Gemeente Lelystad

Wethouder Fackeldey bezoekt opgraving scheepswrak

Woensdag 27 juli 2011

Wethouder Fackeldey bezoekt opgraving scheepswrak

Wethouder Fackeldey bracht donderdag 28 juli een bezoek aan de plek waar onder anderen archeologiestudenten van diverse universiteiten iets meer dan een maand lang hebben gezocht naar overblijfselen van een schip. Het scheepswrak wordt gezien als de ontbrekende schakel in de kennis over de scheepsbouwperiode tussen de Middeleeuwen en de moderne tijd.

Opgegraven schip

Het opgegraven schip blijkt het oudst bekende karveel gebouwde vrachtschip in Nederland te zijn. Jaarringonderzoek heeft uitgewezen dat het schip is gebouwd in 1553. De vondsten die tijdens de opgraving zijn gedaan hebben onder meer nieuw licht geworpen op de organisatie van de vaart over de Zuiderzee. Gevonden wapens aan boord van het vrachtschip dat aan de Vogelweg is opgegraven tonen aan dat het schip waarschijnlijk was voorzien van een militair escorte om het schip te beschermen tegen de watergeuzen.

Archeologiestudenten

De opgraving die op 20 juni begon en 29 juli is afgerond maakt deel uit van de jaarlijkse IFMAF (International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland). De opgraving werd uitgevoerd door archeologiestudenten en een team van medewerkers van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksuniversiteit Groningen en Nieuw Land, onder leiding van bijzonder hoogleraar prof. dr. André van Holk. De archeologiestudenten hebben via de IFMAF Facebookpagina (Scheepsarcheologie-Flevoland) en de weblog van de IFMAF tijdens de opgravingwerkzaamheden hun bevindingen bijgehouden.

Vondsten

Wethouder Fackeldey is, net als de deelnemers aan het project, enthousiast over de informatie die de vondsten hebben opgeleverd: "Het is mooi om te zien dat studenten hier weer een stuk ervaring op hebben kunnen doen en dat het dan ook nog waardevolle informatie oplevert is natuurlijk helemaal geweldig. Ik ben er sowieso van overtuigd dat onze Lelystadse bodem nog een schat aan informatie bevat. Bij nieuw land denk je niet snel aan geschiedenis. Deze opgraving heeft weer een stukje spannende geschiedenis van ons grondgebied blootgelegd. Dit soort projecten als van de IFMAF zijn dan ook meer dan welkom."

Meer informatie over IFMAF en de opgraving aan de Vogelwegen Ja