Plan Nederland

De gevolgen van de droogte in Oost-Afrika

27 juli 2011

Plan werkt hard om de gevolgen van de droogte in Oost-Afrika te verzachten. De verhalen van de getroffen families laten de ernst van de situatie zien. Hieronder het verhaal van Adanech Woyna, een moeder van 39 die woont in Kitabu, in de getroffen Shebedino-regio van Ethiopië.

"Mijn familie is afhankelijk van de landbouw. We hebben een klein stuk land waar we maïs verbouwen. We hebben ook een veldje met zoete aardappels. Ik woon met mijn man en mijn twee zonen en drie dochters. Mijn oudste dochter wordt gesteund door een sponsor van Plan.

"Mijn jongste dochter is pas 7 maanden oud. Ze is afhankelijk van borstvoeding, maar ze krijgt niet genoeg melk omdat ik zelf te mager ben. Als ik stop met borstvoeding weet ik dat ze dood zal gaan, daarom blijf ik het proberen. Ik probeer eten te krijgen, zodat ik mijn baby kan voeden. Ik doe alles om mijn baby te laten overleven."

"We worden geconfronteerd met een enorm voedseltekort, want er is veel te weinig regen gevallen. We verloren bijna alles wat we normaalgesproken kunnen oogsten. Tijdens een normale oogst zouden we op dit moment verse maïs kunnen eten. Maar we hebben niets. Mijn man werkt in het nabijgelegen stadje als arbeider om wat geld te verdienen. In de avond koopt hij brood gemaakt van bananen. Daar moeten we met zijn allen van leven. Het is weinig en erg eenzijdig. De gezondheid van mij en mijn kinderen gaat steeds verder achteruit."

"We hebben nu geen enkel stuk vee meer. We moesten onze enige ooi te verkopen. We hadden dat dier gekregen als onderdeel van een Plan-programma voor duurzame voedselvoorziening. Normaalgesproken verkopen we in deze tijd van het jaar koffie, maar nu moesten we noodgedwongen de ooi verkopen om eten te kunnen kopen voor onze familie."

"De maïsplanten groeien nu weer, maar ze blijven ver achter bij hoe ze normaal groeien. We verwachten dat de problemen zeker tot september zullen aanhouden. We hopen dat we de mais straks kunnen oogsten, zodat we als familie weer een beetje te eten hebben."

"Ik wou dat ik een koe had, dan kon ik mijn kleine kinderen melk geven. Er is hier gras. Als ik een koe had kon ik die te eten geven en melken. Het zou het leven van mijn familie een stuk beter maken."

Help nu de kinderen in Oost-Afrika

""

Kinderrechtenorganisatie Plan

Plan is een internationale kinderrechtenorganisatie die werkt aan het realiseren van gelijke rechten en kansen voor meisjes en het verbeteren van de levensomstandigheden van meisjes en jongens in ontwikkelingslanden. Plan werkt aan een wereld waarin meisjes dezelfde rechten en kansen krijgen als jongens, zodat alle kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen.

Plan doet dit door het uitvoeren van projecten in 48 ontwikkelingslanden die de achterstelling van meisjes tegengaan en de levensomstandigheden en toekomstkansen van meisjes en jongens verbeteren en door wereldwijd op te komen voor kinderrechten, met de nadruk op de rechten van meisjes.
www.plannederland.nl
Contact
Plan
Postbus 75454
1070 AL Amsterdam
info@plannederland.nl
Tel. 020 549 55 20
Rek.nr: 39.35.86.766