Openbaar Ministerie

Geen nader onderzoek naar mogelijk misbruik bisschop Kenia

28 juli 2011 - Arrondissementsparket Arnhem

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft besloten geen nader onderzoek in te stellen naar mogelijk misbruik van een jongen in Kenia door een Nederlandse bisschop. De informatie die bekend is bij het OM, levert geen concrete verdenking op en biedt geen aanknopingspunten voor een (strafrechtelijk) onderzoek.

Het OM beschikt over informatie die is verschenen in diverse media. De berichtgeving in de media geeft echter onvoldoende informatie voor een juridische verdenking. Naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant van 1 maart jl. heeft de politie Gelderland-Midden een gesprek gehad met de persoon die informatie aan de Volkskrant heeft verstrekt. Deze persoon kon geen aanvullende, juridisch relevante informatie geven waardoor een concrete verdenking zou kunnen ontstaan. Ook het artikel van de Wereldomroep van 4 juli jl. levert geen concrete verdenking op. Voor het instellen van een strafrechtelijk onderzoek in deze zaak is nadere informatie noodzakelijk, bijvoorbeeld een aangifte van het slachtoffer of verklaringen van getuigen met informatie. Zo komt er immers meer zicht op informatie die nodig is voor zo'n strafrechtelijk onderzoek, zoals de aard van het seksuele misbruik, de pleegdatum en de leeftijd van het slachtoffer.

Indien er concrete feiten en omstandigheden bekend worden die duiden op een strafbaar feit, al dan niet via een verzoek vanuit de Keniase overheid, zal het OM opnieuw bekijken wat het kan doen in deze zaak.