Politiebond ACP

ACP: `Veiligheid politiemissie Kosovo opnieuw beoordelen'

De ACP maakt zich zorgen over de veiligheidssituatie in Kosovo, aangezien de onrust toeneemt. Dit kan gevolgen hebben voor de Nederlandse politiemensen die daar een bijdrage leveren aan de politiemissie Eulex. De ACP verzoekt minister Opstelten van Veiligheid & Justitie daarom om op zeer korte termijn een veiligheidsscan te laten uitvoeren. Deze scan moet uitwijzen of het mandaat van de politiemissie in Kosovo gewijzigd moet worden.

De spanningen in het grensgebied tussen Kosovo en Servië zijn opgelopen, omdat Kosovaren proberen controle over de grensstreek te krijgen. Een incident aan de grens heeft er gisteren (26 juli 2011) zelfs toe geleid dat een lokale agent aan zijn verwondingen is overleden. In hetzelfde gebied, in Pristina, zitten Nederlandse politiemensen. Deze collega's zitten daar met een civiele taak om de lokale politieagenten te trainen. In dat kader zijn zij niet uitgerust met wapens. De vraag is of dat gezien de veiligheidssituatie nog wel aanvaardbaar is.

Veiligheidscan

Signalen van ACP-leden wezen er eerder deze maand al op dat de spanningen in het grensgebied tussen Kosovo en Servië oplopen. Op basis daarvan is de ACP het gesprek aangegaan met het ministerie van Veiligheid & Justitie om te kijken naar de mogelijkheden voor het opnieuw beoordelen van de veiligheidssituatie in het betreffende gebied. De ACP gaat minister Opstelten nu met druk verzoeken om een veiligheidsscan. "Het incident van gisteren toont aan dat dit een terecht verzoek is. De afspraak voor deze missie is immers dat de Nederlandse politiecollega's geen wapens dragen. Maar wat als de situatie zodanig escaleert dat er mensenlevens op het spel komen te staan? Je kunt dan als politieman niet afzijdig blijven. Bovendien houden we uiteraard ook de veiligheid van de collega's zelf scherp voor ogen", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.
---

27/07/11 13:32

---