Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

13 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 201001254/1/M3
datum van uitspraak: woensdag 27 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Spoorzone midden en oost' van de gemeente Gouda) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Gouda van het bestemmingsplan 'Spoorzone midden en oost'. Het plan heeft betrekking op een smalle strook ten noorden van de bestaande spoorlijn Rotterdam-Utrecht tussen het Winterdijkviaduct en het Albert Plesmanplein. Het gebied wordt in het noorden begrensd door de bebouwing aan de Burgemeester Jamessingel. Het doel van het plan is het NS station met de historische binnenstad te verbinden, de centrumfunctie van Gouda te versterken en Gouda te verbinden met het stedelijke netwerk van de zuidelijke Randstad. Het plan maakt onder meer de bouw mogelijk van een nieuw stadskantoor en een nieuwe stationshal. De stichting Belangen Rotondeflat is het niet eens met het plan en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting vindt dat de gemeenteraad een plan had moeten opstellen voor een groter gebied, omdat in de omgeving veel ontwikkelingen zijn gepland die van invloed zijn op onder meer de verkeersbelasting in het gebied. De stichting vindt dan ook dat de gemeente een integraal verkeersonderzoek had moeten doen waarin rekening is gehouden met deze ontwikkelingen. Verder is de stichting het niet eens met de inrichting van het Albert Plesmanplein. Daarnaast vreest de stichting een verslechtering van de luchtkwaliteit in het gebied. Ten slotte zou niet aan de veiligheidsregels kunnen worden voldaan, omdat het gebied langs het spoor ligt waar gevaarlijke stoffen over worden vervoerd. De Raad van State heeft de zaak op 31 mei jl. op zitting behandeld.
2. 201001638/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 27 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Strijp Binnen de Ring' van de gemeente Eindhoven) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord Brabant van het bestemmingsplan 'Strijp Binnen de Ring' van de gemeente Eindhoven. Het plan heeft vooral tot doel om verouderde bestemmingsplannen voor dit gebied te actualiseren. Daarnaast maakt het plan twee nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Het gaat om woningbouw aan de Willemstraat op het zogenoemde Vogelenzangterrein en om nieuwbouw van het woonzorgcomplex 'Engelsbergen'. De huidige eigenaren van een deel van het Vogelenzangterrein zijn het er niet mee eens dat er eerst een zogenoemd uitwerkingsplan moet worden vastgesteld voordat er woningen kunnen worden gebouwd. In afwachting daarvan willen zij het terrein tot die tijd voor bedrijfsdoeleinden gebruiken. Ook vinden zij de uitwerkingsregels te beperkend, omdat niet ingespeeld kan worden op de vraag naar verschillende soorten woningen. De Ambassadeur exploiteert een zalencentrum aan de Lodewijk Napoleonlaan in Eindhoven. Het centrum vreest een verslechtering van de luchtkwaliteit en parkeeroverlast als gevolg van de woningbouw op het Vogelenzangterrein. De Stichting Vrienden van de Gender is opgericht met het oog op de bescherming van het Genderpark. De stichting is het niet eens met de bouw van een 50 meter hoge woontoren bij het woonzorgcomplex. Daarom zijn de bezwaarmakers bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in beroep gekomen tegen het bestemmingsplan. Die heeft de zaak op 14 maart jl. op zitting behandeld.
3. 201007254/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 27 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Overijssel
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Velve-Lindenhof 2005 - herziening 4' van de gemeente Enschede) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Enschede van het bestemmingsplan 'Velve-Lindenhof 2005 - herziening 4'. Het plan maakt een verbouwing mogelijk van de Oosterkerk aan de Oostburgweg voor de huisvesting van ex-drugs- en alcoholverslaafden. In de kerk komen zeventien appartementen. Stichting Wijkraad Velve-Lindenhof, Commissie Leefbaarheid en Veiligheid en drie inwoners van de wijk zijn het niet eens met dit plan en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn bang voor overlast en vinden dat ex verslaafden niet thuishoren in een 'jonge wijk' met veel scholen en een internaat. Ook zou de dwergvleermuis, een beschermde diersoort, zich hebben genesteld in de kerk en zal hij volgens de bezwaarmakers door de verbouwing worden verjaagd. De Raad van State heeft de zaak op 23 mei jl. op zitting behandeld.
