Waterschap Aa en Maas

Boxmeer samen aan de slag!

Waterschap Aa en Maas en gemeente Boxmeer samen aan de slag!

Water is een essentiële levensvoorwaarde. Van oudsher heeft het altijd al de aandacht gehad als het gaat om droge voeten, drinkwatervoorziening en hygiëne. Tegenwoordig komen ook de positieve effecten van water op de omgeving steeds meer in beeld. Helemaal in relatie tot de gevolgen van de klimaatverandering. We hebben oppervlaktewateren en bergingen nodig om een teveel aan regenwater op te kunnen vangen en af te kunnen voeren. Maar we hebben het ook nodig in tijden van droogte.

Dit kan door wateraanvoer, maar water vasthouden in het gebied is veel duurzamer.

Water en groen vormen samen een krachtige combinatie. Met de toenemende verstedelijking wordt de aanwezigheid van water in de wijk meer en meer belangrijk.

Het mag weer in al zijn glorie getoond worden. Om van te genieten, maar ook om bewust te zijn dat water een essentieel en soms onvoorspelbaar levenselement voor ons is. Dat betekent dat de relatie met de ruimtelijke inrichting versterkt moet worden, om kansen te benutten voor de aanwezigheid van water in stedelijk gebied. Het doel is de burgers het water in de wijk positief te laten beleven.

Waterplan-projectenboek
De komende jaren wil de gemeente Boxmeer het thema water breder wegzetten in de gemeentelijke organisatie en binnen de samenwerking met het waterschap. In 2008 heeft Boxmeer samen met de andere gemeenten in het Land van Cuijk een Waterplan opgesteld. Het bijbehorende uitvoeringsprogramma liep tot en met 2010. Eind 2010 is gestart met een evaluatie en een nieuw uitvoeringsprogramma. Dit heeft vorm gekregen in een waterplan-projectenboek. Het Waterplan uit 2008 als beleidsplan blijft overeind staan.

Bezuinigingen
Gemeenten en waterschappen staan voor serieuze bezuinigingsopgaven in de (afval)-waterketen, het geheel van inzamelen, transporteren en zuiveren van afvalwater.
Door slim samen te werken met andere gemeenten en het waterschap kan er structureel en substantieel bezuinigd worden. Het doel is dat alle opgenomen projecten in 2013 zijn gerealiseerd en dat de projecten passen in het licht van de financiële schaarste. Alles met het doel efficiënter te opereren door samen te werken, zolang het een meerwaarde oplevert.