Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

C2000-expert: Heropen discussie over back-up-systeem Hulpdiensten kwetsbaar zonder alternatief communicatiesysteem

AMSTERDAM, 27 juli 2011 ­ C2000-expert Frank Brouwer pleit op BNR voor een back-up systeem voor als het communicatiesysteem C2000 uitvalt. Vannacht was dat het geval in 22 Zuid-Hollandse gemeenten, waardoor hulpdiensten moeizaam met elkaar konden communiceren. Door de storing bij KPN kon ook de Rotterdamse metro niet rijden in de ochtendspits.

Frank Brouwer was in 2006 lid van de expertgroep C2000, die eerdere problemen met het communicatiesysteem heeft onderzocht. Het kabinet heeft destijds besloten niet te investeren in alternatieven voor het C2000 systeem als back-up. Maar volgens Brouwer moet de politieke discussie daarover heropend worden: "Eén systeem lijkt mij inderdaad weinig. Dat is vandaag wel weer gebleken (...) het mobiele netwerk als alternatief moet een integraal onderdeel zijn van je communicatie-strategie en niet alleen een fall-back-scenario in calamiteiten-situaties”

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voelt zich erg kwetsbaar als het communicatie-systeem C2000 uitvalt. Maar hij vindt mobiele communicatie geen volwaardig alternatief: "Als je daar op terug moet vallen, is het echt behelpen", zo zei hij in het programma Aan de Slag op BNR Nieuwsradio. Maar hij benadrukt dat het kabinet-Balkenende destijds na uitgebreide discussie met de Tweede Kamer heeft besloten niet te investeren in een back-up-systeem.

------------------------------------------einde persbericht------------------------------------

De gesprekken met Aboutaleb en Brouwer zijn na te luisteren via onze website: http://www.bnr.nl/meernieuws/2011/07/27/c2000-expert-pleit-voor-back-up-systeem

Voor meer informatie (