Wegener NV

|Bedrijfsresultaat Wegener in 1e halfjaar 2011 | 
|licht gedaald door aanhoudend zwakke markt 
Koninklijke Wegener NV (Wegener) heeft in het 1e halfjaar 2011 een bedrijfsresultaat (voor bijzondere posten) gerealiseerd van EUR 28,5 miljoen. Dit betekent een daling van EUR 1,8 miljoen (6,1%) ten opzichte van het 1e halfjaar 2010. De belangrijkste oorzaak van deze daling is een lager advertentieomzetniveau in de print producten.

Als gevolg van het lagere bedrijfsresultaat komt de netto winst voor bijzondere posten over het 1e halfjaar 2011 per saldo lager uit op EUR 18,2 miljoen (2010: EUR 18,7 miljoen), een geringe daling van 2,5%. De lagere financieringslasten zijn het gevolg van de afname van de rentedragende leningen en een lagere interestopslag. Het netto resultaat na bijzondere posten steeg in de 1e helft van 2011 met EUR 20,6 miljoen naar EUR 16,1 miljoen (1e helft 2010: netto verlies EUR 4,5 miljoen). Het verlies in dezelfde periode van 2010 was vooral het gevolg van de betwiste boete van de Nederlandse Mededingingsautoriteit in de zaak Zeeuws-Vlaanderen.

De marktomstandigheden gedurende de eerste helft van 2011 bleven ongunstig ondanks berichten over een lichte opleving van de economie. Dit voorzichtige herstel van de economie betreft met name de export. Binnenlandse consumptie bleef op een laag niveau, mede veroorzaakt door koopkrachtdaling voor de consumenten. Forse besparingen op de overheidsuitgaven, steeds weer nieuwe instabiliteit in de financiële markten en een stagnerende huizenmarkt maakt de consument huiverig voor het doen van uitgaven. Vrijwel alle sectoren hebben hiermee te kampen. Veel adverteerders, met name uit het midden- en kleinbedrijf, zijn hierdoor terughoudend met het plaatsen van advertenties. Een potentieel voordeel is de oplopende werkgelegenheid. In vergelijking met de 2e helft van 2010 is in de 1e helft van 2011 sprake van een stijging van de omzet in personeelsadvertenties. Doch in vergelijking met het 1e halfjaar 2010 is nog sprake van een daling in dit segment. De daling van de totale advertentieomzet in het 1e halfjaar 2011 ten opzichte van dezelfde periode in 2010 is meer dan de daling in dezelfde periode van 2010 ten opzichte van 2009 (namelijk 9,6% versus 3,3%).

Organisatie
Op 22 december 2010 is de heer Truls Velgaard benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur en in februari 2011 is het Wegener Directieteam geïnstalleerd, nadat de Centrale Ondernemingsraad (COR) over beide zaken een positief advies had uitgebracht. Daarmee is een einde gekomen aan het bestuursvacuüm dat begin oktober 2010 ontstond. Op 18 mei werd mevrouw Fieneke van den Brink door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders benoemd tot lid van de Raad van Bestuur. Daarmee bestond de Raad van Bestuur uit drie leden, hoewel de heer Wil Cornelisse wegens langdurig ziekteverlof niet aanwezig was. Op 26 juli 2011 werd bekend gemaakt dat de heer Cornelisse per die datum zijn werkzaamheden als COO en lid van de Raad van Bestuur heeft neergelegd. De leden van de Raad van Bestuur hebben tevens zitting in het Wegener Directieteam, dat in totaal uit negen leden bestaat. Het Wegener Directieteam stuurt het gehele bedrijf aan. De leden van de Raad van Bestuur hebben de statutaire verantwoordelijkheid.

In de eerste helft van 2011 heeft Wegener belangrijke stappen gezet in de omvorming van de organisatie van een productgerichte naar een op een geïntegreerd portfoliobeleid ingestelde organisatie. Op 25 februari heeft de COR een positief advies uitgebracht op fase 1 van het totale plan, te weten de inrichting van het bedrijf in de hoofdregio's Oost, Zuid en West/Noord. De tweede fase, te weten de uitgangspunten van geïntegreerd portfoliobeleid en de consequenties daarvan op de organisatie werd in het tweede kwartaal van 2011 uitgewerkt. Momenteel ligt dit deel van het plan ter advisering voor bij de COR. Direct na de zomervakanties zal, na een positief advies van de COR, de organisatie per discipline en regio verder worden uitgewerkt in de richting van het crossmediaal contentbedrijf dat Wegener wil zijn.

