Hoefnet

Nieuws

Kisber paradijs voor enkelspannen

16-03-2011

Van 28 tot en met 31 juli 2011 staat de internationale enkelspanwedstrijd in Kisber/Aszar, Hongarije, op het programma. De organisatie haalt werkelijk alles uit de kast om er een waar enkelspanparadijs van te maken.

CAIO en CAI-A

Er worden in Kisber twee volledig verschillende wedstrijden tegelijkertijd verreden. De enkelspan paard deelnemers komen aan de start in de speciale landenwedstrijd (CAIO), daarnaast wordt er een `gewone' CAI-A voor enkelspan paarden, enkelspan pony's en tandems georganiseerd.
De organisatie heeft hier voor gekozen om enkelspanrijders de gelegenheid te geven met twee paarden te starten.

Dressuur

Op donderdag 28 juli staat de dressuur voor de CAI-A rubrieken op het programma. Op vrijdag 29 juli wordt de dressuur van de CAIO verreden in een andere wedstrijdring dan de CAI-A om eventueel voordeel voor de menners die met 2 paarden deelnemen, uit te sluiten.

15 hindernissen

Op zaterdag 30 juli is de marathon voor alle rubrieken. De Oostenrijkse WK-parcoursbouwer Christian Iseli heeft de uitdaging om twee compleet verschillende marathontrajecten en 15 verschillende hindernissen te ontwerpen.
De CAIO deelnemers rijden 8 hindernissen, de CAI-A deelnemers 7 compleet andere hindernissen.
Organisator en internationaal enkelspanrijder Vilmos Jambor wist beslag te leggen op vijf van de acht marathonhindernissen van het WK tweespannen in Kecskemét in 2009 en deze worden gebruikt voor de wedstrijd in Kisber.

Vaardigheid

Op zondag 31 juli rijden alle deelnemers de vaardigheid en ook hier zullen de CAIO en CAI-A deelnemers twee compleet verschillende parcoursen voorgeschoteld krijgen.

Geen kosten

De deelname en stalling voor alle deelnemers is vrij en de menners en grooms krijgen iedere dag ontbijt, lunch en diner aangeboden. Er is bovendien in totaal 20.000 euro prijzengeld te verdelen!

Lange reis waard

Vilmos Jambor is er van overtuigd dat de wedstrijd een succes wordt: "We hebben al toezeggingen van deelnemers uit onder andere Zweden, Noorwegen, Denemarken, Hongarije, Tsjechië, Slovenië, Oostenrijk, Argentinië, Italië, Estland en Zwitserland. Waar een enkelspanrijder normaal gesproken een lange reis moet afleggen om slechts met een paard te kunnen starten, is het de reis nu dubbel en dwars waard omdat de rijder met twee paarden kan starten. Dit is ideaal voor een menner die een nieuw paard wil uitproberen of ervaring op wil laten doen. We willen een speciale sfeer creëren en het voor iedereen zo goedkoop en zo aantrekkelijk mogelijk maken."

Promotie enkelspansport & WK

De wedstrijd is ook bedoeld ter promotie van de enkelspansport en voor het Wereldkampioenschap enkelspannen 2012. Hongarije heeft zich evenals Portugal (Lezirias) en Frankrijk (Pau) kandidaat gesteld voor het WK. Als Hongarije het WK toegewezen krijgt, wordt de wedstrijd gehouden hartje Boedapest op de nationale feestdag op het derde weekend in augustus. Volgens Vilmos Jambor is het geen enkel probleem om het WK voor Para Equestrian menners 2012 in het WK enkelspannen in te passen. De FEI beslist in mei 2011 waar het WK wordt georganiseerd.

Bron: Hoefnet.nl
Overname zonder voorafgaande toestemming van de redactie is niet toegestaan.
Vilmos Jambor (rechts) is de grote motivator van de enkelspansport in Hongarije Vilmos Jambor (rechts) is de grote motivator van de enkelspansport in Hongarije