Provincie Overijssel

Oproep provincie Overijssel levert 55 parels vaarwegbeheer op

28 juli 2011

De provincie Overijssel heeft 55 `parels' in het vaarwegbeheer (ideeën en best practices) binnen gekregen naar aanleiding van haar oproep (via internet en de media) begin 2011. Het gaat om slimme, bijzondere of innovatieve oplossingen voor het beheer van vaarwegen. De provincie stelt de `parels' ook beschikbaar aan andere vaarwegbeheerders, zoals het Rijk en andere provincies. Door kennis te delen kan het beheer van vaarwegen effectiever en goedkoper georganiseerd worden.

Kennis delen is macht

Gerrit Jan Kok, gedeputeerde voor Bereikbaarheid van de provincie Overijssel: "Vaarwegbeheer is van oudsher een vrij traditionele sector. Elke vaarwegbeheerder heeft in de loop van de jaren een eigen werkwijze ontwikkeld en is bezig hetzelfde wiel uit te vinden. Dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. Het is niet meer `kennis is macht' maar `kennis delen is macht'. Door kennis te delen en van elkaar te leren neemt de kwaliteit van de dienstverlening aan de vaarweggebruikers toe, terwijl het ook nog eens kostenbesparend is. Met het project Parels in het vaarwegbeheer zet de provincie Overijssel een belangrijke stap richting de onderlinge samenwerking en het leren van collega-overheden."

Top 5 voor Overijssel

Welke parels het meest nuttig zijn, hangt van meerdere factoren af. De organisatie, het beleid en het karakter van het beheergebied spelen daarbij een belangrijke rol. Voor Overijssel zijn de volgende parels het meest effectief en kostenbesparend:


1. Onderhoud op basis van de functionaliteit

Rijkswaterstaat wist de kosten van het onderhoud aanzienlijk terug te dringen door de focus op de functionaliteit van de onderhoudselementen te leggen. Zo krijgen de onderdelen in vaarwegen die veel gebruikt worden (oevers, bruggen) hogere onderhoudseisen dan voorzieningen in vaarwegen die minder gebruikt worden. Deze `parel' biedt kansen om het onderhoud slimmer, efficiënter en goedkoper te realiseren.


2. Samenwerking voor hoogwaardige ligplaatsen

De provincie Friesland werkt al jaren succesvol samen met 21 Friese gemeenten aan hoogwaardige recreatieve ligplaatsen in de provincie. Samenwerken bij het onderhoud en beheer van voorzieningen draagt bij aan een hoge kwaliteit voor de gebruiker en lagere kosten voor de beheerder.


3. Informatievoorziening op je telefoon

Door een app. (applicatie) te ontwikkelen voor de mobiele telefoon kan de informatievoorziening voor vaarweggebruikers (over bijvoorbeeld beschikbare ligplaatsen en toeristische attracties) eenvoudig gebundeld worden. Voordelen ten opzichte van andere informatiebronnen: gemakkelijk te updaten, geen aanschaf en onderhoud van informatieborden, alle informatie op één plaats, eenvoudig te installeren.


4. Onderhoud met focus op prestatie

Scherpe prestatieafspraken met de opdrachtnemer zijn uitgangpunt van de onderhoudscontracten van het Rijkswaterstaat. RWS legt de verantwoording van de levering van de prestatie in handen van de opdrachtnemer. Met deze aanpak heeft RWS een aanzienlijke kostenbesparing gerealiseerd en een efficiencyslag gemaakt.


5. Snelle en eenvoudige digitale vergunningverlening

Het Digitaal Loket Bijzonder Transport, een project van het Scheepvaartverkeerscentrum van Rijkswaterstaat, zorgt ervoor dat de vergunningverlening voor bijzonder transport gedigitaliseerd, vereenvoudigd en versneld is. Andere vaarwegbeheerders kunnen zich bij het Digitaal Loket aansluiten, zodat schippers niet meer per vaarwegbeheerder een aparte vergunning per beheergebied hoeven aan te vragen.

Alle 55 'parels'

Kijk voor alle 55 `parels' op onze website:
www.overijssel.nl/parelsinhetvaarwegbeheer.