Vrije Universiteit Amsterdam

PERSBERICHT
28 juli 2011

Veni-subsidie voor elf talentvolle VU-onderzoekers

Elf jonge onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en het VU medisch centrum Amsterdam krijgen een Veni-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De onderzoekers krijgen elk 250.000 euro om drie jaar lang onderzoek te doen.

De elf beurzen zijn toegekend in de zogeheten gebiedsronde van het Vernieuwingsimpuls-programma van NWO. Het doel van de Vernieuwingsimpuls is om middels een persoonsgebonden programma vernieuwend onderzoek te stimuleren. Het biedt talentvolle, creatieve onderzoekers de kans om onderzoek naar hun keuze uit te voeren en de doorstroom bij wetenschappelijke onderzoeksinstellingen te bevorderen. Tevens komen nog enkele VU-onderzoekers in de zogeheten domeinronde in aanmerking voor een Veni-subsidie, waarvan de uitslag in oktober bekend wordt.

Aan de volgende VU-onderzoekers is een Veni-subsidie toegekend:

Ritsende eiwitten veroorzaken (start)problemen bij de ziekte van Parkinson Sanne Abeln, Faculteit der Exacte Wetenschappen
De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door het aan elkaar ritsen van eiwitten in lange ketens. Net als bij echte ritssluitingen, is het aan elkaar haken van de eerste tanden (eiwitten) moeilijk, maar gaat het ritsen daarna snel. Het vermijden van de start kan daarom de ziekte voorkomen. Door gecombineerde computersimulaties en experimenten wordt het mechanisme van de beginnende eiwit-rits ontrafeld.

Politici en de media: wie leidt de dans?
Wouter van Atteveldt, Faculteit der Sociale Wetenschappen Politici hebben de media nodig om hun publiek te bereiken, terwijl journalisten de politici ook nodig hebben als bron van nieuws. Wie leidt deze dans? Domineren de media het politieke debat, of zijn zij juist een speelbal in de handen van handige politici?

Na regen komt zonneschijn
Stefan Engels, Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen Het klimaat verandert; dit gebeurt omdat zowel de mens als de zon het klimaat beïnvloeden. De onderzoeker zal aan de hand van onder meer insectenfossielen onderzoeken hoe sterk de invloed van zonnevlekken op zowel temperatuur als neerslag is.

Hoe beloning onze waarneming beïnvloedt
Clayton Hickey, Faculteit der Psychologie en Pedagogiek Onze waarneming wordt beïnvloed door objecten die eerder tot een beloning hebben geleid. In dit project zal onderzocht worden wat er in de hersenen gebeurt bij deze interactie tussen waarneming en beloning.

Partners tegen multiple sclerose
Juan Ilarregui, VU medisch centrum
Multiple sclerose is een ziekte waarbij het afweersysteem de hersenen aantast. De onderzoekers willen met behulp van twee eiwitten een therapie ontwikkelen die de schadelijke afweercellen afremt, zodat het ziekteproces wordt vertraagd.

Elektriciteit uit bacteriën halen
Diego Millo, Faculteit der Exacte Wetenschappen
Sommige bacteriën kunnen afval omzetten naar elektriciteit en dit direct afgeven aan elektrodes. Dat gebeurt door eiwitten die de bacteriën verbinden met de elektrodes. De onderzoeker gaat deze eiwitten bestuderen om te achterhalen hoe dit proces geoptimaliseerd kan worden.

Licht werpen op verslavingsgedrag
Michel van den Oever, Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen Bij ex-verslaafden wordt terugval naar drugsgebruik vaak veroorzaakt door omgevingsfactoren die herinneringen aan voorgaand drugsgebruik oproepen. De onderzoekers gaan met laserlicht zenuwcellen aan- en uitzetten om de hersennetwerken die betrokken zijn bij deze herinneringen, en dus bij terugval, te achterhalen.

Hoe wijzen planten de weg aan zonne-energie?
Bart van Oort, Faculteit der Exacte Wetenschappen
Zonlicht levert de energie waarmee planten groeien, mits de zonne-energie de juiste plaats in de plant bereikt. De onderzoekers bouwen een nieuwe microscoop om te bestuderen hoe planten de weg wijzen aan zonne-energie. Ze letten daarbij op het effect van groeiomstandigheden.

Veiligheidsproblemen in organisaties opsporen
Alexei Sharpanskykh, Faculteit der Exacte Wetenschappen De complexiteit van moderne organisaties, zoals de luchtverkeersleiding, groeit voortdurend. Hierdoor kunnen diverse veiligheidsproblemen verborgen blijven tot het moment dat ze ernstige incidenten veroorzaken. Dit onderzoeksproject richt zich op de ontwikkeling van instrumenten voor het vroegtijdig opsporen van veiligheidsproblemen.

Overstromingsrisico: klimaatverandering of klimaatvariabiliteit? Philip Ward, Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen Het overstromingsrisico neemt steeds verder toe. Is dit het gevolg van klimaatverandering of speelt klimaatvariabiliteit, zoals El Niño, een grotere rol? Als eerste ter wereld bestudeert de onderzoeker deze vraag op mondiale schaal, om uiteindelijk overstromingsschade te kunnen beperken.

Kosteneffectiviteit van beleid gericht op werklozen Conny Wunsch, Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Dit project kwantificeert de gewenste en ongewenste effecten van beleid gericht op werklozen. Zowel uitkeringen en activeringsmaatregelen (zoals opleiding, hulp bij het zoeken van een baan en loonsubsidies) als controle en sancties worden onderzocht. Op basis van de resultaten kunnen concrete aanbevelingen aan beleidsmakers worden gedaan om de kosteneffectiviteit van het beleid te verbeteren.


Noot voor redacties