Activiteiten
Dagbladen
De advertentieomzet in de dagbladen van Wegener bedroeg in het 1e halfjaar 2011 EUR 52,3 miljoen, hetgeen EUR 8,0 miljoen (13,2%) lager is dan over dezelfde periode in 2010. Deze daling deed zich voor in alle segmenten van de markt, met uitzondering van de Familieberichten. Ondanks dat er sprake is van groeiende werkgelegenheid en meer vacatures, is bij personeelsadvertenties nog steeds sprake van een daling in het volume, waardoor de omzet vrijwel evenredig daalde in vergelijking met dezelfde periode van 2010. Groei in dit segment is evenwel ingezet ten opzichte van het tweede halfjaar 2010. De abonnementenomzet groeide met 0,6%, dankzij prijsverhogingen. Het aantal betaalde vaste abonnementen nam af met 2,6%. (1e halfjaar 2010: 2,2%) Door de versterkte focus op online activiteiten zijn de nieuwssites van de dagbladen verder doorontwikkeld en is de interactie tussen het gedrukte product en de online nieuwssite geïntensiveerd. Dit heeft ertoe geleid dat in juni 2011 het aantal unieke bezoekers per maand ten opzichte van juni 2010 is gestegen met 30%. Tevens is een omvangrijk opleidingsprogramma voor advertentieverkoopmedewerkers, onder de naam "Crossing Borders", uitgevoerd. Deze opleiding is vooral gericht op het verkopen van commerciële boodschappen op het internet. De omzet uit de internetactiviteiten van de dagbladen groeide in het 1e halfjaar 2011 aanzienlijk.

Op 1 januari 2011 startte Wegener met een eigen advertentieverkooporganisatie voor de nationale advertentiemarkt, als gevolg van de beëindiging van de samenwerking in nationale advertentieverkooporganisatie NRp per 31 december 2010. Deze nieuwe verkooporganisatie is ondergebracht bij de reeds bestaande nationale verkoop voor de huis-aan-huiskranten en daarmee deels geïntegreerd.

In het oosten en het zuiden werden samenwerkingsverbanden tussen dagbladen en de publieke regionale omroep (TV Oost en Omroep Brabant) opgezet om elkaar te versterken en elkaars expertise te kunnen gebruiken.

Nadat Wegener, Telegraaf Media Groep en NDC Mediagroep in december 2010 een overeenkomst tekenden voor de gezamenlijke distributie van hun dagbladen, werd hieraan in de eerste helft van 2011 gefaseerd uitvoering gegeven. Volgens het nieuwe model worden de bezorgactiviteiten van TMG met betrekking tot De Telegraaf - in de gebieden waar Wegener en NDC de regionale ochtendkranten verspreiden - geïntegreerd met de bezorgactiviteiten van Wegener respectievelijk NDC. Dit leidt tot synergievoordelen en waarborgt de kwaliteit van de bezorging in de toekomst. De werkzaamheden verlopen naar alle tevredenheid en hebben geleid tot een substantiële verlaging van de distributiekosten.

Huis-aan-huiskranten
De advertentieomzet van de huis-aan-huiskranten daalde in de eerste helft van 2011 met 6,7% naar EUR 71,1 miljoen (1e helft 2010: EUR 76,2 miljoen). Vrijwel alle advertentiesegmenten ondervonden de negatieve effecten van de slechte economische situatie. Alleen de Familieberichten vertoonden een stijging. Om het effect van de omzetdaling in het bedrijfsresultaat te mitigeren werden diverse maatregelen genomen. Zo werden titels samengevoegd of uit de markt genomen (onder andere Maasstad Pers) en werd kritisch gekeken naar omvang en oplage van alle titels.

Begin april 2011 werden de resultaten van een grootschalig onderzoek naar het bereik van huis-aan-huiskranten, uitgevoerd door Synovate in opdracht van Wegener Media, gepubliceerd. Uit dit onderzoek blijkt dat huis-aan-huiskranten in het algemeen met een gemiddeld bereik van 80% kunnen rekenen op een groot lezerspubliek. Het bereik van de Wegener huis-aan-huiskranten is mede door uitbreiding van de portfolio gestegen van 5,4 miljoen (in 2007) naar 5,9 miljoen lezers (exclusief de samenwerkende partners) gemiddeld per week in 2011.

Digitaal
Bij de stand-alone internet sites handhaafde AutoTrack de nummer één positie in de markt van autosites. De omzet van JobTrack is duidelijk gestegen vanwege de verbeterde situatie op de arbeidsmarkt. Het gemiddeld aantal unieke bezoekers van beide websites is in juni 2011 gestegen ten opzichte van juni 2010. In de 1e helft van 2011 zijn veel nieuwe digitale initiatieven ontplooid. Voor de dagblad nieuwssites werden mobiele applicaties geïntroduceerd en tabletapplicaties ontwikkeld. In de diverse regio's zijn veel nieuwe producten opgezet, onder andere: uitisin.nl (de Stentor), voetbal.tctubantia.nl (TC Tubantia) en z2.nl (een videoplatform van PZC). De website van deweekkrant.nl werd sterk verbeterd. Ook werd begin 2011 de groepsaanbiedingensite Sweetdeal.nl gelanceerd. Deze in Mecom-verband ontwikkelde online-dienst ontwikkelt zich voorspoedig. In totaal was het gemiddeld aantal unieke bezoekers van het gehele Wegener online netwerk in juni 2011 met ruim 26% toegenomen ten opzichte van juni 2010. Mede daardoor steeg ook de omzet uit internetproducten het 1e halfjaar 2011 met 11,0% in vergelijking met dezelfde periode in 2010.

