Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Vakmensen

28 juli 2011, Utrecht

-----

Arbo-artsen moeten zich niet door werkgevers laten misbruiken

Rechter maakt einde aan WIA-sluiproute

Sommige werkgevers maken misbruik van regelgeving door werknemers die na ziekte door het UWV weer beter zijn verklaard toch voor enkele procenten arbeidsongeschikt te houden. Hierdoor hopen ze deze mensen na twee jaar alsnog in de WIA te kunnen lozen. CNV Vakmensen won vorige week een zaak waarbij de rechter aan deze praktijk een einde maakte.

Het betreft een werknemer die als orderpicker werkt bij een bedrijf in de logistiek. Hij was een aantal maanden ziek vanwege knieklachten. Na herstel ontstaat er tussen de werkgever en de werknemer verschil van mening over de vraag of hij weer geschikt is voor zijn eigen werk. Daarop vraagt de werknemer bij het UWV een deskundigenoordeel. Hij wordt in het gelijk gesteld: hij is weer honderd procent geschikt voor zijn eigen werk. In overleg met de arbo-arts heeft de werkgever hem desondanks voor één procent arbeidsongeschikt gehouden. Daardoor liep de wachttijd voor de WIA door. Na twee jaar verzocht de werkgever de werknemer een WIA-aanvraag in te dienen.

CNV Vakmensen eiste namens de werknemer, dat hij, vanaf de dag dat hij volgens het UWV geschikt was voor zijn werk, met terugwerkende kracht volledig hersteld zou worden gemeld in zijn eigen functie. De rechter stelde de werknemer in het gelijk, vooral doordat de werkgever niet duidelijk kon maken om welke één procent het ging.

Met deze uitspraak maakt de rechter een einde aan deze door sommige werkgevers gebruikte sluiproute.

CNV Vakmensen vindt in het licht van deze uitspraak ook, dat arbo-artsen zich van dit soort adviezen moeten onthouden en meer oog moeten hebben voor het belang van de werknemer.

Bondsvoorzitter Jaap Jongejan: 'Deze uitspraak kan voor veel andere werknemers van groot belang zijn. Daarom roep ik werknemers die in de afgelopen twee jaar voor tenminste vier weken aaneengesloten voor één of enkele procenten arbeidsongeschikt zijn verklaard, op om - lid of geen lid - contact met ons op te nemen.'