4. 201007643/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 27 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Tracé en wegverbreding
inhoudsindicatie:

(Tracébesluit A58 Eindhoven-Oirschot) Uitspraak over de vaststelling door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat van het tracébesluit 'A58 Eindhoven-Oirschot'. Het tracébesluit maakt de aanleg van één rijstrook mogelijk tussen knooppunt Batadorp en de aansluiting bij Oirschot. Sinds eind november 2010 is de derde rijstrook geopend voor verkeer. Het project maakt deel uit van de zogenoemde 'Spoedaanpak Wegen' die toenmalig minister Eurlings in 2009 lanceerde en waarmee hij dertig hardnekkige knelpunten in het Nederlandse wegennet versneld wilde aanpakken. De minister wil met het besluit de filevorming bij het knooppunt Batadorp aanpakken door de 'bottleneck' te verplaatsen van de Ring Eindhoven naar Oirschot. Hierdoor kan de Ring Eindhoven filevrij blijven, zo hoopt de minister. Een aantal inwoners uit Best en de buurtvereniging 'De Heikneuters' zijn tegen het besluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In januari 2011 heeft de minister het tracébesluit gewijzigd, door in een nieuw besluit voor een aantal woningen langs het tracé hogere geluidswaarden vast te stellen dan in het oorspronkelijke besluit waren opgenomen. Zowel de inwoners als de buurtvereniging vinden het besluit een lapmiddel omdat daarmee de file slechts wordt verplaatst en er geen echte oplossing wordt geboden voor de fileproblemen op de A58. Verder twijfelt de buurtvereniging of aan de luchtkwaliteitsnormen kan worden voldaan. Zowel de bewoners als de vereniging vinden verder dat het akoestisch onderzoek niet deugt, omdat geen rekening zou zijn gehouden met 'geluidtrechters' die ontstaan door de unieke geografische ligging van Batadorp. Verder vinden zij dat de minister geluidsbeperkende maatregelen had moeten nemen, door bijvoorbeeld geluidsschermen te plaatsen of een lagere maximumsnelheid vast te stellen. De Raad van State heeft de zaak op 20 juni jl. op zitting behandeld.
5. 201008190/1/M3
datum van uitspraak: woensdag 27 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Kok Gorinchem, Spijksedijk 56-58' van de gemeente Gorinchem) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Gorinchem van het bestemmingsplan 'Kok Gorinchem, Spijksedijk 56-58'. Het plan heeft betrekking op een bedrijventerrein dat wordt omringd door de A15, de Linge en de Spijksedijk. Het plan maakt de uitbreiding en verplaatsing mogelijk van recyclingbedrijf Kok. Het bedrijf is nu gevestigd aan de Spijksedijk 36 en zal worden verplaatst naar de Spijksedijk 56-58. Voor de bedrijfsverplaatsing moet ook de geluidszone voor het bedrijventerrein worden aangepast. Daarom is ook het bestemmingsplan 'Geluidszone bedrijventerrein Langs de Linge' vastgesteld. Ten slotte is voor het bedrijf een nieuwe milieuvergunning verleend voor het op- en overslaan en bewerken van afval- en bouwstoffen. Tegen alle drie de besluiten is een ander bedrijf aan de Spijksedijk in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het bedrijf zijn zowel de bestemmingsplan- als de milieuvoorschriften niet streng genoeg. Ook is de geluidszone rond recyclingbedrijf Kok ruimer dan nodig is voor de normale bedrijfsvoering, aldus het bedrijf. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 201008183/1 over het bestemmingsplan 'Geluidszone bedrijventerrein Langs de Linge' en de uitspraak met zaaknummer 201008249/1 over de milieuvergunning voor het recyclingbedrijf. De Raad van State maakt deze uitspraken eveneens openbaar op 27 juli 2011. De Raad van State heeft alle zaken op 23 mei jl. op zitting behandeld.