Drukkerijen
De externe omzet van de drukkerijen daalde in de eerste helft van 2011 in vergelijking met dezelfde periode in 2010 door verlies van opdrachten en krimpende oplage en omvang van externe klanten. Er is sprake van een daling van de externe omzet met 4,1%. Ook de interne omzet daalde door lagere oplages, kleinere omvang en portfoliowijzigingen.

Investeringen
In het eerste halfjaar 2011 is voor een bedrag van EUR 2,1 miljoen geïnvesteerd (vergelijkbare periode 2010: EUR 4,3 miljoen), waarvan in materiële vaste activa EUR 2,0 miljoen (vergelijkbare periode 2010: EUR 3,3 miljoen). De investeringen in materiële vaste activa betreffen het meerwerk aan de persen in Best, de verhuizing van De Gelderlander naar een ander pand in Nijmegen en verbeteringen aan de panden in Best en Houten.

Financiering
De netto rentedragende schuld van Wegener is eind juni 2011 ten opzichte van 31 december 2010 met 13,1% gedaald van EUR 88,3 miljoen naar EUR 76,8 miljoen. Deze daling is het gevolg van de positieve kasstroom van het 1e halfjaar 2011. De operationele kasstroom bedraagt EUR 15,5 miljoen (vergelijkbare periode 2010: EUR 7,1 miljoen).

Vooruitzichten
In verband met de huidige economische situatie, is het thans niet mogelijk een concrete voorspelling te doen over met name de advertentieomzet. Op de binnenlandse markt is het herstel nog niet ingetreden en dit zal zijn weerslag vinden in de advertentieomzet van Wegener in de tweede helft van 2011. Daarnaast is sprake van hogere papierkosten. Mede als gevolg van doorgevoerde reorganisaties en doorgaande kostenbesparende maatregelen zullen de kosten lager zijn. Gezien het voorafgaande is het onzeker welk bedrijfsresultaat voor bijzondere posten over 2011 gerealiseerd gaat worden.

Apeldoorn, 27 juli 2011

Raad van Bestuur
Koninklijke Wegener NV

Geconsolideerde balans

Voor voorgestelde winstverdeling (in duizenden euro's)

|                                 |30 juni| |31       | |30 juni |
|                                 |       | |december | |2010    |
|                                 |2011   | |2010     | |        |
|ACTIVA                           |       | |         | |        |
|                                 |       | |         | |        |
|Vaste activa                     |       | |         | |        |
|Immateriële vaste activa         |502.873| |505.161  | |519.835 |
|Materiële vaste activa           |79.424 | |83.001   | |85.971  |
|Investeringen in geassocieerde   |3.927  | |5.134    | |4.372   |
|deelnemingen                     |       | |         | |        |
|Uitgestelde belastingvorderingen |10.093 | |15.489   | |5.810   |
|Overige financiële vaste activa  |195    | |211      | |292     |
|                                 |596.512| |608.996  | |616.280 |
|                                 |       | |         | |        |
|Vlottende activa                 |       | |         | |        |
|Voorraden                        |2.214  | |1.945    | |1.685   |
|Vorderingen op                   |198    | |1.134    | |2.195   |
|groepsmaatschappijen             |       | |         | |        |
|Vorderingen                      |41.854 | |44.177   | |46.885  |
|Geldmiddelen en kasequivalenten  |1.116  | |2.129    | |3.555   |
|                                 |45.382 | |49.385   | |54.320  |
|                                 |       | |         | |        |
|                                 |641.894| |658.381  | |670.600 |
|PASSIVA                          |       | |         | |        |
|                                 |       | |         | |        |
|Totaal eigen vermogen            |       | |         | |        |
|Eigen vermogen toe te rekenen aan|       | |278.327  | |        |
|aandeelhouders                   |293.531| |         | |305.620 |
|van Koninklijke Wegener NV       |       | |         | |        |
|                                 |293.531| |278.327  | |305.620 |
|                                 |       | |         | |        |
|Langlopende verplichtingen       |       | |         | |        |
|Pensioenverplichtingen           |25.732 | |27.994   | |30.341  |
|Voorzieningen                    |51.499 | |59.190   | |25.072  |
|Rentedragende leningen           |69.566 | |75.586   | |103.694 |
|Renteswaps                       |307    | |850      | |1.360   |
|                                 |147.104| |163.620  | |160.467 |
|                                 |       | |         | |        |
|Kortlopende verplichtingen       |       | |         | |        |
|Pensioenverplichtingen           |5.505  | |5.899    | |6.183   |
|Voorzieningen                    |19.821 | |22.256   | |15.621  |
|Rentedragende leningen           |8.357  | |14.887   | |10.844  |
|Renteswaps                       |613    | |919      | |1.449   |
|Schulden aan groepsmaatschappijen|220    | |1.973    | |1.367   |
|Schulden aan leveranciers        |17.524 | |19.674   | |18.164  |
|Vooruitontvangen                 |49.127 | |54.435   | |48.430  |
|abonnementsgelden                |       | |         | |        |
|Overige kortlopende schulden     |100.092| |96.391   | |102.455 |
|                                 |201.259| |216.434  | |204.513 |
|                                 |       | |         | |        |
|                                 |641.894| |658.381  | |670.600 |
|                                 |       | |         | |        |
Geconsolideerde winst-en-verliesrekening

(in duizenden euro's)

|                                    |1e     | |1e     | |gehele |
|                                    |halfjaa| |halfjaa| |jaar   |
|                                    |r 2011 | |r      | |2010   |
|                                    |       | |2010   | |       |
|                                    |       | |       | |       |
|Opbrengsten                         |259.854| |269.832| |531.442|
|Overige baten                       |-      | |-      | |-      |
|Opbrengsten en overige baten        |259.854| |269.832| |531.442|
|                                    |       | |       | |       |
|Kosten van grond- en hulpstoffen    |23.967 | |19.188 | |36.968 |
|Kosten uitbesteed werk en andere    |59.281 | |69.412 | |135.895|
|externe kosten                      |       | |       | |       |
|Personeelskosten                    |101.254| |99.845 | |197.135|
|Afschrijvingen op immateriële vaste |2.389  | |4.239  | |7.372  |
|activa                              |       | |       | |       |
|Afschrijvingen op materiële vaste   |5.572  | |5.916  | |11.284 |
|activa                              |       | |       | |       |
|Bijzondere waardevermindering       |-      | |-      | |14.694 |
|uitgavenrechten                     |       | |       | |       |
|Overige bedrijfskosten              |41.723 | |65.435 | |155.870|
|Totale lasten                       |234.186| |264.035| |559.218|
|                                    |       | |       | |       |
|Bedrijfsresultaat                   |25.668 | |5.797  | |-27.776|
|                                    |       | |       | |       |
|Aandeel in resultaat geassocieerde  |1.018  | |433    | |1.196  |
|deelnemingen                        |       | |       | |       |
|Financieringsopbrengsten            |10     | |472    | |489    |
|Financieringslasten                 |-5.407 | |-6.131 | |-11.365|
|Financiële baten en lasten          |-4.379 | |-5.226 | |-9.680 |
|                                    |       | |       | |       |
|Winst / Verlies voor belastingen    |21.289 | |571    | |-37.456|
|                                    |       | |       | |       |
|Belastingen                         |-5.173 | |-5.035 | |4.900  |
|                                    |       | |       | |       |
|Winst / Verlies                     |16.116 | |-4.464 | |-32.556|
|                                    |       | |       | |       |
|Toe te rekenen aan:                 |       | |       | |       |
|- aandeelhouders Koninklijke Wegener|16.116 | |-4.464 | |-32.556|
|NV                                  |       | |       | |       |
|                                    |       | |       | |       |
|Winst / Verlies per aandeel (in     |       | |       | |       |
|euro's)                             |       | |       | |       |
|- gewone winst per aandeel toe te   |0,34   | |-0,12  | |-0,76  |
|rekenen aan houders van gewone      |       | |       | |       |
|aandelen Koninklijke Wegener NV     |       | |       | |       |
|                                    |       | |       | |       |
Geconsolideerd overzicht van gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten

(in duizenden euro's)

|                                 |1e     | |1e     | |gehele  |
|                                 |halfjaa| |halfjaa| |jaar    |
|                                 |r      | |r      | |        |
|                                 |2011   | |2010   | |2010    |
|                                 |       | |       | |        |
|Resultaat over de periode        |16.116 | |-4.464 | |-32.556 |
|                                 |       | |       | |        |
|Waardeveranderingen van effectief|876    | |-71    | |1.001   |
|dekkende renteswaps              |       | |       | |        |
|Belastingen                      |-219   | |18     | |-255    |
|                                 |657    | |-53    | |746     |
|                                 |       | |       | |        |
|Totaal gerealiseerde en          |16.773 | |-4.517 | |-31.810 |
|niet-gerealiseerde resultaten    |       | |       | |        |
|                                 |       | |       | |        |
|                                 |       | |       | |        |
|Toe te rekenen aan:              |       | |       | |        |
|- aandeelhouders Koninklijke     |16.773 | |-4.517 | |-31.810 |
|Wegener NV                       |       | |       | |        |
|                                 |       | |       | |        |
Geconsolideerd overzicht van mutaties in het eigen vermogen

voor voorgestelde winstverdeling (in duizenden euro's)

|2011              |Eigen vermogen toe te rekenen aan   |
|                  |aandeelhouders van                  |
|                  |Koninklijke Wegener NV              |
|                                     |        | |       | |       |
|Kasstroom uit operationele           |        | |       | |       |
|activiteiten                         |        | |       | |       |
|Opbrengsten en overige baten         |259.854 | |269.832| |531.442|
|Totale lasten                        |234.186 | |264.035| |559.218|
|Bedrijfsresultaat                    |25.668  | |5.797  | |-27.776|
|Aanpassingen voor:                   |        | |       | |       |
|- afschrijvingen op immateriële vaste|2.389   | |4.239  | |7.372  |
|activa                               |        | |       | |       |
|- afschrijvingen op materiële vaste  |5.572   | |5.916  | |11.284 |
|activa                               |        | |       | |       |
|bijzondere waardevermindering        |-       | |-      | |14.694 |
|uitgavenrechten                      |        | |       | |       |
|- mutatie werkkapitaal               |-3.678  | |-5.475 | |2.555  |
|- schuld NMa boete met betrekking tot|-       | |19.100 | |19.100 |
|Zeeuws- Vlaanderen                   |        | |       | |       |
|- toevoegingen aan voorzieningen     |2.050   | |3.094  | |55.457 |
|Onttrekkingen aan voorzieningen      |-17.279 | |-24.290| |-40.034|
|Kasstroom uit bedrijfsoperaties      |14.722  | |8.381  | |42.652 |
|                                     |        | |       | |       |
|Ontvangen dividend van geassocieerde |2.472   | |914    | |914    |
|deelnemingen                         |        | |       | |       |
|Ontvangen financieringsopbrengsten   |10      | |472    | |38     |
|Betaalde financieringslasten         |-1.678  | |-2.647 | |-8.034 |
|Ontvangen/betaalde belastingen       |4       | |-      | |-7     |
|Kasstroom uit operationele           |15.530  | |7.120  | |35.563 |
|activiteiten                         |        | |       | |       |
|                                     |        | |       | |       |
|Kasstroom uit                        |        | |       | |       |
|investeringsactiviteiten             |        | |       | |       |
|Ontvangen aflossing lening AD        |-       | |15.374 | |15.374 |
|NieuwsMedia                          |        | |       | |       |
|Stortingen in geassocieerde          |-247    | |-292   | |-291   |
|deelnemingen                         |        | |       | |       |
|Investeringen immateriële vaste      |-102    | |-10.190| |-13.339|
|activa                               |        | |       | |       |
|Investeringen materiële vaste activa |-2.027  | |-4.463 | |-7.155 |
|Desinvesteringen materiële vaste     |31      | |52     | |88     |
|activa                               |        | |       | |       |
|Kasstroom uit                        |-2.345  | |481    | |-5.323 |
|investeringsactiviteiten             |        | |       | |       |
|                                     |        | |       | |       |
|Kasstroom uit                        |        | |       | |       |
|financieringsactiviteiten            |        | |       | |       |
|Lagere aanwending kredietfaciliteit  |-12.631 | |-5.979 | |-30.044|
|rentedragende leningen               |        | |       | |       |
|Uitgekeerd dividend Koninklijke      |-1.567  | |-1.567 | |-1.567 |
|Wegener NV op cumulatief             |        | |       | |       |
|financieringspreferente aandelen     |        | |       | |       |
|Kasstroom uit                        |-14.198 | |-7.546 | |-31.611|
|financieringsactiviteiten            |        | |       | |       |
|                                     |        | |       | |       |
|Netto kasstroom                      |-1.013  | |55     | |-1.371 |
|                                     |        | |       | |       |
|                                     |        | |       | |       |
|Stand per 1 januari                  |2.129   | |3.500  | |3.500  |
|                                     |        | |       | |       |
|Stand per 30 juni respectievelijk 31 |1.116   | |3.555  | |2.129  |
|december                             |        | |       | |       |
|                                     |        | |       | |       |
Toelichting

Algemeen
Het halfjaarbericht 2011 van Koninklijke Wegener NV is op 25 juli 2011 behandeld in de vergadering van de Raad van Commissarissen. Op 27 juli 2011 is vóór beurs een persbericht uitgebracht over de halfjaarcijfers 2011. Koninklijke Wegener NV is gevestigd te Apeldoorn, Nederland; de certificaten van gewone aandelen zijn genoteerd aan de beurs in Amsterdam (Euronext). De activiteiten van (de groepsmaatschappijen van) Koninklijke Wegener NV betreffen het uitgeven van regionale dagbladen en huis-aan-huiskranten, het ontwikkelen en exploiteren van internetproducten en het leveren van grafische producten en diensten. Deze activiteiten worden in Nederland ontplooid.

Sinds eind oktober 2007 is Mecom Group plc te Londen in meerderheid eigenaar van de aandelen Wegener via haar dochtermaatschappij Mecom Media Holland Holding BV. Mecom heeft 86,44% van de (certificaten van) gewone aandelen verworven. Daarnaast heeft Mecom 100% verworven van de (certificaten van) cumulatief financieringspreferente aandelen (voor zover niet gehouden door Wegener).

Jaarverslag 2010
Het Jaarverslag 2010 met daarin opgenomen de jaarrekening 2010 is in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 18 mei 2011 ongewijzigd vastgesteld. De in het Jaarverslag 2010 voorgestelde winstverdeling is in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 18 mei 2011 eveneens ongewijzigd vastgesteld. Het dividend op cumulatief financieringspreferente aandelen is op 15 juni 2011 uitgekeerd.

Grondslagen
Het halfjaarbericht is opgesteld in overeenstemming met International Financial Reporting Standards (IFRS), zoals die zijn goedgekeurd door de Europese Unie, waaronder IAS 34. De toegepaste grondslagen van waardering en resultaatbepaling zijn gelijk aan die in de jaarrekening 2010. Op dit geconsolideerde halfjaarbericht is geen accountantscontrole toegepast.

