Gemeente Maastricht

Vervanging reclamebelasting mag geen tekort opleveren

Wethouder Aarts laat weten niet onwelwillend tegenover het invoeren van een Bedrijven Investeringszone (BIZ) te staan, mits dat geen tekorten op de begroting oplevert.

27 juli 2011

Dit laat hij weten in reactie op een peiling van een aantal ondernemerskoepels. Daarin zijn ondernemers bevraagd over de wenselijkheid van het vervangen van de reclamebelasting door een BIZ.

Voorkomen van tekorten

Wethouder van Economie en Financiën John Aarts: "Voor ondernemers en de gemeente is een florerende binnenstad erg belangrijk. Ik heb de initiatiefnemers gevraagd met voorstellen te komen en deze met onze ambtenaren te bespreken. Vervanging van de reclamebelasting is alleen bespreekbaar als dat geen nieuwe tekorten oplevert. We hebben net met de gemeenteraad meer dan 20 miljoen moeten bezuinigen. Dan kan ik het niet uitleggen als er nieuwe tekorten ontstaan."

Reclamebelasting

In 2009 heeft de gemeente reclamebelasting ingevoerd voor ondernemers in het centrum van Maastricht. Met de reclamebelasting wordt het centrummanagement betaald en het vervangt de inkomsten uit de oude baatbelasting. Kerngedachte van de baatbelasting was dat gemeente en ondernemers samen de kosten van de reconstructie en verdere aanpak van de winkelstraten bekostigen. Wethouder Aarts: "Ook de reclamebelasting komt ten goede aan het winkelgebied en de ondernemers. Het voordeel van een BIZ is daarom maar beperkt . Maar als de meerderheid van de ondernemers een BIZ wil en er komt een goed voorstel, dan wil ik dat best aan de gemeenteraad voorleggen."