Politiebond ACP

Amsterdam-Amstelland: `Politiecollega's benadeeld in doorstromingsbeleid'

De politievakbonden en de minister van Veiligheid & Justitie hebben in december 2010 de tweede fase van de regeling Harmonisatie Arbeidsvoorwaarden Politie (HAP II) afgerond. Het doorstromingsbeleid binnen de politiesector maakt deel uit van deze afspraken. De naleving hiervan leidt echter tot problemen in de politieregio Amsterdam-Amstelland.

Een aantal leden heeft de ACP onlangs laten weten dat zij in aanmerking komen voor een bevordering van medewerker GGP naar Generalist GGP. Zij voldoen aan alle voorwaarden en hebben hun leidinggevende laten weten dat zij willen worden bevorderd op grond van de randvoorwaarden die in HAP II zijn vastgelegd. Het korps weigert echter de bevorderingen, die sinds januari hadden moeten plaatsvinden, door te voeren.

Weigering

Bovenstaande situatie is door de Regionale Raad (RR) van de ACP Amsterdam gisteren, donderdag 26 juli, uitgebreid besproken. Op verzoek van de RR heeft de afvaardiging van de ACP-fractie uit de Ondernemingsraad (OR) toegelicht hoe het proces tot nu toe in het korps is verlopen. De OR van het korps is al langere tijd bezig om, op grond van de op haar rustende verplichting van de WOR (artikel 28), dit thema van de HAP II uitgevoerd te krijgen. Tot haar spijt moet de Ondernemingsraad constateren dat het korps blijft weigeren. Inmiddels heeft de OR de leden van het CGOP, het overlegorgaan van politievakbonden en de minister van Veiligheid & Justitie, hiervan schriftelijk in kennis gesteld.

Motivatie korps

De korpsleiding voerde in eerste instantie voorziene problemen met de bedrijfsvoering aan als motivatie om een aantal collega's niet te bevorderen. De formele motivatie is echter van een andere aard. Het korps stelt dat de HAP II is gebaseerd op het Landelijk Functiegebouw Nederlandse Politie (LFNP) en dat het uitblijven hiervan het korps dwingt om terug te vallen op de eigen regelgeving. De ACP neemt hier met kracht afstand van.

Twee maten

Wat de ACP ook tegen de borst stuit, is dat een grote groep (hogere) leidinggevenden recent wél is bevorderd met alle bijbehorende voorzieningen. Deze groep zou tweemaal zo groot zijn als de HAP II doorstromers. De Regionale Raad heeft dan ook aan de OR-leden gevraagd hoe deze bevorderingen zich verhouden tot de afspraken in het afgesloten transitieakkoord. De Regionale Raad van de ACP in Amsterdam snapt heel goed dat leden moeite hebben met deze beslissingen. De schijn wordt immers gewekt dat er met twee maten wordt gemeten. De ACP gaat dit nader uitzoeken.

Regelgeving

De ACP is van mening dat vastgelegde regelgeving uitgevoerd dient te worden. Daarom roept de ACP de korpsleiding op om de regelgeving onverkort en per direct uit te voeren. Tegelijkertijd heeft de ACP deze kwestie met hoge prioriteit op de overlegagenda met de minister geplaatst.

---

27/07/11 14:51

---