Openbaar Ministerie

OM eist gevangenisstraffen voor ontvoering en bedreiging in Monster

28 juli 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft gisteren gevangenisstraffen tot 30 maanden geëist tegen drie mannen uit Monster. Zij worden ervan verdacht op 7 februari 2011 in Monster twee jongens van 17 en 18 jaar oud te hebben ontvoerd en bedreigd met een vuurwapen. Tegen een 22-jarige verdachte eiste de officier van justitie 21 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Twee 20-jarige verdachten hoorde gevangenisstraffen van 24 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk en 30 maanden onvoorwaardelijk tegen zich eisen. Het OM wil ook dat de verdachten een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

Ontvoering
De verdachten zouden één van de slachtoffers al eerder in de gaten hebben gehouden in verband met een ruzie tussen hem en het broertje van een van de verdachten. De officier van justitie meent dat de drie die dag met de auto stopten bij de twee slachtoffers en hen, onder dreiging van een vuurwapen, dwongen in te stappen. De slachtoffers waren op dat moment lopend onderweg naar huis. De verdachten dwongen de slachtoffers hun mobiele telefoon af te geven. Gezamenlijk reden zij vervolgens richting een afgelegen duingebied.

Bedreiging bij graf
Volgens het OM moest het 18-jarige slachtoffer een bos in lopen waarna zij arriveerden bij een kuil van ongeveer 2 bij 1 meter. De verdachten zouden het slachtoffer hebben gedwongen te knielen voor de kuil. Vervolgens kreeg hij een pistool op hem gericht en werd er gezegd dat dit een waarschuwing was, maar dat hij het een volgende keer niet zou overleven. Later bleek dat het vuurwapen niet echt was maar een zeer goed gelijkend balletjespistool. De slachtoffers waren echter onder de veronderstelling dat het een echt wapen betrof. Toen mocht de jongen opstaan en kregen hij en zijn vriend hun telefoons terug. De verdachten zijn vervolgens met de auto vertrokken.

De rechter doet 10 augustus uitspraak.