Woningcorporatie Ymere

Dilemmas rondom stadsvernieuwing

28-7-2011

De laatste tijd is Ymere in het nieuws rondom sloop- en nieuwbouwprojecten en de participatie met huurders hierover. Uit de berichtgeving blijkt dat bewoners het niet eens zijn met de plannen van Ymere. Dat stadsvernieuwing meningsverschillen oplevert is evident. Immers, zoveel mensen zoveel wensen.

Als één van de weinige woningcorporaties investeren wij nog volop in ons werkgebied. Niet alleen in nieuwe woningen en in de kwaliteit van bestaande woningen, maar ook in de aanpak van leefbaarheid in buurten en in maatregelen die zorgen dat verschillende groepen bewoners in een huis dat bij hun past kunnen wonen. Een ander woningaanbod, zoals grotere woningen of levensloopgeschikte woningen kunnen we in sommige buurten alleen realiseren als er sprake is van sloop of renovatie. Ymere zoekt naar kansen waarbij een noodzakelijke ingreep kan worden gecombineerd met het maken van een nieuw type woning waar behoefte aan is op de woningmarkt en die leidt tot beter functionerende wijken.

Als zich een kans voordoet waarbij we nieuwe woningen kunnen maken waaraan behoefte is, dan pakken we die. Met inachtneming van al onze rechten en plichten. We hanteren een zorgvuldig planproces waarbij we de bewoners betrekken. Een blauwdruk voor goede bewonersparticipatie bestaat echter niet. Ondanks stedelijke afspraken blijft het maatwerk per project, met oog voor de rechtspositie van de huurder. Hierbij moeten we voortdurend lastige afwegingen maken, zoals tussen enerzijds bewoners vroegtijdig betrekken bij de planvorming, en anderzijds zoveel mogelijk duidelijke informatie verstrekken en zekerheid bieden.

Ondanks onze zorgvuldige participatie verschillen huurders soms met ons van mening over de aanpak van woningen. Dit betekent niet dat we geen waarde hechten aan bewonersparticipatie, maar dat we uiteindelijk soms andere keuzes moeten maken dan waarvoor (een deel van) de bewoners opteert. Er spelen ook altijd nog andere belangen, zoals de wensen van de maatschappij (bijvoorbeeld duurzaamheid) of de wensen van toekomstige klanten (vergrijzing). Het is onze taak het plan- en participatieproces zorgvuldig te doorlopen om draagvlak en begrip te creëren.