AkzoNobel

AkzoNobel neemt China's grootste producent van specialty surfactants over

27 juli 2011

AkzoNobel wil haar leiderschapspositie op het gebied van specialty surfactants verder versterken en de productiecapaciteit in Azië vergroten door de overname van Boxing Oleochemical. Boxing is de belangrijkste leverancier van alifatische aminen en derivaten in China en de rest van Azië.

Boxing, opgericht in 1993 en gevestigd in de Shandong provincie, had in 2010 een omzet van ongeveer ¤100 miljoen. De activiteiten van Boxing worden geÇïntegreerd in AkzoNobel Surface Chemistry, een van 's werelds grootste producenten en leveranciers van specialty surfactants, synthetische en bio-polymeren additieven. Deze stoffen en polymeren worden gebruikt in veel toepassingen, variërend van persoonlijke verzorging tot asfaltering. De vraag in Azië voor aminen en derivaten neemt toe door bevolkingsgroei, groei van de middenklasse, de toenemende aandacht voor duurzaamheid en de groei van infrastructuur, voornamelijk in China en India.

"Dit is een uitstekende kans om onze strategische ambitie om sneller te groeien in Azië te koppelen aan ons streven productie dichter bij onze klanten te vestigen, zei Rob Frohn, lid van de Executive Committee en verantwoordelijk voor Specialty Chemicals. "De marktleiderspositie van Boxing in aminen sluit goed aan op AkzoNobel's groeiende bedrijfsonderdeel specialty surfactants in Azië. Daarnaast zorgt de overname ook voor sterke locale productie in de regio."

Bob Margevich, Managing Director van Surface Chemistry, voegde daaraan toe: "Naar verwachting zal de vraag naar alifatische aminen en derivaten de komende jaren flink stijgen, waarbij een derde van de Aziatische vraag naar alifatische aminen uit China komt. We willen de procesmogelijkheden van de Shandong locatie verbeteren en de capaciteit verhogen door een nieuwe productietechnologie te introduceren. We gaan ook nieuwe producten op de markt brengen op basis van onze kennis van producten en toepassingen."

De afronding van de overeenkomst met Boxing is afhankelijk van de gebruikelijke afsluitvoorwaarden, waaronder goedkeuring door de Chinese autoriteiten. Naar verwachting wordt in het laatste kwartaal van 2011 de overname afgerond.

AkzoNobel heeft momenteel ongeveer 6.700 werknemers in China en behaalde er in 2010 een totale omzet van ¤1,3 miljard. Het merendeel van de omzet is afkomstig uit lokale vraag. De onderneming heeft de ambitie om in 2015 in China een omzet van $3 miljard te genereren.


- - -

AkzoNobel is 's werelds grootste verf- en coatingsonderneming en een vooraanstaand producent van specialistische chemicaliën. Wij voorzien industrie en consumenten wereldwijd van innovatieve producten en werken met passie aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Tot onze merken behoren bekende namen als Dulux, Sikkens, International en Eka. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam, we behoren tot de Global Fortune 500 en hebben een leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Met activiteiten in meer dan 80 landen zetten onze circa 55.000 medewerkers zich in voor topkwaliteit en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today(TM)".

AkzoNobel's Surface Chemistry heeft meer dan 1.500 medewerkers in 50 landen. In 2010, kwam 45 procent van onze wereldwijde omzet (¤847 miljoen) van eco-premium producten. Gevestigd in Chicago, VVerenigde Staten, met regionale marketingcentra en R&D-faciliteiten in de Verenigde Staten, Brazilië, Singapore, India, China en Zweden, zijn wij een toonaangevende leverancier van specialty surfactants en synthetische - en bio-polymeren additieven. Wij leveren onder andere producten voor huishoudelijke- en persoonlijke verzorging, landbouwchemicaliën, asfalt, mijnbouw, olievelden, en waterbehandeling. Voor meer informatie: www.akzonobel.com/sc.