Nigeriaanse delegatie niet welkom bij ICC


DEN HAAG, 20110727 -- De speciale delegatie van juristen en hoogwaardigheidsbekleders uit Plateau State Nigeria, die was afgereisd voor een ontmoeting gisteren met het Internationaal Strafhof (ICC) werd op het laatste moment toch niet ontvangen. De delegatie had een bevestigde afspraak met het ICC om de status van het vooronderzoek naar de misdaden in Centraal-Nigeria te bespreken. Helaas werd slechts enkele uren voorafgaand aan de afspraak door ICC bekend gemaakt dat de overheidsfunctionarissen uit Plateau State niet ontvangen konden worden.

Leider van de delegatie, Mr. Emmanuel Ogebe; “Er werd ons verteld dat de lokale autoriteiten geen juridische status hebben binnen het ICC en dat correspondentie via de nationale regering verloopt. De federale structuur binnen Nigeria wordt daarmee ontkend en zorgt ervoor dat de (lokale) bestuurders die met eigen ogen de misdaden hebben zien gebeuren en dagelijks geconfronteerd worden met de gevolgen ervan, niet mee mogen werken aan het strafrechtelijk vooronderzoek. Dat is voor ons een onbegrijpelijk standpunt. De richtlijnen zouden moeten worden aangepast op dit punt”.

De procureur-generaal en rechter-commissaris van Plateau State, de weledele heer mr. Edward Pwajok, die speciaal was afgereisd om zijn volledige medewerking aan het vooronderzoek aan te bieden, moest daarom samen met congreslid mevr. Martha Bodunrin achterblijven in de lobby van het ICC terwijl de overige juristen konden deelnemen aan het gesprek. Pwajok; “Dit is een frustrerende dag voor mij. We hebben vernomen dat het ICC al sinds 2004 vooronderzoek verricht, maar dat er nog geen enkele rapportage is geproduceerd. Als lokale overheid kunnen wij de juiste informatie leveren en de feiten en bewijs aandragen om voortgang te boeken. Dat wij niet erkend worden, is zorgwekkend want de misdaden kunnen hierdoor doorgaan zonder dat er strafvervolging plaatsvindt”.

Ook mevr. Martha Bodunrin is teleurgesteld. “Toen ik in maart 2010 met eigen ogen de 500 dode lichamen in mijn kiesdistrict heb gezien, vroegen de mensen aan mij: hoe gaan we de daders hiervan berechten? Ik heb mijn hoop op het ICC gezet, maar dan moeten ze sneller werken. “Justice delayed is justice denied”, stelt zij.

Het ICC geeft aan sinds 2004 het vooronderzoek naar de misdaden in Centraal Nigeria te hebben gestart. Inmiddels is dit vooronderzoek verbreed naar 5 staten binnen Nigeria en heeft er vanwege de voortduring van incidenten nog geen afronding plaatsgevonden. Conform de richtlijnen van het ICC wordt er tijdens het vooronderzoek slechts aangeleverde informatie geanalyseerd en vindt er geen eigen onderzoek plaats. Daarmee is het ICC afhankelijk van de kwaliteit en hoeveel informatie die van van buitenaf wordt ingebracht.

Mevrouw mr. Ann Buwalda, directeur van mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign mocht tot haar eigen verrassing wel met de ICC vertegenwoordigers spreken. “Als NGO (non-gouvernementele organisatie) worden wij kennelijk boven het lokale bestuur geplaatst. Ik heb vandaag begrepen dat NGO’s een officiële bijdrage kunnen leveren aan het vooronderzoek door het inbrengen van informatie en bewijsmateriaal. Ik zal mijn collega-NGO’s benaderen om onze gezamenlijke bevindingen in Centraal Nigeria zo spoedig mogelijk in te dienen als officiële informatie”.

Samenstelling delegatie:

  1. Weledele heer mr. Emmanuel Ogebe, mensenrechtenadvocaat en leider delegatie

  2. Weledele heer mr. Edward Pwajok – Procureur Generaal en Rechter Commissaris, Plateau State Nigeria

  3. Mevr. Martha Bodunrin – voormalig Lid Huis van Afgevaardigden, Federale Republiek van Nigeria (2007-2011)

  4. Weledele heer mr. Gregory Lar – advocaat families van slachtoffers

  5. De heer Philip Pam Mandund - special assistant van de Procureur Generaal en Rechter Commissaris, Plateau State Nigeria


Ann Buwalda (directeur van de mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign Verenigde Staten en Nederland) begeleidde de delegatie in Nederland.