KNHS

EK Reining: tegenslag voor Young Riders
27 juli 2011
Rieky Young - Brady Chex.jpg

WIENER NEUSTADT (KNHS) - Van 26 t/m 28 juli vindt in het Oostenrijkse Wiener Neustadt het Europees Kampioenschap reining voor junioren, young riders en senioren plaats. Met een vijfde plaats in het landenklassement moet de uitslag van het young riders team vandaag teleurstellend worden genoemd.

"De young riders overtroffen qua rijden eigenlijk de verwachtingen", aldus bondscoach Caspar de Jonge (Lochem). Domme pech voor twee amazones deed de teamprestatie echter de das om. Sharon de Groot (Haaksbergen) heeft het met haar paard Conquistador Sis eigenlijk heel goed gedaan, vertelt De Jonge, ze reed hier in Wiener Neustadt boven haar gemiddelde niveau. Ook Mariska Hak (Dussen) haalde eruit wat erin zat. Haar paard Topsail Ricochet is geen gemakkelijke, maar Mariska haalde hem op een knappe manier door haar run. De pech sloeg echter toe tijdens de run van Sharon Hooijkaas (Almere), toen haar paard Commander Riminic zichzelf raakte op de hoefbal. Geen ernstige gevolgen, maar wel een bloedend wondje aan de voorvoet, vertelt De Jonge. En dan is je proef weg. Zoiets gebeurt natuurlijk nooit op een moment dat je het kunt gebruiken, maar vandaag hadden ze geen slechter moment kunnen kiezen. Liza Groot-Severt (Ruurlo) kreeg ook een domper te verwerken, tijdens het laatste onderdeel van haar run: de stop. De Jonge: Het was de jury niet duidelijk of haar paard Expressed by Starlite stilstond. Ze hebben de videobanden erop nagekeken en besloten dat hij niet heeft stilgestaan. Met een nulscore als gevolg en dat nekt je teamresultaat.

Toch was er niet alleen sprake van teleurstelling, want er waren wel degelijk Nederlandse successen op dit EK. Gisteren bleek dat alle leden van het bronzen juniorenteam zich hebben gekwalificeerd voor de individuele finale op 28 juli. Ook Rieky Young met het paard Brady Chex reed met een zevende plaats een mooie kwalificatie, waarmee ze zich rechtsreeks plaatste voor de individuele finale senioren. En young riders Sharon de Groot en Mariska Hak mogen morgen de eer verdedigen in de strijd om de individuele young riders titels.

Uitslag landenwedstrijd young riders 27 juli 2011:


1: Italië

2: België

3: Duitsland

4: Oostenrijk

5: Nederland

- Mariska Hak (Dussen), Topsail Ricochet: 18e
- Sharon de Groot (Haaksbergen), Conquistador Sis: 20ste
- Sharon Hooijkaas (Almere), Commander Riminic: 22ste
- Liza Groot-Severt (Ruurlo), Expressed by Starlite: niet geplaatst

Foto Rieky Young: CK photographics