6. 201008812/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 27 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Natuurbescherming
inhoudsindicatie:

(Herinrichting Natura 2000-gebied 'Dwingelderveld': bezwaren ontvankelijk?) Uitspraak over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Drenthe in februari 2010 heeft verleend op grond van de Natuurbeschermingswet. De vergunning maakt het mogelijk een deel van het beschermde natuurgebied 'Dwingelderveld' opnieuw in te richten. Ook maakt de vergunning het mogelijk maatregelen te treffen tegen de verdroging van het gebied en voor waterberging in extreme situaties. Een echtpaar uit Dwingeloo, de Stichting De Woudreus en de vereniging Dorpsbelangen Dwingeloo verzetten zich tegen die vergunning en dienden hiertegen eerder bezwaar in bij het provinciebestuur. Die ging echter niet inhoudelijk in op hun bezwaren en verklaarde deze bezwaren 'niet-ontvankelijk'. Volgens het provinciebestuur woont het echtpaar te ver weg van de plek waar de werkzaamheden zullen plaatsvinden en heeft het om die reden geen belang bij het besluit. De Woudreus zou haar statuten niet op tijd hebben verstuurd, zodat het provinciebestuur niet kon vaststellen of de stichtingen belang had bij het besluit. De vereniging Dorpsbelangen had volgens het provinciebestuur geen specifiek belang bij de werkzaamheden, zodat ook hun bezwaren niet-ontvankelijk werd verklaard. Alle kunnen zich niet vinden in de beslissing van het provinciebestuur en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 7 juni jl. op zitting behandeld.
7. 201009405/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 27 juli 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Holy-Zuidwest' van de gemeente Vlaardingen) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Vlaardingen van het bestemmingsplan 'Holy-Zuidwest'. Het gebied Holy-Zuidwest ligt in het noordoosten van Vlaardingen langs de Vlaardingse Vaart en ten noorden van de rijksweg A20. Het plan maakt de bouw van een hospice mogelijk aan de Margrietlaan. De vereniging De Groene Long en enkele inwoners uit Vlaardingen verzetten zich tegen de komst van de hospice. Zij vinden het ongewenst dat voor de komst van een woonvoorziening voor terminale patiënten veel groen en een trapveldje voor jongeren moeten wijken. Ook vrezen zij parkeer- en verkeersoverlast. Daarnaast is volgens hen onvoldoende onderzoek verricht naar alternatieve locaties voor het hospice. De vestiging van een hospice in de buurt van het Vlietlandziekenhuis is beter vanwege de kortere aanrijroute en vanwege het feit dat daar meer ruimte beschikbaar is, aldus de vereniging. De vereniging en de inwoners hebben ook bezwaren tegen de bouw,- kap,- en uitwegvergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen heeft verleend ten behoeve van de komst van het hospice. Zij zijn zowel tegen het plan als tegen de vergunningen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 30 mei jl. op zitting behandeld.
8. 201010900/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 27 juli 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom om exploitatie van café en coffeeshop in Leiden te beëindigen) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Leiden waarbij een dwangsom is opgelegd aan Vereniging New Times en Vereniging Joy uit Leiden. Volgens het gemeentebestuur gebruiken beide verenigingen twee naast elkaar gelegen panden aan de Beschuitsteeg als café en als coffeeshop, terwijl het bestemmingsplan dat niet toestaat. Beide verenigingen vinden dat het gemeentebestuur geen dwangsom had mogen opleggen om de exploitatie te staken, omdat het café en de coffeeshop gelegaliseerd zouden kunnen worden. De ontheffing van het bestemmingsplan die zij daarvoor hebben aangevraagd, is echter geweigerd door het gemeentebestuur. Zowel het beroep van de verenigingen tegen de dwangsom als het beroep tegen de weigering van de ontheffing, is door de rechtbank in Den Haag in oktober 2010 ongegrond verklaard. Wel oordeelde de rechtbank dat aan New Times en Joy een te lange termijn is gegund om het café en de coffeeshop te sluiten. De rechtbank heeft daarom die termijn van één jaar zelf verkort naar drie maanden. Tegen deze uitspraak zijn de verenigingen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook het gemeentebestuur heeft hoger beroep ingesteld. Het gemeentebestuur vindt de termijn van één jaar wel redelijk en op goede gronden gekozen, waarbij rekening is gehouden met alle omstandigheden en belangen. De Raad van State heeft de zaak op 9 mei jl. op zitting behandeld.
