Ingezonden persbericht


Jaarverslag 2010 laat gezonde cijfers zien

Wooncompagnie wil samen met partners
maatschappelijke prestaties optimaliseren

Wooncompagnie leverde in 2010 verschillende prestaties op maatschappelijk gebied. Dit blijkt uit het jaarverslag 2010. Volgens het jaarverslag volgt de woningcorporatie, met succes, de in het ondernemingsplan 'Thuis in de kern 2009-2010' bepaalde koers. Wooncompagnie wil, samen met alle partners, de maatschappelijke prestaties in de toekomst optimaliseren.

Wooncompagnie heeft samenwerking met haar huurders en maatschappelijke partners hoog in het vaandel staan. De woningcorporatie kreeg onlangs het Participatielabel van het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector (KWH). Het label geeft aan dat bewoners(organisaties) actief worden betrokken bij het beleid. Daarnaast onderstreept de corporatie de samenwerking met gemeenten, corporaties en andere maatschappelijke organisaties, zo blijkt uit het jaarverslag. Wooncompagnie heeft prestatieafspraken met alle gemeenten waar zij bezit heeft van enige omvang. In 2010 werden onder meer intentieverklaringen getekend met alle partners van de fusiegemeente Hollands Kroon, voor de oprichting van een Centrum Jeugd en Gezin (CJG).

Opknapbeurt Minnehof Marken

Wooncompagnie voelt zich als sociale corporatie sterk verbonden met het werkgebied en zet zich in voor vitale kernen en buurten. Het gaat daarbij niet alleen om wonen, werken en goede voorzieningen, maar ook om leefbaarheid en veiligheid. In dat kader werd in 2010 het Minnehof op Marken opgeknapt en het ijsbaanterrein in Middenbeemster opnieuw ingericht. Ook ging de herstructurering van Middenmeer officieel van start. Verder werden, in het kader van de veiligheid, portieken afgesloten en pakte Wooncompagnie de verlichting van achterpaden aan.

Dorpshuis Uitdam weer als nieuw

Naast maatschappelijk presteren is duurzaam investeren één van de speerpunten van beleid. 'Wij optimaliseren onze maatschappelijke prestaties door te investeren in maatschappelijk vastgoed,' aldus concerncontroller Stefan van Schaik van Wooncompagnie. Zo werd in Purmerend een Brede school gerealiseerd en is het dorpshuis in Uitdam vernieuwd. Daarnaast is groot onderhoud gepleegd aan 108 woningen in Schagen. Hierbij zijn onder meer energetische maatregelen getroffen.

Huisvesting voor kwetsbare groepen

Maatschappelijke huisvesting behoort ook tot duurzaam investeren. Hierbij besteedt de corporatie speciale aandacht aan kwetsbare groepen in de samenleving. In Purmerend werd voor de stichting Odion De Oeverlanden gerealiseerd, met woningen voor mensen met een beperking. De corporatie ontwikkelt in Wieringerwerf, in samenwerking met de Raphaëlstichting, de Dijkgatshoeve. In deze zorgboerderij wordt verstandelijk beperkten begeleiding, zorg en huisvesting geboden.

Energie besparen, woonlasten verlagen
Duurzaam investeren is óók verantwoord omgaan met energie en milieu. Wooncompagnie sluit zich aan bij de opgave van de corporatiesector om tot 2025 een vermindering van 20% van het energieverbruik in de woningen te realiseren. 'In het ondernemingsplan (looptijd tot 2013) is bepaald te komen tot een gemiddeld besparing van 8 % op het (theoretisch) energieverbruik in de woningen. Om energie te besparen, de CO2-uitstoot te verminderen én de woonlasten van onze huurders te verlagen,' aldus Van Schaik. In totaal zijn 500 cv-ketels vervangen door energiezuinige HR-combiketels. Hiermee beschikt ongeveer 95% van CV ketels van Wooncompagnie over een hoog rendement.

Bij twee woningen in Schagerbrug is in 2010 een pilot uitgevoerd op het gebied van energiebesparing. Naast geclusterde onderhoudswerkzaamheden is er extra geïsoleerd en zijn energiebesparende installaties aangebracht. Deze woningen gingen van een F en G-label naar een B-label.

Hoger jaarresultaat, nagenoeg gelijke inkomsten

Het jaarresultaat van Wooncompagnie kwam in 2010 uit op E 22 miljoen positief. 'Dit is E 52 miljoen meer dan begroot en E 22 miljoen meer dan in 2009 is gerealiseerd,' licht Van Schaik toe. 'Het lijkt misschien of we veel meer hebben verdiend, maar dat is niet het geval. De verbetering van het jaarresultaat 2010 is puur veroorzaakt door schattingswijzigingen in de waardering van ons vastgoed. Het resultaat uit verhuuractiviteiten en financieringsactiviteiten is vrijwel gelijk gebleven aan voorgaand jaar en aan onze begroting.'

De complete en verkorte versie van het jaarverslag 2010 van Wooncompagnie zijn na te lezen op www.wooncompganie.nl onder het kopje 'organisatie'.


---- --