Dieren op school worden goed verzorgd in de zomervakantie

Persbericht van Stichting "Met Dieren Meer Mens"

De Stichting Met dieren meer mens, bekend om de jaarlijkse DierenDiploma campagne voor kinderen van 8 jaar, heeft een landelijke steekproef gedaan naar de verzorging van dieren op basisscholen tijdens de vakantie. Uit een enqu(ee)te, gehouden onder 20 basisscholen, is gebleken dat 70% van de ondervraagden dieren houden op school. Maar liefst 57% van de ondervraagde scholen houdt vissen. Verder zijn er vooral vogels en konijnen. Het merendeel van de dieren is een belangrijk onderdeel geworden van de klas. Er zijn ook scholen die dieren, zoals kippen, duiven en konijnen in de schooltuin hebben ondergebracht. Eén heeft zelfs lammetjes in de schooltuin.

Bij 43% van de scholen worden dieren op "projectbasis" gehouden. Het gaat dan om kikkervisjes, kuikens en vlinderpoppen. Deze dieren worden na het project weer vrijgelaten in de vrije natuur of terug gebracht naar de boerderij. Er is voor deze oplossing gekozen zodat er geen zorgverplichting is tijdens vakantieperiodes. Er zijn ook leerlingen of leerkrachten van scholen die dieren in de zomervakantie mee naar huis nemen. Een klein aantal scholen heeft een 'leendier'. Dit houdt in dat het dier wordt uitgeleend aan de school maar in de vakanties weer terug naar hun eigenaar gaan. Andere scholen hebben oppasdienst voor de dieren geregeld. De ouders en leerlingen moeten dan bij toerbeurt de dieren op school verzorgen.

De Stichting Met dieren meer mens is zeer verheugd over de resultaten van deze enqu(ee)te. Het lespakket dat speciaal is ontwikkeld voor groep 5 om het DierenDiploma te halen, is een uitstekend middel om zowel theoretische als praktische kennis aan kinderen over te dragen. Kinderen leren dan verantwoord om te gaan met huisdieren.

Vanaf september 2011 worden de eerste DierenDiploma's weer uitgereikt.

Links:
http://www.mdmm.nl



Razende Robot Reporter