Royal Haskoning


Landschapskunstwerk Exposure wederom in de prijzen 27-07-2011
Exposure
Het 26 meter hoge landschapskunstwerk Exposure heeft de prestigieuze Steel Design Award 2011 gewonnen in Londen. De Award wordt beschikbaar gesteld door de British Constructional Steelwork Association. Maandag 25 juli 2011 reikte de heer Hoekstra Bonnema van Tata Steel Nederland de bijbehorende trofee en oorkonde uit aan wethouder Jop Fackeldey bij de sculptuur Exposure op de strekdam aan de kust in Lelystad. Voor de "Structural steel Design Award 2011" worden door een deskundige jury staalconstructies beoordeeld die in de UK gesitueerd zijn of gebouwd door Britse of Ierse staalconstructeurs. De "Structural steel Design Award" wordt gesponsord door de Britse staalbedrijven BCSA en Tata Steel. De award is een erkenning voor de hoge standaard van het gebruik van staal in de wereld van constructieontwerp. Om tot de winnaars te komen, werden elementen afgewogen als efficiency, kostenbesparing, innovatie en esthetisch voorkomen.

Het commentaar van de jury was: "Een opvallende stalen sculptuur geïnspireerd op het eigen hurkende lichaam van de kunstenaar. De immens complexe samenstelling van honderden verzinkte stalen knoopconstructies, precies zoals voorgeschreven door de kunstenaar en de technisch ingenieur, werd gefabriceerd in afzonderlijke delen en geschikt gemaakt voor transport en wederopbouw op de plaats van bestemming. De uitdaging voor de staalconstructeur was enorm. Het hele team heeft met hart en ziel gewerkt aan dit inspirerende werk, dat uiteindelijk de status van een bewonderenswaardige krachttour bereikt heeft."

Exposure is tussen 2007 en 2010 gebouwd door het Schotse bedrijf Ltd. Had Fab, dat gespecialiseerd is in het maken van elektriciteitsmasten. Dit bedrijf is al vanaf het schetsontwerp bij het project betrokken geweest en is bij het ontwerp en de bouw begeleid door Royal Haskoning. In mei 2011 won Exposure reeds de Benelux trofee voor het Thermisch Verzinken (BBTV) 2011 in de categorie Karakteristieke stalen Bouwdelen en Sculpturen.