KNHS

Verslag internationaal studentenconcours in De Mortel 27 juli 2011
studentenconcours 5

Manege Het Zwarte Water in De Mortel was het laatste weekend van juni het strijdtoneel van de AIEC - Student Riding Nations Cup (SRNC). Vanuit twaalf landen kwamen 36 ruiters om deel te nemen aan dit concours.

Na een geslaagd AIEC-SRNC 2010 op het terrein van Het Zwarte Water werd ook deze keer gebruik gemaakt van deze mooie locatie. De avond voor het concours begon, kwamen alle deelnemers én hun supporters naar het welkomstfeestje. Hier kwamen oude vrienden weer bij elkaar en ontstonden nieuwe vriendschappen.
De volgende ochtend werden de vrienden langzaam 'rivalen' tijdens de eerste dressuurronde, waarbij ieder team een drietalproef moest rijden die zowel individueel als per team beoordeeld werd. De wedstrijden die tijdens de AIEC-SRNC verreden worden, verschillen met normale wedstrijden. Alle studenten rijden op paarden die beschikbaar zijn gesteld door het gastland. De wedstrijd wordt verreden via een zogenaamd knock-out systeem, waarbij drie ruiters op hetzelfde paard beoordeeld worden en de beste doorgaat naar de tweede ronde. Het gaat dus om de beste ruiter, in tegenstelling tot de reguliere wedstrijdsport waar het om de beste combinatie gaat. Door loting wordt de combinatie van paard en ruiter bepaald en in iedere ronde zijn nieuwe paarden aanwezig. Per ronde gaat het niveau omhoog; van beginnerniveau tot 1.30 meter springen en Prix St. Georges dressuur. Voordat de deelnemers daadwerkelijk in de ring verschijnen, krijgen ze vijf minuten voorbereidingstijd. In die vijf minuten mogen ze op het paard dat ze via een loting toegewezen hebben gekregen losrijden.

Het Nederlands team bestond uit Rosan Regtien, Vivian Koetsier en Milou Anthonisse. Maaike van der Post reed mee in het internationale team; een team dat bestaat uit verschillende nationaliteiten om ook de minder paardminnende landen als Turkije en Egypte die geen volledig team hebben- aan de start te krijgen. Het Nederlands team reed een nette drietalproef, die beloond werd met twee amazones die door mochten naar de tweede ronde. Deze werd dezelfde middag verreden en ook hier reden Rosan en Milou een keurige proef. Ze mochten ook in de derde ronde aan de start komen, maar hierin was Duitsland oppermachtig. Twee Duitse amazones mochten in de finale uitmaken wie van hen de beste was. Deike Bräutigam werd zondagmiddag gehuldigd als beste dressuurruiter van het concours.

Zaterdag was het tijd voor de eerste twee springrondes. Nadat in de ochtend de eerste ronde op stijl werd verreden, bleek dat Rosan en Vivian door mochten naar de tweede ronde. Er stond een pittig en technisch uitdagend parcours waar sommige deelnemers maar met moeite doorkwamen. De twee Nederlandse amazones deden wat ze konden, maar mochten helaas niet door. Dit keer waren de Ieren het sterkst; twee landgenoten mochten het tegen elkaar opnemen in de finale. Debutant Paul McDermott was zijn landgenote Alex Donohoe uiteindelijk te sterk af.

Tijdens de wedstrijd waren er prijzen te winnen op maar liefst drie onderdelen; springen, dressuur en het combined-klassement. Dit zowel individueel als met het team. Groot-Brittannië won het team combined-klassement én het dressuurklassement voor landenteams. Ierland mocht de prijs voor winnaar teamspringen in ontvangst nemen. Ook Nederland kon trots zijn op haar team; de dames werden tweede in het combined én dressuurklassement voor landenteams en werden vierde in het springen.

De ruiters hadden het vier dagen lang prima naar hun zin. Manege Het Zwarte Water is een perfecte locatie om een AIEC-SRNC te organiseren; de ruiters konden eten, slapen én paardrijden op dezelfde accommodatie. s Avonds werd er goed gefeest, maar s ochtends stonden de studenten weer op tijd naast hun bed om deel te nemen aan de wedstrijden. Niet alleen de studenten hadden het erg naar hun zin, ook de juryleden genoten van de bijzondere wedstrijd. Belgisch jurylid Bert Brink had zelden zulke leuke mensen ontmoet tijdens een concours.

De volgende AIEC-SRNC wordt gehouden in Bilbao, Spanje van 11 tot 13 augustus 2012. Mocht je ook mee willen doen met de studentenwedstrijden, kijk dan eens op www.studentenruiters.nl of www.studentriders.nl. Je kunt zowel deelnemen aan nationale als internationale studentenwedstrijden. Voor de eerste dien je lid te worden van een studentenruitervereniging gevestigd in jouw stad, voor de tweede kun je individueel lid worden bij de KNHS-VNS als buitenlandruiter. Voor beiden geldt dat je HBO of een universitaire studie volgt. Als buitenlandruiter dien je officieel te zijn gestart; minimaal L-niveau in zowel dressuur als springen. Daarnaast dien je in de afgelopen drie jaar twee winstpunten behaald te hebben binnen beide disciplines. Twijfel je of je aan deze eisen kunt voldoen of heb je vragen? Neem dan contact op met de Commissaris Buitenland; buitenland@studentenruiters.nl.

Tekst: Floor van Gelderen en Marieke Schildkamp Fotos: Irene Anthonisse-Dijk, Renske t Hart