Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


TreinTramBus eist betaalbare Beneluxtrein
woensdag, 27 juli 2011 13:28

10.000 reizigers ondertekenen petitie TreinTramBus

Reizigersvereniging TreinTramBus vraagt het behoud van een betaalbare trein van Brussel naar Amsterdam. 10.000 reizigers steunen de petitie van de reizigersvereniging hierover. Volgens plannen van NMBS-Europe en de Nederlandse Spoorwegen valt de Beneluxtrein binnenkort weg.

In de loop van 2012 gaat de snelle Fyratrein rijden van Brussel naar Amsterdam. NMBS-Europe en de Nederlandse Spoorwegen (NS Hispeed) willen dan de bestaande Beneluxtrein afschaffen omdat die de Fyra zou beconcurreren. TreinTramBus protesteert. Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus: "De Fyra wordt inderdaad een uur sneller, maar ook een heel stuk duurder. Bovendien is reserveren verplicht, je kan dus niet meer zomaar een trein vroeger of later nemen."

Jong Groen! draagt vandaag symbolisch de Beneluxtrein Brussel-Amsterdam ten grave. TreinTramBus is van mening dat beide treinen naast elkaar kunnen blijven bestaan. Voor veel mensen wordt de Fyra te duur en te weinig flexibel. "Antwerpen en Rotterdam liggen nog geen 100 km van elkaar. Het is toch logisch dat er tussen die steden snelle en frequente treinen rijden. In een dichtbevolkt gebied als de Benelux is er nood aan Intercitytreinen naast het hogesnelheidsnet, niet alleen in het binnenland, maar ook grensoverschrijdend", zegt Jan Vanseveren. TreinTramBus vreest dat veel reizigers de trein links laten liggen en met de auto naar Nederland zullen reizen. 10.000 mensen ondertekenden intussen een petitie voor het behoud van de Beneluxtrein.

Als de NMBS geen interesse heeft in de Beneluxtrein, kan de overheid de dienst aanbesteden. Dit is perfect in overeenstemming met de Europese regelgeving. De Belgische en de Nederlandse overheid moeten dan een oproep lanceren aan de mogelijke vervoerders en het beste aanbod selecteren. Indien nodig, kan er subsidie worden verleend.