Gemeente Enkhuizen

Functie van stadspoort komt terug in de Drommedaris

Inmiddels is de Drommedaris al weer een aantal weken gesloten en vragen vele bewoners zich af hoe het verder gaat met de verbouwing en renovatie. Zodra voldoende geld beschikbaar is zullen de werkzaamheden beginnen en zal de oorspronkelijke stadspoort in ere worden hersteld.

Financiering van dit project

De Enkhuizer gemeenteraad heeft (naast het al beschikbare budget om noodzakelijk onderhoud aan te pakken) een aanvullend krediet beschikbaar gesteld om de totale renovatie uit te kunnen voeren. Er is gekozen om te gaan voor de totale renovatie omdat de keuze voor uitvoering van louter achterstallig onderhoud zorgt voor een minder bruikbare accommodatie die daarmee lastig te exploiteren is. De gemeenteraad heeft bij zijn besluit om extra krediet ter beschikking te stellen wel nadrukkelijk aangegeven dat deze gelden pas beschikbaar komen als er nog een substantile bijdrage komt van externe partijen zoals de provincie Noord Holland, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en/of de Bankgiroloterij. Naast aanvragen bij deze drie grote partijen lopen er aanvragen bij diverse kleinere organisaties en/of stichtingen.

Recente ontwikkelingen

Onlangs heeft de provincie Noord Holland helaas laten weten de meest recente subsidieaanvraag af te wijzen. De aanvraag is afgewezen omdat de provincie in deze ronde maar een beperkt subsidiebedrag beschikbaar had en ons project daar een relatief te groot aandeel uit vroeg. In september gaat er echter weer een nieuwe ronde van start en ook daar zullen we weer proberen gebruik van te maken. Alle betrokken partijen werken hard om aan de voorwaarden van de gemeenteraad te voldoen, tot die tijd blijft de Drommedaris echter leeg en kunnen er geen voorstellingen of activiteiten plaatsvinden.

Het toekomstige uiterlijk van de Drom

Bij de voorgenomen grootscheepse renovatie en verbouwing van de Drommedaris zijn de meest opvallende veranderingen de aan te brengen lift en nieuwe trappenhuis in het kleine rondeel, het functioneel maken van de kelderruimte, en de beweegbare poortafsluitingen aan beide zijden van de poortdoorgang (deze zijn alleen tijdens voorstellingen gesloten). Doel van de doorzichtige poortafsluitingen is om de verbinding tussen de ruimtes in het kleine- en het grote rondeel tijdens voorstellingen enigszins comfortabel te maken. Het hekwerk aan de IJsselmeerkant wordt voorzien van transparante glaswand met loopdeur die ten tijde van voorstellingen gaat fungeren als hoofdtoegang tot de Drommedaris. De afsluitingen zijn overigens alleen in gebruik tijdens voorstellingen en dus de rest van de tijd is de poort open. De Drommedaris had in een ver verleden overigens ook een afsluitbaar (val)hekwerk aan de IJsselmeerzijde. Daarvan zijn ook nu nog enkele bouwsporen aanwezig en deze worden hergebruikt voor het nieuwe hekwerk. De nieuwe poortafsluiting aan de stadskant bestaat uit beweegbare hardglazen panelen. Buiten de voorstellingen in de Drommedaris wordt de nieuwe poort aan de IJsselmeerkant geheel uit het zicht omhoog getrokken in de al eeuwen bestaande voorziening en wordt de poort aan de stadskant als een harmonica in elkaar opzijgeschoven en in een nis in de poortdoorgang opgeborgen. De beide afsluitingen zijn in open toestand dus niet of nauwelijks waar te nemen.

De buitenkant van de Drommedaris verandert niet, het gebouw blijft in originele staat. Wij zijn blij te vermelden dat ook vereniging Oud Enkhuizen achter de plannen staat en zich in de ontwerpen kan vinden. In het proces om te komen tot het huidige ontwerp heeft de vereniging Oud Enkhuizen een belangrijke rol ingevuld. Ondertussen heeft ook de welstandscommissie haar fiat gegeven en zijn de eisen en wensen van Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed ook ingewilligd.

De renovatiewerkzaamheden

Het gebouw behoudt na de voorziene verbouwing haar culturele bestemming maar wordt multifunctioneel in het gebruik waardoor er meer publiek gelijktijdig bij meerdere evenementen kan zijn. Oftewel; de maximale bezettingsgraad van de Drommedaris gaat omhoog. Om dit te realiseren worden de verdiepingsvloeren verstevigd, op n niveau gebracht en gesoleerd om zo een beter toegankelijke, veiliger- en geluidsdichtere accommodatie te creren. Daarnaast worden alle technische installaties (inclusief de keuken en het sanitair) in het gebouw vernieuwd, zodat het gebouw voldoet aan de laatste voorschriften -en eisen. Ook wordt de complete dakconstructie inclusief carillon gerestaureerd.

Keuze van de aannemer

De gemeente heeft een zorgvuldige procedure gevolgd om te komen tot een aannemerskeuze. Op basis van kwaliteit, ervaring en prijs is Hillen & Roosen uit Amsterdam als meest geschikte aannemer uit de bus gekomen. Dit bedrijf heeft nadrukkelijk de bereidheid uitgesproken om met lokale onderaannemers te willen werken. De formele opdracht is overigens nog niet verstrekt, dat kan pas als de financiering helemaal rond is.

Voor vragen kunt u contact opnemen met projectleider Piet Conijn, tel.: 06 53 40 79 54.