Ingezonden persbericht


Den Haag, 27 juli 2011

Persbericht

PvdA: Informeer ouderen over levensloopbestendig bouwen

De PvdA roept minister Piet Hein Donner op informatie over levensloopbestendig bouwen landelijk beschikbaar te stellen. Steeds meer ouderen willen langer thuis blijven wonen, hiervoor zijn vaak aanpassingen in de woning nodig. De kennis die er is over levensloopbestendig bouwen, is slecht toegankelijk, lokaal gericht, soms leverancier gebonden, versnipperd en dreigt zelfs soms te verdwijnen.

In Delft hebben de woningcorporaties Vidomes en Vestia, zorginstelling Pieter van Foreest, de gemeente Delft, het opleidingsfonds OTIB, de brancheorganisatie UNETO-VNI en TNO de handen ineengeslagen om particulieren te helpen bij het levensloopbestendig maken van hun woning. Door het opstellen van een digitaal stappenplan en het bouwen van een modelwoning worden particulieren goed geïnformeerd over het levensloopbestendig bouwen.

PvdA Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma: "De behoefte aan levensloopbestendige woningen zal in de toekomst alleen maar toenemen. Daarom is het van groot belang dat er eenduidige expertise beschikbaar is voor mensen die hun woning levensloopbestendig willen maken. De kennis die nu op lokaal niveau beschikbaar is, zoals in Delft, dient beschikbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen in Nederland. Op deze manier hoeven ouderen, die met beperkingen geconfronteerd worden, niet eerst het wiel uit te vinden als het gaat om aanpassingen van hun woning."

De PvdA wil dat minister Donner in overleg met de gemeente Delft, vereniging van woningcorporaties Aedes, en de initiatiefnemers in Delft en andere steden onderzoekt op welke wijze levensloopbestendig bouwen in het algemeen en een digitaal stappenplan in het bijzonder, landelijk ingezet kan worden.

Klijnsma: "Ik wil graag van minister Donner horen, wat hij gaat doen om levensloopbestendig bouwen te stimuleren, mede gelet op het in de Woonvisie geuite voornemen om de beschikbaarheid van voldoende woningen voor ouderen en mensen met een beperking te bevorderen."


Noot voor redacties




Ingezonden persbericht