Gemeente Sluis

Aardenburg officieel geopend

Omloper van Aardenburg officieel geopend

Bijna 2000 uren hebben de vrijwilligers gezamenlijk geïnvesteerd in de realisatie van de wandelroute `Omloper van Aardenburg'. Het resultaat is een wandelroute die natuur, historie, cultuur, recreatie en sport met elkaar verbindt.

De route sluit aan bij andere wandelpaden in de omgeving en het Wandelnetwerk West Zeeuws-Vlaanderen zodat een mooi wandelgebied ontstaat. Om de route extra aantrekkelijk te maken is een oude grafkelder gerestaureerd. Op vrijdag 22 juli werd de Omloper van Aardenburg officieel geopend door wnd. burgemeester Jacques Suurmond.

Het initiatief voor de Omloper van Aardenburg komt voort uit het Burgerinitiatief Aardenburg Natuurlijk dat zich inzette om Aardenburg aantrekkelijk, leerzaam en gezellig te maken voor jong en oud, voor bewoners, bezoekers en toeristen. Samen met de Stichting Landschapsbeheer Zeeland, IVN (Natuur- en Milieu Educatie), de stadsraad, Natuur en Zo en de gemeente is het idee uitgewerkt en gerealiseerd. Dit gebeurde in het kader van het project `Eigen Wijs Landschap', waaraan ook Oostburg, Nieuwvliet en Waterlandkerkje met eigen deelprojecten hebben deelgenomen.

Oudere inwoners en ingewijden ontdekten tijdens het project een voormalige grafkelder, die jarenlang werd aangezien voor een aardappelkelder. Deze grafkelder in de Akkerstraat is vermoedelijk gebouwd voor een voormalige burgemeester van Aardenburg. De vrijwilligers staken de handen uit de mouwen om de grafkelder te restaureren. De gemeente heeft een hekwerk geplaatst bij de begraafplaats. Tijdens de Boomfeestdag zijn nieuwe heesters en struiken aangeplant met de schoolkinderen. Informatieborden en bewegwijzering zijn aangebracht en langs de route is een bankje geplaatst. Aardenburg is opgefleurd met bloembakken. In september wordt ook nog een natuurleerpad voor jong en oud geopend. In het najaar worden op diverse plaatsen Stinzenplanten ingeplant.

De routes worden verspreid via het Routebureau Zeeland. Ook is informatie te vinden via www.stadsraadaardenburg.nl. De Omloper van Aardenburg is de moeite waard als (nadere) kennismaking met Aardenburg en omgeving.