Persbericht

Nederlanders vaak nonchalant met financiële administratie ~ Onderzoek Cardif: zes van de tien Nederlanders stoppen hun administratie in een doos of la en kijken er niet meer naar om ~

Oosterhout, 27 juli 2011 - Administratieve blunders blijken veelal de oorzaak van nonchalance. Het slecht lezen, kwijtraken en lang laten liggen van brieven en het zo lang mogelijk uitstellen van betalingen brengen veel Nederlanders in de problemen. De afgelopen tijd kon iedereen die wel eens een administratief 'blauwtje' had gelopen, deze opbiechten bij verzekeringsmaatschappij Cardif, via www.cardif.nl/administrerenkunjeleren.

Uit onderzoek van Cardif, onderdeel van de Groep BNP Paribas, onder 1026 Nederlanders, blijkt dat ruim 60 procent van de Nederlanders zijn administratie in een doos of la stopt en er niet meer naar om kijkt. De biechten die op de website werden geplaatst, onderstrepen deze uitkomst; financiële post wordt snel weggestopt, waardoor boetes en rekeningen vaak te laat betaald worden.

Toch is het niet altijd slecht gesteld met de Nederlander op financieel gebied. Iets meer dan de helft (54%) van de Nederlanders zegt wel gestructureerd om te gaan met zijn financiën en doet zijn financiële zaken op vaste momenten. Eén op de vijf Nederlanders archiveert zijn financiën zelfs in gelabelde mappen. Ook zegt meer dan de helft van de Nederlanders (59%) zich zeker te voelen over het nemen van financiële beslissingen.

Onderzoek
Verzekeringsmaatschappij Cardif heeft onderzoek gedaan naar het financieel bewustzijn en gedrag van de Nederlander. Daaruit bleek verder dat bijna de helft van de Nederlanders vindt dat informatie over financiële producten expres moeilijk wordt gemaakt. Als antwoord daarop introduceerde Cardif onder andere een Wiki met belangrijke financiële begrippen, die door iedereen bekeken en aangevuld kan worden. Om Nederlanders daarnaast te helpen bij het structureren van hun administratie en ze een uitlaatklep te bieden voor hun administratieve frustraties en zonden, lanceerde Cardif tevens de website 'Administreren kun je leren' .

Marieke van Zuien, Directeur Corporate Communication & CSR bij Cardif: "Nederlanders zijn zich wel bewust van het belang van een goede administratie, maar blijkbaar kunnen ze zich er vaak niet toe zetten om deze goed bij te houden. Het is wel opvallend dat zes op de tien Nederlanders hun administratie in een doos bewaren. Dat strookt niet met de uitkomst dat 59 procent zich zeker voelt bij het nemen van financiële beslissingen. Pas als je weet waar je financieel staat, kun je een gedegen beslissing nemen over de toekomst."