Politie Utrecht

Persberichten Utrecht stad, 10.55 uur

Utrecht, 28-07-2011

Woninginbraken

UTRECHT Agenten hielden op woensdagavond 27 juli een jongen aan op verdenking van betrokkenheid bij twee woninginbraken.

Rond 23.15 uur kreeg de politie de melding dat er was geprobeerd in te breken in een woning aan de Monnetlaan. Meerdere politie-eenheden gingen ter plaatse. Agenten zagen een groepje van vijf jongens op de Churchilllaan, maar zij gingen ervandoor. Eén van hen, een 15-jarige jongen uit Utrecht, kon worden aangehouden. De anderen wisten te ontkomen, maar agenten herkenden twee van hen, jongens van 15 en 18 jaar uit Utrecht.

Bij onderzoek in de omgeving bleek dat in de steeg tussen de Monnetlaan en de Trumanlaan aan de achterzijde van twee woningen aan de Bernadottelaan was ingebroken. Er moet nog worden gekeken wat er precies is gestolen.

Agenten zijn naar de ouderlijke woningen van de twee herkende verdachten geweest, maar zij bleken niet aanwezig te zijn. De politie zet het onderzoek naar de aangehouden en ontkomen verdachten voort.

Verdacht

UTRECHT Twee jongemannen gedroegen zich in de nacht van woensdag 27 op donderdag 28 juli verdacht en werden in tweede instantie aangehouden.

Rond 01.20 uur kreeg de politie de melding dat twee jongemannen zich verdacht op de Vinkeburgstraat ophielden. Agenten gingen ter plaatse en troffen het tweetal, jongemannen van 20 en 21 jaar uit Utrecht, op de Oudegracht aan de werf aan. Agenten fouilleerden hen en troffen niets aan. Ook keken de agenten op de Vinkenburgstraat en zagen niets verdachts. Omdat de twee niets strafbaars hadden gedaan, lieten de agenten hen gaan. Wel noteerden zij de personalia van de twee.

Even later werd door Cameratoezicht gezien dat de 20-jarige jongeman ter hoogte van de Bakkerbrug kennelijk iets oppakte en onder zijn jas stopte, waarna beiden wegliepen in de richting van het Vredenburg. Weer gingen agenten ter plaatse en controleerden de 20-jarige verdachte, waarbij zij een bivakmuts in zijn broeksband aantroffen. Vervolgens verzette hij zich en zag zijn maatje kans weg te rennen, verderop in een taxi te stappen en te vluchten.

Terwijl de 20-jarige verdachte zich verzette, viel er een vuurwapen uit zijn kleding op de grond. De agenten slaagden erin hem onder controle te krijgen en te boeien. Zij namen met vuurwapen in beslag. Het bleek om een alarmpistool te gaan. De gevluchte 21-jarige verdachte werd kort daarna op de Bethlehemweg aangehouden. Beide verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en zijn voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten. Uit dat onderzoek zal moeten blijken wat de mannen kennelijk van plan waren.

Openbare dronkenschap

UTRECHT Een dronken man verzette zich in de nacht van woensdag 27 op donderdag 28 juli tegen zijn aanhouding.

Rond 01.00 uur kreeg de politie de melding dat een dronken man op de Oudegracht voor overlast zorgde. Agenten gingen ter plaatse en hielden de verdachte, een 33-jarige man uit Utrecht, aan voor openbare dronkenschap. Daarbij verzette hij zich en probeerde een agent te slaan, maar die wist de slag te ontwijken. Bij de worsteling trok de verdachte het overhemd van de agent kapot en kwamen beiden ten val. De agent liep daarbij licht letsel aan zijn knie op. De verdachte werd vervolgens onder controle gebracht en aangehouden. Ook beledigde de verdachte de agenten. Zij deden aangifte van mishandeling en belediging. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en is ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Tanken zonder betalen

UTRECHT Een automobilist werd op woensdagochtend 27 juli aangehouden na proletarisch tanken.

Rond 08.55 uur zag een medewerker van een benzinestation aan de Lunettenbaan dat een automobilist tankte en er vervolgens zonder te betalen met piepende banden vandoor ging. Hij noteerde het kenteken van de auto en gaf dat en het signalement van de verdachte door aan de politie. De verdachte had voor bijna 100 euro getankt.

Rond 09.15 uur kreeg de politie de melding dat de verdachte zijn auto op de Californiëdreef stond te wassen. Agenten gingen ter plaatse en troffen daar de auto en de bestuurder aan. Hij voldeed geheel aan het signalement van de weggereden verdachte. Daarop hielden de agenten de man, 33 jaar oud en afkomstig uit Zeist, aan. Hij werd naar het politiebureau overgebracht. Hij bekende het tanken zonder betalen. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Fietsendievegge

UTRECHT Een fietsendievegge werd op woensdag 27 juli herkend en aangehouden. De fiets kan terug naar de rechtmatige eigenaresse.

Op woensdagmiddag rond 17.35 uur kreeg de politie de melding dat een op maandagavond 25 juli op de Twijnstraat gestolen damesfiets nu op het ledig Erf stond. De verdachte die de fiets had gestolen, zou daar eveneens aanwezig zijn. De melding werd gedaan door een kennis van de eigenaresse van de fiets, die de fiets had herkend.