De met ingang van 1 januari 2011 van toepassing zijnde nieuwe standaarden, waaronder IFRS 3 Business combinations, IFRS 7 Financial Instruments: disclosures, IAS 1 Presentation of financial statements, IAS 27 Consolidated and seperate financial statements en IFRIC 13 Customer loyalty programmes hebben geen invloed op de financiële positie van Wegener.

Het opstellen van het halfjaarbericht 2011 van Wegener heeft plaatsgevonden in overeenstemming met de onlangs doorgevoerde wijzigingen in IAS 34 Interim financial reporting, welke eveneens van kracht zijn per 1 januari 2011.

Risicoparagraaf
De marktomstandigheden gedurende de eerste helft van 2011 bleven ongunstig. Daardoor blijft het belangrijkste risico voor de resterende maanden van het boekjaar 2011 het economische herstel en het daarmee samenhangende herstel van de advertentiemarkt. Het effect van de dalende advertentiemarkt op het bedrijfsresultaat van Wegener wordt gemitigeerd door de in 2009 en 2010 doorgevoerde reorganisaties en nieuwe kostenbesparende maatregelen.

Het strategische beleid van Wegener is gericht op een transitie naar een succesvolle crossmediale organisatie om het risico van terugval in omzet en resultaat het hoofd te kunnen bieden. Het risico bestaat dat Wegener deze omslag niet tijdig kan maken. De reorganisatie in de backoffice afdelingen is afgerond. In de eerste helft van 2011 is een plan ontwikkeld voor de ombouw van een voornamelijk op print gericht bedrijf naar een crossmediale content uitgeverij. Dit plan zal in de tweede helft van 2011 worden afgerond.

Door vermindering van het aantal druklocaties is de bezettingsgraad van de resterende drukpersen toegenomen en zijn de capaciteitskosten afgenomen. De potentiële schade als gevolg van een calamiteit op een druklocatie of een verstoring van het drukproces is daardoor toegenomen. De impact hiervan op het resultaat en/of eigen vermogen is afhankelijk van de aard en omvang van de verstoring en derhalve lastig te kwantificeren. Er zijn diverse maatregelen genomen om de kans dat een daadwerkelijke verstoring optreedt te verkleinen.

Grote delen van de bedrijfsprocessen van Wegener berusten op geautomatiseerde systemen en een infrastructuur om communicatie tussen de verschillende systemen mogelijk te maken. Deze systemen en netwerken spelen in bijna alle aspecten van de bedrijfsvoering een sleutelrol. Verstoringen van deze systemen en netwerken kunnen een grote inbreuk op de bedrijfsprocessen en daarmee op het resultaat van de onderneming veroorzaken. In de tweede helft van 2011 wordt een begin gemaakt met de transitie naar een nieuwe leverancier van automatiseringsdiensten en is het risico op verstoring groter dan normaal. Calamiteitenplannen, diverse beveiligingsmaatregelen en dubbel uitgevoerde netwerken beperken de risico's.

Volledigheidshalve wordt verwezen naar de paragraaf "Gebeurtenissen na balansdatum" waarin informatie is opgenomen over het door de NMa genomen besluit om ontheffing van de voorwaarden met betrekking tot Zeeuws-Vlaanderen niet toe te staan.

Voor nadere informatie over genoemde risico's en over overige risico's wordt verwezen naar de risicoparagraaf in het Jaarverslag 2010.

Seizoensinvloeden
De omzet uit advertenties kent enige seizoensinvloed. In het tweede en vierde kwartaal ligt deze omzet hoger dan in het eerste en derde kwartaal. Deze seizoensinvloed is branchebreed en wordt veroorzaakt door eenzelfde effect in consumentenbestedingen. Adverteerders reageren hierop door in periodes van hogere consumentenbestedingen meer te adverteren voor hun producten en diensten. Daarnaast spelen bij de gedrukte dagbladen het aantal verschijndagen en het aantal zaterdagen een rol, zij het over een halfjaar gemeten, een geringe. Het aantal verschijndagen kan per halfjaar verschillen door de invloed van de kalender (hoe de weekenden vallen) en op welke dagen verschillende feestdagen vallen. Het aantal zaterdagen is van belang omdat in de gedrukte dagbladen de zaterdagkrant meer advertenties bevat, onder andere personeelsadvertenties, dan doordeweekse dagen. Het grootste deel van de huis-aan-huiskranten verschijnt op de woensdag. Het aantal woensdagen in een verslagperiode kan derhalve ook enig effect hebben. In het 1e halfjaar 2011 was de situatie in vergelijking met het 1e halfjaar 2010 als volgt:

|                |1e halfjaar |1e halfjaar  |
|                |2011        |2010         |
|Aantal          |151         |150          |
|verschijndagen  |            |             |
|Aantal          |25          |26           |
|zaterdagen      |            |             |
|Aantal          |26          |25           |
|woensdagen      |            |             |
Invloed van consolidatie en deconsolidatie
Geconsolideerd worden de groepsmaatschappijen waarin Koninklijke Wegener NV direct of indirect deelneemt en overwegende zeggenschap heeft. De activa en passiva en de opbrengsten en lasten worden voor 100% verwerkt. Het aandeel van derden in het vermogen en in het resultaat wordt afzonderlijk vermeld. De jaarrekeningen van groepsmaatschappijen zijn opgesteld voor hetzelfde verslagjaar en de grondslagen zijn gelijk aan die van Koninklijke Wegener NV. Joint ventures worden proportioneel geconsolideerd, waarbij dezelfde grondslagen van waardering en resultaatbepaling worden toegepast als bij Koninklijke Wegener NV. Van een joint venture is sprake in geval van activiteiten, waarop als gevolg van een overeenkomst tot samenwerking tussen de deelnemers de zeggenschap gezamenlijk wordt uitgeoefend.