9. 201011379/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 27 juli 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Bouwen
inhoudsindicatie:

(Weigering maatregelen te treffen tegen wasstraat in Waalwijk) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Waalwijk om maatregelen te treffen tegen een wasstraat aan de Noorder Parallelweg in die gemeente. De buurman van het bedrijf had om maatregelen gevraagd, omdat voertuigen buiten worden 'voorgewassen' voordat deze de wasstraat ingaan. Volgens de man is dat in strijd met het bestemmingsplan. Verder zou voor de vloeistofdichte vloer buiten een bouwvergunning nodig zijn. De rechtbank in Breda heeft in oktober 2010 een eerder beroep van hem gegrond verklaard, omdat het voorwassen naar haar oordeel in strijd is met het bestemmingsplan. Voor de vloeistofdichte vloer heeft het bedrijf geen bouwvergunning nodig, aldus de rechtbank. Zowel het gemeentebestuur als het bedrijf is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De uitspraak gaat ook over de bouwvergunning die het gemeentebestuur heeft verleend aan het bedrijf voor het verbouwen van een poetsruimte/werkplaats. Volgens de buurman is de vergunning niet goed bekendgemaakt en kan hem dus niet verweten worden dat hij te laat bezwaar heeft gemaakt tegen de vergunning. De rechtbank heeft hem op dit punt in het ongelijk gesteld. Hiertegen is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 201100964/1 die de Raad van State eveneens op 27 juli 2011 openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de weigering door het gemeentebestuur om maatregelen te treffen tegen de uitbreiding van het bedrijf met een derde wasstraat en tegen het ombouwen van een autostalling tot poetshal. Het gemeentebestuur heeft geweigerd op te treden tegen de poetshal en de derde wasstraat, omdat beide veranderingen volgens hem alsnog gelegaliseerd konden worden. De rechtbank in Breda verklaarde een eerder beroep van de man hiertegen gegrond, omdat het gemeentebestuur naar haar oordeel beter had moeten motiveren waarom er zogenoemd 'zicht op legalisatie' was. Desondanks heeft de rechtbank 'de rechtsgevolgen van het besluit in stand gelaten', omdat zij vindt dat het gemeentebestuur geen maatregelen meer hoefde te treffen, aangezien er inmiddels een bouwvergunning was verleend. De buurman is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen. Ook het gemeentebestuur is in hoger beroep gekomen. De Raad van State heeft de zaken op 8 juni jl. op zitting behandeld.
10. 201011882/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 27 juli 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Bouwen
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor kantoorpand aan Dellaertweg (U-bochtlocatie) in Leiden) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Leiden heeft verleend voor een kantoorpand met parkeergarage aan de Dellaertweg (U-bochtlocatie) in Leiden. Het gaat om een kantoorpand, ook wel Carrefour genoemd, van ongeveer 45 meter hoog met een oppervlakte van 32.000 m2. Omdat het bestemmingsplan de bouw niet toestaat, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. De eigenaren van een kantoorpand aan de Schipholweg zijn van mening dat hun bedrijfsvoering zal worden belemmerd. Volgens hen zal de toegang tot hun parkeerterrein worden beperkt door het (expeditie)verkeer van en naar het nieuwe kantoorpand aan de Dellaertweg. Daarom zijn ze tegen de bouwvergunning en de vrijstelling in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een bewoner van de Boerhaavelaan is ook in hoger beroep gekomen. Samen met de eigenaren vindt hij dat de vrijstelling voor het kantoorpand niet deugt. Verder zou de bouwvergunning een groter pand mogelijk maken dan in de vrijstelling is bepaald. Bovendien vrezen zij parkeeroverlast in de Boerhaavelaan, omdat het aantal parkeerplaatsen dat in de parkeergarage wordt aangelegd, te klein zal zijn. De Raad van State heeft de zaak op 15 juni jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat