig centrumgebied voor de wijk.

Het Hindoestaans Cultureel Centrum wordt gevestigd op de hoek van de Trojestraat en Agamemnonsingel. De Shiv Mandir biedt naast religieuze diensten ook ruimte voor lezingen, bruiloften, taalcursussen, yoga, meditatie en muziek. De gemeente Almere vindt het belangrijk dat maatschappelijke voorzieningen als deze tot stand komen. Op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenteraad zullen daarom de komende jaren ruim twintig voorzieningen gerealiseerd worden in de stad.

Uitnodigend karakter

Het ontwerp van de Shiv Mandir heeft een kenmerkende gopuram (toren) aan de oostzijde van de kavel. Het gebouw wordt op maaiveldniveau voorzien van gevelopeningen zodat de activiteiten binnen ook buiten ervaarbaar zijn. Op deze manier krijgt de Shiv Mandir een uitnodigend en vriendelijk karakter.

De verwachting is dat de stichting in 2012 een aanvraag doet voor de omgevingsvergunning. Na verlening van de omgevingsvergunning wordt gestart met de bouw van de Shiv Mandir.

Homeruskwartier Centrum

Begin 2010 zijn de kavels in Homeruskwartier Centrum in de verkoop gegaan. Het centrum wordt, geheel in lijn met het Homeruskwartier, op basis van particulier initiatief ontwikkeld. Voor vijf initiatieven is inmiddels een koopovereenkomst gesloten: naast de Shiv Mandir gaat het om een doe-het-zelfzaak, een tropische levensmiddelenwinkel, een optometristenpraktijk en een Bouwgroep met 25 appartementen. De start van de bouw van het eerste initiatief wordt direct na de zomer verwacht.