Waterschap Aa en Maas

Blauwalg in Boxmeer

Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in de oostelijke plas van De Vilt in Boxmeer. Deze blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om ieder contact met water van deze plas te vermijden. Brabants Landschap plaatst waarschuwingsborden en houdt samen met waterschap Aa en Maas de situatie in de gaten.

Natte natuurparel De Vilt is in 2010 drooggelegd en gebaggerd. Hiermee is de voedselrijke sliblaag verwijderd. Dit is een belangrijke veroorzaker van een slechte waterkwaliteit. Eerder in 2011 is de waterkwaliteit onderzocht. De resultaten van dit onderzoek waren goed. De aanwezigheid van blauwalgen komt dan ook onverwacht. Gemeente, Brabants Landschap en waterschap gaan gezamenlijk op zoek naar de oorzaak van het blauwalgenprobleem. Indien nodig zal aanvullend onderzoek plaatsvinden.

Schadelijk voor mens en dier

De aangetroffen blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.

Advies aan de burger

Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van `blauwalgenbloei'. De belangrijkste oorzaak hiervan is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen zitten in afgevallen bladeren maar komen ook in het water door afstroming van meststoffen, brood en vogelpoep. Daarom luidt het advies aan de burger: voer geen eenden en laat de hond niet in de nabijheid van het water poepen, zodat voedingstoffen niet in het water terechtkomen.

Onderzoek waterschap
Blauwalgen in het water zijn een hardnekkig probleem. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt door bijvoorbeeld regen of het seizoen, vermindert de hoeveelheid blauwalg. Sinds 2009 onderzoekt waterschap Aa en Maas nieuwe methoden om blauwalg preventief te bestrijden.