Rochdale


28 juli 2011
Onderhoud A'dam Noord voldoende op orde

Het onderhoud van de huurwoningen in Amsterdam Noord is voldoende op orde. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek.

Het onderzoek is uitgevoerd door Regioplan in opdracht van Stadsdeel Noord.Er zijn enquêtes gehouden onder bewoners van Amsterdam-Noord en interviews met onder andere medewerkers van het stadsdeel, het Wijksteunpunt Wonen Noord en de woningcorporaties. In het onderzoek is gekeken naar de staat van onderhoud en het beheer van de huurwoningvoorraad (sociaal en particulier). Woningstichting Rochdale, die in Noord veel bezit heeft, is blij dat ondanks de huidige marktsituatie waardoor projecten worden afgelast, uitgesteld of gewijzigd bewoners veilig en prettig kunnen wonen.

Vijf wijken

Vijf wijken scoren volgens dit onderzoek minder goed: de Van der Pekbuurt, Vogelbuurt-Zuid, Banne-Zuidwest, Buikslotermeer (Het Breed) en Markengouw in Nieuwendam-Noord. Stadsdeel, corporaties en bewoners trekken in deze buurten al samen op, om de leefbaarheid te verbeteren. Rochdale heeft ook in deze gebieden een aantal onderhoudsprojecten gerealiseerd (projecten naast de uitvoering van het planmatig onderhoud). In de Dekschuitstraat (de Banne) hebben bewoners individuele CV's i.p.v. collectieve verwarming gekregen. Ook zijn hier de entrees opgeknapt. In Zeevaarthof zijn nieuwe kozijnen en CV 's aangebracht en ook zijn de entrees vernieuwd. Schotels zijn hier vervangen voor een systeem met collectieve ontvangst. In Oostzaan (Mandarijnenstraat) is een totale renovatie van de gevels en kozijnen geweest. Daarnaast hebben bewoners hier een nieuwe CV, badkamer en keuken gekregen. In de Den Burgstraat (Nieuwendam Noord) zijn entrees verfraaid en de kozijnen van de loggia's vervangen. Ook kregen bewoners hier een nieuwe CV en werd de gemeenschappelijke tuin gerenoveerd. In Staghof (Banne Buiksloot) werden 300 CV-ketels vervangen en werd asbest gesaneerd in de CV-kasten. De komende vijf jaar ligt de prioriteit van Rochdale bij het op peil brengen van de bestaande woningen. Dat wil zeggen: een voldoende kwaliteit van casco, installaties en gemeenschappelijke ruimtes en de woning moet minimaal energielabel E hebben.

Vinger aan de pols

Hoewel de staat van onderhoud van de (sociale) huurwoningvoorraad over het algemeen voldoende is, zegt het stadsdeel `vinger aan de pols' te blijven houden en alert te blijven op mogelijke achteruitgang. Dat geldt onder andere voor het Breehorngebied, waar de stedelijke vernieuwing over meer jaren wordt uitgesmeerd. Met name de leefbaarheid in dit deel van Nieuwendam is kwetsbaar en vraagt inzet van alle betrokken partijen: stadsdeel, politie, jongerenwerk en de corporaties.

Voor meer informatie bel Nico de Leeuw, woordvoerder/senior media-adviseur Woningstichting Rochdale, 06 - 212 58 004 of ndeleeuw@rochdale.nl. Op vrijdag kunt u terecht bij Tamara Rolman-Aalbersberg, communicatieadviseur, 06 - 221 29462 of trolman-aalbersberg@rochdale.nl.