VU medisch centrum

Surinaamse coassistenten in VUmc: een wereld van verschil

27 juli 2011

Twee Surinaamse geneeskundestudenten volgden in de periode mei-juli tien weken lang een coschap bij de afdeling heelkunde van VUmc. Het meest verrast waren ze over de mondige patiënten en de moderne apparatuur in Amsterdam.

Foto: Jean-Pierre Jans "We volgen onze medische opleiding gewoon in Paramaribo. Huub van der Erve heeft ons echter de mogelijkheid geboden om ons coschap heelkunde bij VUmc te lopen via het student exchange programma", vertelt Donovan Heidanus. "Het gemak van een coschap volgen in Amsterdam is dat we dezelfde taal spreken." Sue Fa Liu: "Het is een prettige ervaring geweest om in VUmc te werken. We zijn heel warm ontvangen. De mensen zijn echt bereid om je iets te leren, van de specialisten tot de verpleegkundigen en de andere coassistenten. Ze nemen de tijd om je uit te leggen hoe alles in zijn werk gaat. Supergaaf."

Eerste wereld
Heidanus zag toch wel wat verschillen tussen werken in VUmc en het Academisch Ziekenhuis in zijn eigen land. "Dit is een eerstewereldland. In de OK gebruiken ze veel wegwerpmateriaal, waar bij ons in Suriname alles opnieuw gebruikt wordt - uiteraard na reiniging. Ook zijn er veel duurdere apparaten aanwezig. Bij urologie zag ik bijvoorbeeld een Da Vinci Robot die voor operaties wordt gebruikt. Zoiets is voor het ziekenhuis in Paramaribo veel te kostbaar. Wat me verder opviel, is dat patiënten in Nederland heel direct zijn. Ze weten precies wat ze willen. Bij ons zijn de mensen toch wat terughoudender."

Improvisatievermogen
In totaal zijn beide studenten tien weken in Nederland geweest voor hun coschap heelkunde, met als extra een week plastische chirurgie. Ze hebben niet alleen geassisteerd met bijvoorbeeld hechten, maar ook een aantal bijzondere operaties gezien. Heidanus: "Bijvoorbeeld een niertransplantatie. Die doen we in Paramaribo niet. En verder bij plastische chirurgie een genderoperatie waarbij een vagina gecreëerd werd. Dat is natuurlijk iets heel aparts. Al met al was zo'n buitenlandse trip een superleuke ervaring. Ik kan mensen aanraden om ook een keer een kijkje te nemen bij ons." Liu: "Werken in Paramaribo vraagt meer van je improvisatievermogen. Je moet echt creatief zijn om de beste zorg te verlenen met het weinige dat je hebt."

Jeroen Kleijne
bron: Tracer