Agenten gingen ter plaatse en troffen daar inderdaad de gestolen fiets en de verdachte aan. Zij hielden de verdachte, een 47-jarige vrouw uit Utrecht, aan en namen de fiets in beslag. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en is voor nader onderzoek ingesloten. De eigenaresse zal met haar fiets worden herenigd.

Snorfietser met drank op gaat ervandoor

UTRECHT Een snorfietser probeerde op woensdagavond 27 juli aan de politie te ontkomen, dat mislukte.

Rond 21.25 uur zagen agenten een snorfietser met een behoorlijke snelheid over de Marnixlaan rijden. Bij het zien van de agenten ging de snorfietser ervandoor. De agenten gingen achter hem aan. De verdachte vluchtte via de Kenaustraat, maar reed vervolgens het Werfplein op. Toen hij ontdekte dat het hier doodliep, gaf hij zijn vlucht op.

De verdachte, een 30-jarige Utrechter, bleek te veel te hebben gedronken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 805 ug/l, meer dan 3,5 keer de wettelijke limiet van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en hij moest zijn rijbewijs inleveren.

Henneplucht

UTRECHT De politie heeft op woensdag 27 juli een hennepkwekerij opgerold.

Rond 05.05 uur kreeg de politie de melding van een overlastgevende auto voor een pand aan de Theo van Doesburgstraat. Agenten gingen ter plaatse, maar de auto bleek inmiddels te zijn verdwenen. Wel roken de agenten een sterke henneplucht bij het pand. Bij een onderzoek in het pand troffen agenten een hennepkwekerij met 155 planten aan. De planten en kweekapparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. In het pand bleek niemand aanwezig te zijn. De politie stelt een onderzoek naar de eigenaar van de hennepkwekerij in.

Agressieve automobilist

UTRECHT/AMERSFOORT Een agressieve automobilist mishandelde in de nacht van woensdag 27 op donderdag 28 juli een fietser naar aanleiding van een aanrijding.

Een 33-jarige fietser uit Utrecht botste rond 02.10 uur op de kruising Neude-Voorstraat tegen een bestelauto en kwam ten val. De automobilist stapte uit, schopte de Utrechter in het gezicht, stapte in en reed weg. De politie werd gebeld en ging ter plaatse. Het slachtoffer had een dikke lip en een bloedneus opgelopen en deed aangifte van mishandeling.

Agenten zagen de auto in Amersfoort rijden en hielden de bestuurder, een 34-jarige Amersfoorter, aan. Zijn passagier, een 23-jarige Amersfoorter, werd aangehouden omdat hij zich niet kon legitimeren. Beiden werden naar het politiebureau overgebracht. De 23-jarige verdachte is als getuige van de mishandeling en als verdachte voor de identificatieplicht gehoord. Daarna mocht hij het politiebureau verlaten. De 34-jarige verdachte is voor nader onderzoek ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal voor mishandeling opgemaakt.

Frituurvet op de weg

UTRECHT Twee bromfietsers gingen op woensdagochtend 27 juli onderuit doordat een vrachtwagen frituurvet had verloren.

Rond 07.45 uur kreeg de politie de melding dat twee scooterbestuurders op de Zeehaenkade onderuit waren gegaan. Agenten gingen ter plaatse. Daar bleek dat de rijbaan spiegelglad was geworden door frituurvet. De agenten spraken met een 42-jarige vrachtwagenchauffeur. Hij verklaarde dat een pallet met frituurvet in zijn oplegger los was geraakt. Daardoor waren er emmers met frituurvet omgevallen en was er een gedeelte van het vet uit de oplegger op de rijbaan gelekt.

Eén van de scooterbestuurders, een 29-jarige vrouw uit Nieuwegein, bleek een snee in haar hand te hebben opgelopen. Die zou zij bij de eerste hulp laten behandelen. De andere scooterbestuurster, een 36-jarige vrouw uit IJsselstein, raakte niet gewond. Door de stadsreiniging is het wegdek gereinigd.

Mogelijke wapenoverdracht blijkt nepvuurwapen

UTRECHT Agenten stelden op woensdagavond 27 juli een onderzoek naar een mogelijke wapenoverdracht in.

Rond 19.15 uur kreeg de politie de melding dat een groep jongeren op de Van Heuven Goedhartlaan ter hoogte van de Spaaklaan stonden. Eén van hen gaf daarbij een ander een luchtdrukwapen. Agenten gingen ter plaatse en sloten de groep van verschillende kanten in. Daarbij zagen de agenten twee nepvuurwapens (zogenaamde balletjespistolen) onder een auto liggen. Op beelden van cameratoezicht bleek dat één van de nepwapens door een 14-jarige jongen uit Utrecht onder de auto was gegooid. Hij werd ter plaatse aangehouden. Een 25-jarige Utrechter gedroeg zich zeer vervelend en voldeed meerdere malen niet aan de vordering weg te gaan. Daarop werd hij aangehouden. Beide verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. De politie onderzoekt wie het tweede nepvuurwapen onder de auto heeft gegooid.