Uitgeverij Bert Bakker

Man Booker prize-nominatie voor Alan Hollinghurst & A.D. Miller

Met zijn laatste boek Kind van een vreemde is Alan Hollinghurst genomineerd voor de Man Booker prize 2011. A.D. Miller komt eveneens voor deze prijs in aanmerking met Sneeuwvlokjes in Moskou. Klik hier om de longlist te bekijken.

`Kind van een vreemde is één van de grappigste en mooiste boeken van dit jaar.'
Arie Storm, Het Parool

'Meesterlijk'
Bas Heijne, NRC

`Subtiel en intelligent schrijverschap.'
Andrea Bosman, Trouw

Over Kind van een vreemde:
In de late zomer van 1913 logeert de jonge, aristocratische dichter Cecil Valance op het familielandgoed van zijn Cambridge-vriend George Sawle. Het weekend dat hij daar doorbrengt is vol verrassingen en verrukkingen voor de hele familie Sawle, maar in het bijzonder voor het zestienjarige zusje van George, Daphne, wanneer Cecil een gedicht aan haar opdraagt. Een gedicht dat een houvast voor een hele generatie zal blijken, een ode aan het oude Engeland dat op het punt staat voorgoed te veranderen.
Het weekend zal de families Sawle en Valance aan elkaar binden in de lange en moeilijke eeuw die volgt.
In Kind van een vreemde, een rijke, weemoedige, maar ook uiterst geestige zedenschets, staat het verhaal van Daphne centraal, van jong, romantisch meisje tot oude, getekende vrouw. Aan de hand van haar leven beschrijft Alan Hollinghurst de twintigste eeuw van Engeland in een even sublieme als subtiele roman over smaak, maatschappelijke klassen en sociale etiquette.

Alan Hollinghurst is een van de belangrijkste Britse romanschrijvers van onze tijd. Voor zijn laatste roman De schoonheidslijn kreeg hij de Man Booker Prize 2004, waarna hij ook in Nederland definitief doorbrak. Kind van een vreemde bevestigt andermaal zijn grote schrijverschap.

Over Sneeuwvlokjes in Moskou:
Nick Platt is een Britse bedrijfsjurist die in het begin van deze eeuw in Moskou werkt - een plek waar de cascade aan oliegeld, de aanspannende grip van de overheid en het losraken van de sociale Sovjetwaarden hebben geleid tot een cultuur vol corruptie, decadentie, geweld en verraad. Nick weet dat niet alles waaraan hij meewerkt het daglicht kan verdragen, maar doet daar niet zo moeilijk over, hij heeft het te druk met het verkennen van het exotische en buitensporige nachtleven van Moskou.
Op een dag redt hij in de metro de twee jonge en aantrekkelijke zusjes Masja en Katja van een tasjesdief. Al snel struinen Nick, de verleidelijke Masja en de langbenige Katja de duistere hotspots van de stad af. Het duurt niet lang voor Nick begint te vermoeden dat de meisjes niet zijn wie ze zeggen dat ze zijn, dat geleidelijk maar onmiskenbaar een net van intriges zich om hem sluit en dat hij ook professioneel op een ramp afstevent. Niets is dan ook wat het lijkt in deze buitengewone debuutroman.

A.D. Miller studeerde literatuur aan Cambridge en Princeton, en werkte als televisieproducent voordat hij bij The Economist aan de slag ging als correspondent in Moskou. Momenteel is hij werkzaam als redacteur van The Economist in Londen. Sneeuwklokjes in Moskou is zijn eerste roman. De vertaalrechten zijn inmiddels verkocht aan meer dan tien landen.