Gemeente Gaasterlân-Sleat


Tevredenheid bij gebruikers over binnensportaccommodaties Gaasterlân-Sleat

binnensport

Afgelopen maanden heeft de gemeente Gaasterlân-Sleat onderzoek gedaan naar het gebruik van de binnensportaccommodaties. De resultaten geven een aantal belangrijke inzichten over de bezetting en de tevredenheid van de gebruikers. Over het algemeen zijn gebruikers tevreden over de accommodaties en het aantal accommodaties is ruim voldoende voor het aantal inwoners.

In de gemeente Gaasterlân-Sleat staat één sporthal en er zijn vijf gymzalen. Drie daarvan zijn gemeentelijke sportaccommodaties, namelijk de gymzalen in Sloten en Balk en Sporthal de Trime in Balk. De binnensportaccommodaties in Bakhuizen, Oudega en Oudemirdum worden door derden geëxploiteerd.

De gemeenteraad heeft aan het college gevraagd om onderzoek te doen naar het gebruik van de sportaccommodaties. Zij willen namelijk weten of er binnen de gemeente voldoende binnensportmogelijkheden zijn en of de gebruikers tevreden zijn over de accommodaties. Er is in het onderzoek per sportaccommodatie gekeken naar het gebruik, de exploitatiekosten en de gebruikstarieven vergeleken met omliggende gemeenten. De vragenlijsten zijn uitgezet bij de huidige gebruikers van de binnensportaccommodaties en bij potentiële gebruikers, bijvoorbeeld sportverenigingen die 's winters van een binnensportaccommodatie gebruik willen maken. Eind mei is het onderzoek afgerond.

De voornaamste conclusie van het onderzoek is dat de gebruikers (ruim 83%) tevreden zijn over de beschikbaarheid van de binnensportaccommodaties binnen de gemeente Gaasterlân-Sleat. Wel wordt vanuit de potentiële gebruikers aangegeven dat er behoefte is aan tennismogelijkheden in de wintermaanden. Ook is er gekeken naar de bezettingsgraad van de sportaccommodaties. Hierbij zijn het aantal beschikbare uren per week tegenover het aantal gebruikte uren per week gezet. Sporthal De Trime (bezettingsgraad 65%) en gymzaal Balk (bezettingsgraad 75%) worden het meest gebruikt. De gymzaal van MFC De Gearte in Bakhuizen wordt ook goed gebruikt (bezettingsgraad 51%). De gymzaal van Dorpshuis It Klif in Oudemirdum (bezettingsgraad 35%) en MFC De Skeakel in Oudega (bezettingsgraad 31%) vallen onder de middenmoot. Het gebruik van gymzaal De Foarmeling in Sloten (bezettingsgraad in de winter 35% en in overige maanden 16%) heeft een relatief laag gebruikspercentage, maar beantwoordt wel aan een bepaalde vraag van de inwoners in Sloten.

De tarieven voor het gebruik van de sportaccommodaties in Gaasterlân-Sleat komen redelijk overeen met de tarieven van Lemsterland en Skarsterlân. Voor het gebruik van een sporthal voor trainingsdoeleinden wordt in alle drie gemeenten een bedrag van rond de EUR 20,- per uur of net iets erboven betaald.

Tot slot is met het gebruik per inwoner gekeken naar de beschikbaarheid van één gymzaal per het aantal inwoners. In Gaasterlân-Sleat is de dekkingsgraad per inwoner relatief hoog: er is in Gaasterlân-Sleat namelijk één gymzaal (1/3 sporthal) per 1.111 inwoners beschikbaar tegenover één gymzaal per 1.500 inwoners in Lemsterland en Skarsterlân. Op 27 september 2011 wordt het onderzoek naar de binnensportaccommodaties in de raadsvergadering behandeld en bekijkt de gemeente op welke manier zij met de conclusies en aanbevelingen uit het onderzoek verder gaat.
RELEVANTE DOWNLOADS

* Persbericht onderzoek binnensportaccommodaties 26 juli 2011.pdf (33,39 KB)