Autoloog navelstrengbloed: illusie doorgeknipt

27/07/2011 11:02

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Allogeen versus autoloog: altruïst of egoïst?

Op dit ogenblik bestaan er twee grote categorieën voor de opslag van navelstrengbloed.

Bij allogene opslag worden stamcellen bewaard die van de ene persoon naar de andere persoon overgeplant kunnen worden. Dit kan zowel gaan om donaties van familie (waarvan een familielid ziek is) als niet-verwanten. In de meeste Europese landen vindt allogene opslag plaats in publieke instellingen en worden ze door publieke middelen gefinancierd. Deze praktijk is ondertussen goed gedocumenteerd en het onderwerp van vele studies gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften.

Bij autologe opslag worden stamcellen bewaard voor eigen gebruik, of in sommige gevallen ook voor familieleden waarvan men op voorhand geen medische indicatie had. Het gaat hier om een betaalde service door private navelstrengbloedbanken.

Wegens de toenemende belangstelling voor het onderwerp heeft de Hoge Gezondheidsraad de waarde van autoloog navelstrengbloed onderzocht.

Resultaten van het onderzoek

- Op klinisch vlak: geen bewijs voor gerechtvaardigd gebruik

Er is geen bewijs dat navelstrengbloed een unieke bron is voor het verkrijgen van de tot nu toe geïdentificeerde celpopulaties, of voor celpopulaties die kunnen worden verkregen door kweek. Bovendien is het mogelijk dat toekomstige behandelingen evengoed zouden kunnen worden toegepast met cellen uit andere bronnen, zoals beenmerg en bloed. Deze behandelingen zouden dan ook minder duur zijn.

In de hematologie bestaan er betere alternatieven. Daarbij komt nog dat het gebruik van autoloog navelstrengbloed soms schadelijk kan zijn voor de patiënt. In de regeneratieve geneeskunde zijn er tot op heden ook geen bewijzen gepubliceerd die het gebruik rechtvaardigen.

- Op ethisch vlak: zelden gebruikt

De overgrote meerderheid van autoloog navelstrengbloed wordt nooit gebruikt, terwijl het andere patiënten (die niet verwant zijn) direct zou kunnen helpen.

- Op financieel vlak: een gepeperde rekening

Het hoge kostenplaatje zorgt ervoor dat slechts een minderheid van de gezinnen dit kan veroorloven.

Aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad

Op basis van bovenstaande bevindingen is er te weinig informatie waarmee de publieke financiering van de opslag van autoloog navelstrengbloed kan worden gerechtvaardigd. Indien de autologe opslag echter een realiteit zou worden, zullen de overheden moeten verzekeren dat deze procedure volgens geschikte kwaliteitsnormen verloopt, met inbegrip van de vereisten voor erkenning en het naleven van ethische principes. De Hoge Gezondheidsraad pleit voor duidelijke en eerlijke informatie over autologe opslag, de grenzen van de methode en de alternatieven.

Het volledige advies nummer 8677 is te vinden op de website van de Hoge Gezondheidsraad:

Nederlandstalige versie:

http://www.health.belgium.be/internet2Prd/groups/public/@public/@shc/documents/ie2divers/19069677.pdf

Engelstalige versie:

http://www.health.belgium.be/internet2Prd/groups/public/@public/@shc/documents/ie2divers/19069677_en.pdf

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:

Experten:

- NL : Prof. Dr. Timothy Devos, tel : +32 16/34 68 80, e-mail: timothy.devos@uzleuven.be

- FR: Dr. Etienne Baudoux, tel: +32 4 366 83 94, e-mail: E.Baudoux@chu.ulg.ac.be

De website van de Hoge Gezondheidsraad: www.hgr-css.be

Over de Hoge Gezondheidsraad(HGR)

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) is het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Met het oog op de bescherming en de verbetering van de volksgezondheid, brengt de Hoge Gezondheidsraad wetenschappelijke adviezen uit als leidraad voor beleidsmakers en gezondheidswerkers. Dankzij zijn netwerk van experts en zijn interne medewerkers, baseert hij deze onpartijdige en onafhankelijke adviezen op een multidisciplinaire evaluatie van de huidige stand van de wetenschap. Zo heeft de HGR een systeem van beheer van mogelijke belangenconflicten ingesteld. De Raad verstrekt zijn adviezen op verzoek of op eigen initiatief en maakt ze openbaar.

Alle openbare adviezen en brochures zijn te vinden op de website: www.hgr-css.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel