Diergaarde Blijdorp


---

Babyboom bij de klipdassen
27-07-2011
In een paar dagen tijd zijn er in de Krokodillenrivier van Diergaarde Blijdorp maar liefst negen klipdasjes geboren. Jonge klipdassen worden 'kant en klaar' geboren: ze kunnen al heel kort na de geboorte net zo goed springen als hun ouders en daar biedt hun rotsachtige verblijf alle mogelijkheden toe.

Klipdassen hebben hun naam te danken aan de Zuid-Afrikaanse boeren. Die zagen blijkbaar overeenkomsten met de dassen die ze van thuis kenden, maar met dassen hebben deze merkwaardige diertjes niets van doen. Zoölogisch onderzoek heeft uitgewezen dat olifanten en zeekoeien hun naaste verwanten zijn! En dat zie je er echt niet van af...

De klipdassen kwam in 2008 naar Blijdorp om het ruime kopje-verblijf in de Krokodillenrivier te gaan bevolken. In het begin hielden ze zich schuil tussen de rotsspleten waardoor bezoekers ze nauwelijks zagen. Geleidelijk hebben ze in de gaten gekregen dat hun verblijf in Blijdorp best veilig voor ze is en ze niet hoeven te vrezen voor aanvallen van slangen, roofvogels, jakhalzen of panters. Daardoor zijn nu altijd wel klipdassen in het verblijf te zien.

Net als in Afrika delen de klipdassen in Blijdorp het verblijf met o.a. een aantal grote sporenschildpadden en een klipspringer. In het wild leven klipdassen in groepen van soms honderden dieren. De groep in Blijdorp is een van de grootste groepen in Europese dierentuinen.