Gemeente Twenterand


Haalbaarheidsonderzoek Hammerhuys afgerond

In de dorpsagenda van het Dorpsplan+ (okt. 2010), in samenwerking opgesteld door de Dorpsraad Den Ham en de gemeente Twenterand, is opgenomen dat er helderheid dient te komen over de vraag of de kulturhusformule in Den Ham haalbaar is.

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Pool Management & Organisatie, zijn alle instellingen, stichtingen en verenigingen in Den Ham benaderd. Dat het Hammerhuys leeft, bleek uit de respons van maar liefst 73%. De uitkomsten van dit onderzoek zijn deze week gerapporteerd.

Een van de conclusies is dat er binnen Den Ham een veelheid aan voorzieningen en activiteiten beschikbaar is op het vlak van cultuur, musische vorming, educatie, informatie, welzijn, wonen en zorg. Het onderzoek heeft aangetoond dat er veel activiteiten en initiatieven zijn. Den Ham is een actieve gemeenschap. De samenhang tussen al deze voorzieningen waarbij een mogelijke synergie kan worden bereikt, is echter slechts beperkt aanwezig. Het reeds beschikken over een eigen locatie, het hechten aan eigen identiteit, het beperkt beschikbaar zijn van kernpartners die als `trekker' kunnen fungeren, zijn daarvan mogelijk de achterliggende redenen.

Het Kulturhusconcept aan te laten sluiten bij de brede schoolontwikkeling in het plan Zuidmaten blijkt, gelet op het planstadium, een gepasseerd station. Muziekvereniging Juliana wil meewerken aan het, op kleine schaal, bieden van faciliteiten voor muzikale activiteiten. Deze mogelijkheden zijn echter te beperkt om te kunnen spreken van een brede invulling van het Kulturhusconcept.

Mogelijk vormen de initiatieven op het gebied van woonzorgvoorzieningen `aanhaakmogelijkheden' om samenwerking tussen organisaties meer gestalte te geven. Een platform op het sociaal-maatschappelijke vlak, educatieve vlak en culturele activiteiten zou een meerwaarde betekenen voor onderlinge afstemming en synergie. De gemeente Twenterand wordt geadviseerd deze initiatieven vanuit haar sociaal en maatschappelijk beleid kracht bij te zetten.

* Eindrapport Haalbaarheidsonderzoek Hammerhuys.pdf

Zie het origineel