Alle saldi, transacties, baten en lasten binnen de groep en winsten en verliezen voortvloeiend uit transacties binnen de groep worden volledig geëlimineerd.

Er deden zich in 2010 en de eerste helft van 2011 geen belangrijke wijzigingen in de consolidatiekring voor.

Informatie over segmenten
Toepassing van IFRS 8 leidt niet tot separate informatie over segmenten, omdat binnen Wegener de verschillende activiteiten een vergelijkbaar risicoprofiel hebben en zodanig met elkaar verbonden zijn dat operationele en strategische beslissingen over toe te kennen middelen uitsluitend op totaalniveau worden beoordeeld.

Specificatie omzet

|                          |1e    | |1e    | |mutat| |gehele|
|                          |halfja| |halfja| |ie   | |jaar  |
|                          |ar    | |ar    | |     | |      |
|                          |2011  | |2010  | |in % | |2010  |
|Uitgeefactiviteiten       |      | |      | |     | |      |
|- advertenties dagbladen  |52.348| |60.340| |-13,2| |116.38|
|                          |      | |      | |     | |8     |
|- advertenties            |71.121| |76.222| |-6,7 | |145.46|
|huis-aan-huiskranten      |      | |      | |     | |6     |
|- abonnementen Wegener    |103.46| |102.87| |0,6  | |207.16|
|dagbladen                 |5     | |8     | |     | |6     |
|- grafische producten     |9.644 | |10.054| |-4,1 | |20.183|
|- internetproducten       |12.349| |11.121| |11,0 | |22.521|
|- overige omzet           |10.927| |9.217 | |18,6 | |19.718|
|krantenactiviteiten       |      | |      | |     | |      |
|                          |      | |      | |     | |      |
|Totale omzet Wegener      |259.85| |269.83| |-3,7 | |531.44|
|                          |4     | |2     | |     | |2     |
Belastingen
De belastingdruk voor bijzondere posten over het eerste halfjaar 2011 bedraagt 24,4% (vergelijkbare periode 2010: 26,2%). De afwijking van de belastingdruk ten opzichte van het nominale belastingtarief (25,0% in 2011, 25,5% in 2010) wordt onder andere veroorzaakt door het resultaat van geassocieerde deelnemingen welke buiten de fiscale eenheid Wegener vallen.

De boete van de NMa met betrekking tot Zeeuws-Vlaanderen is niet aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.

Bijzondere posten
|                                                                 |
|Bijzondere posten in de geconsolideerde winst-en-verliesrekening |
|                                                                 |
|(in duizenden euro's)                                            |
|                         |       | |                  | |       |
|                         |gerappo| |excl. bijzondere  | |gerappo|
|                         |r-     | |                  | |r-     |
|                         |teerd  | |posten            | |teerd  |
|                         |1e     | |1e     | |1e     | |1e     |
|                         |halfjaa| |halfjaa| |halfjaa| |halfjaa|
|                         |r      | |r      | |r      | |r      |
|                         |2011   | |2011   | |2010   | |2010   |
|                         |       | |       | |       | |       |
|Personeelskosten         |101.254| |98.204 | |96.645 | |99.845 |
|Overige bedrijfskosten   |41.723 | |41.982 | |44.135 | |65.435 |
|Bedrijfsresultaat        |25.668 | |28.458 | |30.297 | |5.797  |
|Belastingen              |-5.173 | |-5.870 | |-6.396 | |-5.035 |
|Winst / Verlies          |16.116 | |18.209 | |18.675 | |-4.464 |
|                         |       | |       | |       | |       |
|Cash earnings            |       | |17.396 | |17.892 | |       |
|Gemiddeld aantal         |       | |45.009 | |45.009 | |       |
|uitstaande aandelen (in  |       | |       | |       | |       |
|duizenden)               |       | |       | |       | |       |
|Cash earnings per aandeel|       | |0,39   | |0,40   | |       |
|toe te rekenen aan       |       | |       | |       | |       |
|houders van gewone       |       | |       | |       | |       |
|aandelen Koninklijke     |       | |       | |       | |       |
|Wegener NV (in euro's)   |       | |       | |       | |       |
|                         |       | |       | |       | |       |
De bijzondere posten in het 1e halfjaar 2011 hebben betrekking op de kosten van de organisatie-aanpassingen en de kosten die samenhangen met het opstarten van de gezamenlijke distributie met de Telegraaf Media Groep. Vanwege de onderverhuur van een deel van het kantoorpand in Houten heeft een vrijval op de voorziening voor leegstand plaatsgevonden. In het 1e halfjaar 2010 hadden de bijzondere posten betrekking op de verwerking van de betwiste boete van de NMa met betrekking tot Zeeuws-Vlaanderen, een dotatie aan de reorganisatievoorziening en de voorziening voor leegstand huisvesting en een vrijval van de reorganisatievoorziening en de pensioenvoorziening door herberekening van uitgangspunten.

