Diergaarde Blijdorp


---

Lekker in je dierenvel in Blijdorp
27-07-2011
Stichting Lekker Vel en Diergaarde Blijdorp gaan samen overgewicht bij kinderen te lijf! De jarenlange kennis en ervaring van Lekker Vel met obesitas bij kinderen in combinatie met de expertise van Diergaarde Blijdorp op het gebied van uitgebalanceerde diervoeding vormen de basis voor een uniek project.

De dierentuin biedt een inspirerende omgeving voor de kinderen om het belang van verantwoorde voeding te leren begrijpen. Er worden verbanden gelegd tussen voeding en eetgedrag van mensen en dieren. Daarover is een lesprogramma gemaakt waarin de kinderen spelenderwijs langs de dierentuin-dieren gaan en leren over de schijf van vijf, de dieren en hun rantsoenen en eetgedrag. De kinderen krijgen antwoorden op vragen als: Waarom hebben de olifanten zo'n 600 kilo overgewicht en Waarom is het juist goed dat de ijsbeer in het najaar te dik is? Er wordt (mensen)eten verzameld uit de rantsoenen van de dieren en daarmee bereiden de jonge cursisten hun eigen gezonde lunch. Ook wordt er noeste arbeid verricht zoals wilgen snoeien om de takken te voeren aan o.a. de olifanten.

De Diergaarde en de Stichting Lekker Vel zijn van plan een duurzame samenwerking aan te gaan en in de loop van 2012 een langdurig obesitasprogramma te starten. Diergaarde Blijdorp hecht veel belang aan goede voeding en een uitgebalanceerd dieet voor alle dieren. Sinds 1985 heeft de Diergaarde al een eigen voedingsdeskundige in dienst en was hiermee een van de eerste dierentuinen in Europa. Het samenstellen van de juiste voeding is voor elke diersoort van levensbelang om in goede conditie te blijven.

Stichting Lekker Vel bestaat 4 jaar en organiseert leuke en leerzame activiteiten en programma's voor kinderen met overgewicht. De aanpak is multidisciplinair en combineert educatie met een speels en vrolijk aspect. Op jaarbasis zijn er zo'n 100 deelnemers en dat aantal groeit elk jaar.