Balans
De daling van de vorderingen wordt verklaard door de teruglopende omzet en een stringent debiteurenbeleid. De daling van de voorzieningen (zowel langlopend als kortlopend) ten opzichte van 31 december 2010 hangt samen met de afwikkeling van reorganisatietrajecten, de vrijval als gevolg van minder leegstand en de vrijval inzake het verlieslatende contract met Dagblad De Pers. De rentedragende leningen dalen als gevolg van reguliere aflossingen.

Wegener maakt voor haar financiering gebruik van een door Mecom afgesloten arrangement met een syndicaat van banken. Dit financieringsarrangement is ongewijzigd ten opzichte van de situatie eind 2010 welke reeds is toegelicht in de jaarrekening 2010.

Transacties met verbonden partijen
Als houder van 86,44% van de (certificaten van) gewone aandelen van Koninklijke Wegener NV heeft Mecom Group plc zeggenschap in Wegener en wordt op grond hiervan aangemerkt als een verbonden partij. In 2011 hebben diverse transacties plaatsgevonden met Mecom, namelijk doorbelasting van holdingkosten door Mecom en doorbelasting van kosten in verband met werkzaamheden voor de groep door Wegener. Daarnaast maakt Limburg Media Groep (LMG), die eveneens tot de Mecom-groep behoort, gebruik van enkele diensten van Wegener, voornamelijk op het gebied van ICT. Wegener maakt gebruik van diensten van LMG op het gebied van drukken. De omvang van de transacties is beperkt en vergelijkbaar met 2010. De onderlinge vorderingen en schulden zijn per balansdatum eveneens beperkt.

Met enkele van haar geassocieerde deelnemingen heeft Wegener naast haar aandelenbelang ook een zakelijke relatie. De omvang en het aantal van deze transacties zijn zeer beperkt.

Gebeurtenissen na balansdatum
Op 6 juli 2011 heeft Mecom Group plc een contract getekend met een externe ICT-leverancier voor de levering van ICT producten en diensten voor de gehele groep. Het contract was getekend onder voorwaarde van een positief advies door de Centrale Ondernemingsraden van de Nederlandse Mecom bedrijven, waaronder Wegener. Dit is inmiddels geschied. Het contract betekent voor Wegener dat op termijn, te beginnen medio 2012 substantiële kostenbesparingen op ICT-diensten kunnen worden behaald, doch ook een aanzienlijk risico op verstoringen in de transitieperiode, welke in de tweede helft van 2011 zal starten.

Op 7 juli 2011 heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) uitspraak gedaan inzake het verzoek van Wegener tot ontheffing van de voorwaarden die de NMa had opgelegd bij de verlening van de vergunning voor de koop van VNU Dagbladen door Wegener in 2000. De NMa heeft besloten dit verzoek niet te honoreren. Dit betekent dat Wegener is gehouden de organisatie van de edities van de betreffende dagbladen in Zeeuws-Vlaanderen zodanig in te richten dat wordt voldaan aan de interpretatie van de NMa van het betreffende voorschrift.

Op 26 juli 2011 werd bekend gemaakt dat Koninklijke Wegener NV en de heer ir. W. Cornelisse in goed overleg hebben besloten dat de heer Cornelisse de werkzaamheden in zijn functie van lid van de Raad van Bestuur en COO per 26 juli 2011 heeft neergelegd en per 1 januari 2012 uit dienst zal treden.

Bestuursverklaring
De Raad van Bestuur verklaart, voor zover hen bekend, dat


1. de halfjaarrekening 2011 een getrouw beeld geeft van de activa, de passiva, de financiële positie en de winst van de vennootschap en de gezamenlijk in de consolidatie opgenomen ondernemingen; en


2. het Halfjaarbericht een getrouw beeld geeft omtrent de toestand op de balansdatum, de gang van zaken gedurende de eerste helft van het boekjaar van de vennootschap en van de met haar verbonden ondernemingen waarvan de gegevens in haar halfjaarrekening zijn opgenomen en dat in het Halfjaarbericht de wezenlijke risico's waarmee de vennootschap wordt geconfronteerd, zijn beschreven.

Apeldoorn, 27 juli 2011

T. Velgaard
Voorzitter Raad van Bestuur (CEO)

F. van den Brink
Lid Raad van Bestuur (CAO)

[ | |Concern |
|                                              | |Communicatie      |
|                                              | |Postbus 26        |
|                                              | |7300 HB Apeldoorn |
                           | |Laan van Westenenk|
|                                              | |6                 |7336 AZ Apeldoorn |
   | |                  |
|                                              | |T: (055) 538 87 43|
|                                              | |                  |
|                                              | |F: (055) 538 86 66|
|                                              | |                  |
|                                              | |www.wegener.nl    |

---- --